Belgiumba szeretnél jönni? – Ezt olvasd el először!

Rendszeresen megkeresnek bennünket, hogy Belgiumba szeretnének jönni  dolgozni és élni. Összeválogattuk korábbi bejegyzéseinket a témában, reméljük segítenek. Alább pedig néhány kiemelt bejegyzés:

Annyira örülök, hogy rátok találtam!

Milyen út vezetett Belgiumba?

Sugárzik a békesség a bejegyzéseitekből, biztos nagyon gazdagok vagytok!

Tanácsot bárkinek szívesen adunk a blogon (kommenteken) keresztül.

65 thoughts on “Belgiumba szeretnél jönni? – Ezt olvasd el először!”

 1. Kedves Csilla és Gyula!

  Mi a családommal június környékén költözünk Brüsszelbe, a férjem a külképviseleten fog dolgozni.Van két fiunk (akkor 3, 4,5 évesek lesznek), akiket szeptembertől vegyes csoportos oviba szeretnénk beiratni, és július végén érkezik a harmadik kistestvér. Nagy információhiányban szenvedünk, franciául én sajnos még nem is tudok. Segítséget szeretnék kérni ovikkal kapcsolatban (úgy tudom európai iskolába csak 4 éves kortól mehetnek), és a szülésről (pl. hány napig kell benn maradni, hogy működik a védőnői hálózat stb.) is szeretnék begyűjteni valami információt. Igazából kérdezni sem nagyon tudok, mert annyira fogalmam sincs milyen lesz, de várjuk nagy izgalommal. Szeretnénk abban is segítséget kérni, hogy ismernek-e olyan magyar bébiszittert, aki ott lakik, és a szülés ideje alatt és utána besegítene a fiúkkal.
  Köszönettel,
  Pásztor Anna

 2. Kedves Anna!

  Először is biztatom Önöket, hogy keressék meg a külképviseletet, itt vannak többen, biztos tudnak első kézből tanácsot adni, ha mégsem sikerül, akkor irjanak ujra és adok egy e-mail cimet!

  Azért amire tudok arra válaszolok! Valóban 4 éves kortól lehet hozni a gyerekeket az Európai Iskola magyar szekciójába, de ezzel kapcsolatban minden friss információt az iskola tud adni, most van a beiratkozási időszak pont, tanácsolom, hogy keressék meg bátran az iskolát, segiteni fognak, itt az elérhetősége:

  http://www.eeb1.com/

  A szüléssel kapcsolatban nem nagyon tudok információval szolgálni. Van itt egy magyar származásu doktornő, nála tudom sok magyar hölgy szül, természetesen hallottam róla jót is, rosszat is, mint minden orvosról, ki kell próbálni, nem vagyunk egyformák, egyikünknek ez a jó, a másikunknak meg más. Fogalmam sincs, hogy van-e védőnői szolgálat. Az egészségügy általában jól ellátott, a gyerekeket el kell hordani orvoshoz, az oltások ingyenesek, viszont nem kötelezőek. Ha azonban közösségbe akarja adni majd egyszer a gyermekét a szülő, akkor be kell oltatni a babát, mert csak ezek igazolásakor járhat közösségbe a kicsi. Tudom ez kicsit fura, de igy van! Szerintem a külképviseleten biztos vannak családok akik hasonló cipőbe járnak mint Önök, ők jobban tudnának tanácsot adni.

  Sajnálom, ezzekkel az információkkal tudtam segiteni csak. Ha nem megy az információgyüjtés, akkor keressenek meg nyugodtan, megpróbálunk valakit felhajtani, aki tud válaszolni ezekre a kérdésekre! 🙂 De nem lesz baj, biztos vagyok benne!

  Ja, igen! Tanácsolom, hogy lépjenek be a Belgiumi magyarok oldalra:

  http://www.aranyoldalak.eu/KEZDOOLDAL.html

  Ha regisztrálnak ide, akkor naponta megkapják a hirdetéseket, az aranyoldalakon pedig szinte minden magyar vonatkozásu vállalkozó, orvos, baby sitter, stb. megtalálható. Nagyon hasznos lehet!

  Egyenlőre ennyi, minden jót kivánok és jó készülődést!

  Csilla

  • Köszönöm a választ!
   Anna

  • Kedves Csilla és Gyula!
   16 éves fiam részére keresek iskolát Brüsszelben. Az előző bejegyzésben ajánlott Európai Iskoláról azt a tájékoztatást kaptam a külképviselettől, hogy csak és kizárólag EU alkalmazottak részére fenntartott. Továbbá az angol/német nyelvű iskolák tandíjai az Európai Iskolát is beleértve számomra megfizethetetlenek. Mivel a fiam nem tud franciául, ezért olyan alternatívát keresek, ami megoldást jelenthet a fenti két alapvető problémánkra. Van esetleg nyelvi előkészítő évfolyam vagy egyéb áthidaló lehetőség, hogy mondjuk 1 év után be tudjon csatlakozni a francia nyelvű közoktatásba? Vagy létezik a közoktatás berkein belül angol/német nyelvű oktatás? Mivel sajnos én sem tudok franciául, nehéz információhoz jutni. Nagyon köszönöm a segítő blogot, mely már eddig is rengeteg hasznos tanácsot adott nekem! Kár, hogy a korábbi blogok már nem elérhetőek! Köszönettel: Tímea

   • Kedves Tímea!

    Sajnos konkrét információim nincsenek, mert ugye a mi gyermekeink az Európai Iskolába járnak, tehát nem kellett feltérképeznünk a belgiumi lehetőségeket.

    Igen, valóban így van, ebbe az iskolába már csak az eu intézményeibe dolgozók gyermekei jöhetnek tanulni, a magas létszám miatt nem tudnak másokat felvenni.

    Én megnyugtatnám Önt. Ismerőseink elmondása szerint a gyerekek elég könnyen alkalmazkodnak, bár az ön fia már 16 éves, de ha akarja, akkor sikerülni fog a beilleszkedés. A francia nyelvű iskolákban vannak a nyelv megtanulását elősegítő foglalkozások, külön órák. Ez nincs minden iskolában, ennek utána kell érdeklődni. A flamand iskolákba ennyi idősen már nem nagyon veszik fel a gyerekeket. Először eltanácsolják őket egy iskolába, ha jól emlékszem Heverlee-be van (Brüsszel és Leuven között), ahol megtanulhatják egy éven keresztül az ország egyik nyelvét. Ezt nem nagyon tanácsolnám, nekünk is ezt mondták, mivel ide kerülnek a menekültek, meg mindenféle emberek gyerekei. De ezzel tényleg nem nagyon vagyok tisztába, ezt mi is csak hallottuk, meg kell keresni, szét kell nézni, rá kell kérdezni mindenre!!!

    Azt hiszem ennyi idősen a francia részen talán könnyebb boldogulni, kár, mert ha lehetne akkor én a flamand iskolát ajánlanám inkább. Jobbak a tanítási módszereik, a nyelvtanításuk, stb.

    Lányainknak több olyan évfolyamtársuk is volt az egyetemen, akik annyi idősen kerültek ide mint az ön fia, megtanultak franciául és pár év múlva már simán mentek francia egyetemekre. Ezt csak biztatásnak szánom, mert tényleg azt gondolom, hogy egy 16 fiúnál a fejben dől el minden, akar megszokni, vagy nem.

    Ha flamand iskolák után érdeklődik, akkor nyugodtan használhatja az angol nyelvet, ők remekül beszélnek angolul, a francia nyelvterületen már más a helyzet, de azért ott is össze lehet akadni segítőkész emberrel aki hajlandó megszólalni angol nyelven.

    Sajnálom, csak ennyit tudtam segíteni. 😦 Ha bármiben még segíthetünk akkor keressen meg minket bátran!

    Igen, a régi blog bejegyzései nem láthatóak, de szerencsére nem vesztek el. A férjem dolgozik rajta, talán megmenthetőek lesznek és újra olvashatóak majd.

    Sok szerencsét kívánok

    Csilla

 3. Baksa László said:

  Kedves Csilla, Tisztelt Gyula,
  Február 10-én fogom elkezdeni munkámat Belgiumban (elvileg Dendermonde és környéke, ahol túlnyomórészt dolgozni fogok)
  Egyenlőre egyedül érkeznék az országba, de pár hónapon belül – ha addig minden jól megy – követne engem kisfiam (5 éves) és feleségem. Egyenlőre a szándék a hosszútávú kinttartózkodás.
  Kisfiunknak van egy kis figyelemzavara, ami miatt most mozgás-terápiára jár heti 1 alkalommal. A foglalkozások kb. 6 hónap időtartam alatt fejtik ki megfelelő hatásukat. Feleségem aggódik, ha abbahagyjuk a terápiát, nem érjük el a megfelelő eredményt, s mivel egy nagyon összetertó család vagyunk, nem szeretnénk ezt a 6 hónapot külön tölteni.
  Kérdésem az lenne, hogy van e tudomásuk valamilyen mozgásterápiára épülő fejlesztő foglalkozás meglétéről a térségben? Szeretnénk, ha a gyerkőc az iskolába már fokozottabb koncentráló készséggel érkezne majd.

  Köszönettel:
  Laci

 4. Az a terület bizonyára tudják, hogy flamand. Ezzel nincs semmi baj, mi is egy ilyen lakunk, mi szeretünk a flamandok között élni.

  Egy fontos információ! A kisfiunak a belga szabályok szerint abban az évben kell iskolába mennie, amikor betölti a 6. életévét. Teljesen mindegy, hogy ez január 1. vagy december 31. Ez alól természetesen lehet mentességet szerezni, ha a szakember irásban leirja, hogy miért nem iskolaérett a kisgyermek, különben automatikusan megy suliba.

  Ha sikerül őt beiratni belga ovodába, akkor ott remélhetőleg fognak rá figyelni! Ezt ugye garantálni nem lehet (itt is van jó ovi és rossz ovi), de jó dolgokat hallottam az ovoda utolsó évéről. Sokat foglalkoznak a gyerekekkel, igaziból mint egy mini-iskola. Ha gond van, akkor ajánlanak szakembereket. Nagyon sok fejlesztő fedagógus van Belgiumban és sikerrel dolgoznak. Nekem nem kellett igénybe venni a szolgálataikat, de tudok olyanról, akik nagyon jó eredménnyel dolgoztak együtt és a kisgyermek fejlődése elkezdődött rendben. Mostanában jönnek ki szakemberek is Magyarországról. Többnyire nem tartózkodnak itt, hanem 4-6 hetente jönnek és segitenek a magyar gyerekeknek, szülőknek, hiszen nagyon fontos az anyelven történő elbeszélgetés is.

  Önöknek is tudom ajánlani a Belgiumi magyarok listát, nagyon sok hirdetés és információ jelenik meg ott nap mint nap. Ha valakit nem találnak, akkor lehet feladni hirdetést és azért sok itt a jószándéku, segitőkész ember is!

  Az hogy flamand területre mennek még azért jó, mert ha flamandul nem, de angolul beszélnek, akkor ezeken a területeken jobban találnak angolul beszélő szakembert mint a vallon részen. Mert ugye kommunikálni kell!

  Remélem sikerül minden tervük és mihamarabb együtt lehet a család!

  Üdv

  Csilla

  • Baksa László said:

   Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Megnyugtatott. A feleségem biztosan nagyon örül majd a hírnek!

   • Kedves László!

    Még annyi jutott eszembe, hogy ha ön már itt fog lakni előbb, akkor a munkatársaitól kérdezze meg, hogy melyik ovodákat, iskolákat ajánlják. Ebben is meg lehet bizni a falmandokban, szivesen elmondják, hogy melyik intézményt miért nem ajánlják. De érvényes ez a gyógyszertár, orvos keresésére is, mi igy találtunk rá az orvosra, arra a gyógyszertárra, ahol mindig segitenek nekünk, fogorvosra, stb. Szerencsére egyszer sem csalatkoztunk! Remélem önöknél is igy lesz!

    Szép napokat kivánok és jó készülődést! 🙂

    Csilla

 5. Köszönöm szépen a jó és hasznos tanácsokat!
  Már eléggé izgulok, mert lassan elindulok Belgium felé… 🙂

  Szép napot!
  Laci

 6. Üdv mindenkinek:)))
  Egy kis önéletrajz!
  Áprilisban lesz egy éve hogy Belgiumban (Mechelenben)élek barátommal!
  Sikerült már lakáshoz jutnunk mármint bérelnünk!mind a ketten dolgozunk!
  Már szép lassan meg is szokjuk a külföldi életet!
  De sajnálatos módon egyre több gondunk van a munkahelyen!Én egyáltalán nem beszélek se angolt se hollandot se franciát! a barátom angolt konyhanyelven!
  Nagyon szeretnénk munkahelyet váltani!Aki tud valami lehetöséget vagy egy kis segitséget:))Hálásak lennénk!
  Köszönettel Melinda

 7. Marianna Laszlo said:

  Szia Csilla,

  Igaz már rég voltam itt, de újra errekeveredtem. 😀 és hát akkor “közbeszólok ” ha megengeded.

  Pásztor Annának üzenem, hogy van olyan védönöi féle szervezet minden faluban városban, igaz Brüsszel az mint mindíg más 🙂 Kind en Gezin a neve flamandul, de a francia verzióját sajnos nem ismerem. Itt kapják meg a gyerekek a védöoltásokat, követik öket a fejlödésben és itt kaphatsz mindenféle tanácsokat. A védöoltások nem kötelezöek ahogy Csilla mondja. Szüléskor ha az egészséged és a baba egészsége megengedi akkor már a 3.-4. nap léphetsz is. Semmi értelme hosszabb idöre maradnod, föleg ha már a 3. gyermeked jön. El is várják töled majd, hogy a picit te fürdesd és lásd el, hisz már van gyakorlatod. Készülj fel rá, a pici éjjel/nappal veled fog maradni, tehát pihend ki magad elöre. Söt ha egy dupla ágyas szobában leszel akkor a másik hölgy gyermekét is el kell viselned. Oááá…. 🙂 és a látogatókat. Javasolnám az egy ágyas szobákat ( ezt elöre kell jelentened a kórházban ) de az sokkal drágább mert a dokik honoráriumát 100% ban kell majd megfizetned.

  A gyerekek 5 éves kortól iskola kötelesek ! nem 6. Az ovi is iskolának számit. 6 éves kortól mennek elsö osztályba. Így teszik a különbséget.

  Sok sikert !
  Marianna

 8. Kedves Csilla és Gyula!
  Szeretném Veletek felvenni a kapcsolatot, kérlek, küldjetek egy e-mailt a john… címen!
  Előre is hálás köszönetem!
  John Smith

 9. Sziasztok magyarok én is kint dolgoztam sint niklaasban de sajnos véget ért a munkám és ithonrol nem tudok munkát intézni magamnak aki tud kőmüves munkát segitsen ! email bandor36@freemail.hu előre is kősz.

  • Szia Zsolti! Itt hagyom amit irtál, hátha meglátja valaki, de mi nem foglalkozunk munkaközvetitéssel! Esetleg próbálj meg pár belgiumi facebook-os oldalra bejelentkezni, ott keresgélni, nagyobb az esélyed! Üdv

 10. Ferencz Viktória said:

  Kedves Csilla és Gyula!

  Megörültem amikor rátaláltam az Önök blogjára.
  Mi egy fiatal pár vagyunk.
  Párom már fél éve dolgozik Waregemben és csak mostanra sikerült összegyűjtenünk annyi pénzt, h egy külön albérletet tudjunk fizetni, ahol ketten/négyen éldegélhetnénk. El is kezdtünk keresgélni, de idáig még egy sem sikerült, mivel van két kutyusunk is, és így mindenhol elutasítottak minket. Ő kint keresgél munka mellett én meg várom, h mikor találunk végre olyat, ahová kutyust is lehet vinni.
  Ezért örültem meg nagyon amikor elkezdtem olvasni, h Önöknek is sikerült.
  Szegénykém, már rengeteg lakást megnézett de egyik helyről sem szóltak vissza, h kiadnák nekünk a lakást.
  Tényleg ennyire nem szeretik Belgiumban a kutyusokat?
  Már csak arra várunk, h találjunk egy lakást v agy egy kis házat és mehetne a költözés.
  De egyre kevesebb esélyt látok arra, hogy sikerül…
  Önöknek is ilyen nehezen sikerült lakást szerezni?

  Üdv,
  Viktória

  • Kedves Viktória,

   Valóban nem könnyű két kutyával lakást találni. Azt tudom javasolni, hogy a férje menjen be több ingatlanközvetítőhöz is személyesen, és mondja el milyen elvárásaik vannak (hány szoba, melyik helységek jöhetnek szóba, stb.). Feltétlenül említse meg a kutyákat, és kérje meg az ügyintézőt, hogy mielőtt ajánl egy lakást megnézésre, kérdezze meg a tulajokat az állatokkal kapcsolatban.
   Általában el szokták kérni az e-mail címet, és küldenek értesítést, ha újabb lakást hirdet meg valaki.
   Igazából apartmanokkal kapcsolatban nincs tapasztalatunk, de úgy gondolom, hogy vidéki házat könnyebb találni, mint városi lakást, ahol elfogadják az állatokat.
   Csak meg kell találni azt a tulajt, aki maga is szereti az állatokat, előbb-utóbb sikerül!

 11. Ferencz Viktória said:

  Kedves Gyula,

  Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt!
  Én is azt javasoltam a páromnak, h ne konkrét házat, lakást kérdezzen meg amit a kiadó lakásoknál találtunk, hanem úgy menjen be az irodába, hogy mik az elvárásaink és az legyen az első, h bennünket csak olyan érdekel ahová állatokat is lehet vinni. Előbb-utóbb biztosan sikerülni fog, ha már fél évet kibírtunk így egymástól ilyen távol, az a pár hét, hónap már igazán nem sok. Az én véleményem is az, hogy egy vidéki kis házra nagyobb esélyünk van, mint egy lakásra, ahol nincs kert. De az én szívemhez is közelebb állna, mivel vidéki lány vagyok és szeretném, hogy a két kutyusunk is boldogságban és szabadabban élje az életét.
  Még egyszer köszönöm a válaszát, sokat segített!
  Jelezni fogom, ha sikerül.
  További szép napot Önnek/Önöknek!

  Üdv,

  Viktória.

 12. Nagy Szilárdné said:

  Örülök, hogy rátok találtam.
  Fiam kapott lehetőséget, hogy egy rehabilitációs kórházban kipróbálják, mint gyógymasszőr. Egy-két hét lesz a próbamunka.
  Ha megfelel, akkor megkapja a munkát.
  Nem akarom elkiabálni, de ha megkapja, akkor majd szeretnék egy-két kérdéssel fordulni hozzátok.
  Egyenlőre annyit kérdeznék, hogy az osztrák bankkártya érvényes-e Belgiumban ?

 13. Nagy Szilárdné said:

  Köszi előre is.
  Jutka

 14. Kedves Mészáros házaspár!

  Én idén júniusba fejezem be a felsőfokú szakképzésemet, mint intézményi kommunikátor. Szeptemberbe leszek 22 éves, és igen erőteljesen gondolkozom, a kiköltözésen. Franciául igen jól beszélek, de angolul is megértem magam. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan kezdjem el? Önök szerint jobb lenne, ha először mint au-pair mennék, ki hogy megtapasztaljam a kinti életet és sikeresen sajátítsam el a franciát felsőfokon?
  Mindenképpen szeretnék még tanulni is a későbbiekben és majd annak megfelelően elhelyezkedni, de először egy kis tapasztalásra vágyom, nyelvtanulásra csak nem tudom hogy induljak el, kihez forduljak, hogy biztosan legyen oda kinn állásom.
  Nagyon szeretnék francia nyelvterületre menni, mert szerelmese vagyok a nyelvnek és a belga mentalitásról is rengeteg jót hallottam.
  Ezzel a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy hogyan induljak neki és egy kis biztatásért, hogy próbáljam meg és hogy Belgium jó választás.
  Köszönettel:
  Nagy Sára

  • Kedves Sára,

   Úgy gondolom, hogy Magyarországról nehéz idekint állást találni, könnyebb, ha már itt él az ember. Jó ötletnek tűnik, hogy au-pairként elhelyezkedjen, mert ha itt van, akkor könnyebben tud utánanézni a dolgoknak, és munkát keresni. Azt viszont mindenképp javaslom, hogy ne tegyen fel egy lapra mindent, hanem hagyja meg a lehetőséget, hogy ha nem jön be a dolog, akkor legyen hová visszamenni.
   A belga munkaerőpiacot nem ismerem, csak annyit hallottam, hogy itt sem a legkönnyebb munkát találni.
   Sok sikert!

 15. Kedves Mészáros házaspár!
  Kérem a szíves segítségüket abban, hogy milyen módon tudnék elindulni Magyarországról betanított vagy segédmunkás státuszban is akár, mert már egy éve próbálok munkát találni sikertelenül. Leginkább június-július-augusztus hónapban szeretnék mezőgazdasági idénymunkát végezni, és ha beválok/beválik még tovább is kint dolgozni, elsősorban francia nyelvterületen.
  Kérem, adjanak reményt és az elinduláshoz segítséget.
  üdvözlettel és köszönettel
  Tarczali Bea

 16. Kedves Bea!

  Ha elolvasta a lap tetején ajánlott bejegyzéseiket, akkor tudja, hogy álláskereséssel kapcsolatban nincs módunk segiteni. Nem azért mert nem akarunk, hanem mert nem tudunk. Az emlitett bejegyzésekben vannak tanácsok, amiket most nem szeretnék ujra leirni, olvassa el kérem. De ne felejtse el, hogy itt is nagy a munkanélküliség!!!

  Üdv

  Csilla

 17. RÉPÁSZKY PÉTERNÉ said:

  Kedves Csilla és Gyula!
  A férjem 2 éve dolgozik Turnhout-ban mint építőipari vállalkozó.Szeretné ha kimennénk hozzá a gyerekekkel.A kisfiam 7 éves,most fejezte be az első osztályt.A kislányom nyáron lesz 6 éves és most lesz nagycsoportos az oviban.Tudni kell,hogy mindkét gyermekünk sajnos asztmás.A kisfiam állandó gyógyszerek mellett jól szinten lehet tartani,de a kislányom,súlyos asztmás,még az állandó gyógyszerei mellett is gyakran fullad,és kórházi ápolásra is szorul,mikor már nem tudok segíteni rajta.Betegsége miatt sokat hiányzott az oviból is,ezért is nem kezdi még az iskolát.Szeretnélek megkérdezni benneteket ,hogy milyen feltételek vannak a beiratkozásnak az iskolába illetve az oviba???, Van-e lehetőség ezeken a helyeken a rohamoldón elvételére????A beiratkozáshoz kell-e lakcímkártya????A férjem sokára kapta meg és félek iskolakezdésre nem lenne meg nekünk.A másik amit szeretnék megtudni a kórházi ellátás.Van-e lehetőség,ha be kell feküdni a gyerekekkel,hogy bent lehessek velük????Én még soha nem hagytam őket magukra!A kislányom hajlamos egész nap sírni,ha nem vagyok vele,és az még jobban felfokozza az asztma tüneteit nála!Bocsánat a sok kérdésért,de még egészséges gyerekek mellett is félve indul el az ember nem még beteg gyerekekkel!
  Előre is köszönöm segítségeteket!
  Anita

 18. Bálint Petra said:

  Sziasztok.
  Van Belgiumban Magyar középiskola?

  • Bocsi, csak most látom, hogy kérdeztél!

   Az Európai Unió által fenntartott iskola van Brüsszelben, de itt csak az Unióban dolgozók gyermekei tanulhatnak, mivel az összes ilyen iskola tulzsufolt. Ez az iskola az ovodáskortól az érettségiig van, nemzetközi érettségivel hagyják el az iskolát a gyerekek és 21 éves korukig járhatnak ide. Az iskola honlapja: http://eeb1.com/

 19. Hareancz Alexandra said:

  Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. A férjem kint dolgozik Belgiumban és szeretnék hozzá kiköltözni. A gond ott van hogy a férjem magyar céghez van bejelentve és fogalmunk sincs hogy ha kimegyek akkor hol kezdjem a papírok intézésével. pl, tb adó lakcím. Olyat hallottam hogy be kell menni a legközelebbi önkormányzathoz és ott kitölteni egy papírt és így meg kapom a lakcímhez igazoló papírokat. De azt is csak akkor kapom meg ha már van munkám. Ezt nem tudom hogy így van e? Hiszen hogy szerezzek munkát ha nincsenek papírjaim? Kérlek titeket magyarázzátok el nekem hogy hogy is van ez? Segítségeteket nagyon szépen köszönöm. Szép napot nektek! 🙂

 20. Kedves Csilla!
  Nagyon köszönöm a rendkívül hasznos tanácsokat! Igazán nagy segítséget jelent a blog minden témája! Hálás köszönetem érte! További kellemes napot kívánok! Tímea

 21. Sziasztok:) egy olyan kérdésem lenne , hogy milyennek irnatok le Belgiumot? idojaras , munkalehetoseg? az emberek? koszonom szepen elore is

 22. Kedves Mercedes, igazából mire vagy kíváncsi? Hiszen ezek az információk bárhol elérhetők, akár itt a blogon is, ha visszaolvasol.

  Az időjárás változó, van, hogy sokat esik, van hogy nagyon meleg van. Hogy kibírható-e? Attól függ, hogy ki akarja-e bírni az ember. Sokan nyávognak itt, hogy sokat esik az eső. De ha visszaemlékszem ugyanezen emberek a magyar időjárást is állandóan szidták, mert ugye télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha nincs jó idő, mindig esik az eső. 🙂 Ugye ismerős?

  Az emberek? Egy kommentbe nem fér bele! Mások mint a magyarok. Nem jobbak és nem rosszabbak, mások. Más a mentalitás, a felfogás, az egymáshoz való viszony. Sőt, duplán más, hiszen másképp viselkedik egy vallon és egy flamand! Melyik a jobb vagy rosszabb? Mindenhol vannak jó és rossz emberek. Ha valaki akarja, akkor idővel megtalálja a hozzá közelebb eső embereket. Nekünk azért sikerült mindig. Esetleg ird be a blog keresőjébe, hogy Belgium és akkor kaphatsz egy rakás bejegyzést ami Belgiumról íródott, az is segíthet.

  Mire gondolsz, hogy milyennek írnám le Belgiumot? Mire vagy kíváncsi? Ha kérdezel válaszolok, de így általánosságban nagyon nehéz. Nekem más fontos mint neked. Kérdezzél, ha tudok válaszolok.

  Munka? Na az nincs itt sem! Nagy a munkanélküliség, ezt nem tudom neked ragozni tovább. Az én lányaim hamarosan végeznek az egyetemen, már munkát keresnek. Mindketten beszélik perfekt az ország egy-egy nyelvét, plusz ugyancsak az angol nyelvet, amin dolgoznak is folyamatosan, hiszen különféle projektekben vesznek részt, plusz még ott van egy kelet-europai nyelv, a magyar. Bazi nehéz lesz elhelyezkedniük, már most látom. És bekerültek egy szervezetbe, ahol azért dolgoznak közösen, hogy a hozzájuk hasonló fiataloknak legyen esélyük elkezdeni az életet. Ennyit tudok neked mondani a munkáról. Tudom lehangoló, de sajnos nincs mit szépíteni a dolgokon, ezek a tények!

  Üdv

  Csilla

 23. Mihályi Katalin said:

  Kedves Csilla! A lányom állásajánlatának “mérlegeléséhez” nagyon kellene tudnunk, hogy Belgiumban 2014-ben mennyi a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítás- és a nyugdíjjárulék. Tudnátok segíteni? Köszönöm: Kati

  • Kedves Kati,

   Ne haragudj, de nem tudjuk, hogy mennyi az adó a civil szférában. Én bizottsági alkalmazottként más kategóriába tartozom, más adózási szabályok vonatkoznak rám. A Facebookon a Belgiumi Magyarok Baráti Köre csoportban biztosan vannak, akik tudnak segíteni. El tudom képzelni, hogy az ajánlatot adó is megtesz annyit, hogy megmondja.

   Üdvözlettel

   Gyula

 24. Mihályi Katalin said:

  Köszönöm a válaszadást:-) Egy picit “előre” akartunk gondolkodni; holnap lesz a telefonos interjú. Kati

 25. Kedves Csilla !

  Mi kint voltunk egy nem megbízható embernél dolgozni és haza jöttünk .Kiderült hogy a munka adónk nem is a munka céljával foglalkoztatta a magyarokat hanem házasság,hitelek és egyéb dolgokkal kapcsolatban.Szerintünk nekünk van kint Belga kártyánk és érdeklődnek hogy ezt itthonról hogy tudom megtudni.Válaszod előre is köszönöm

  Ui:A rendőrséggel már rég felvettük a kapcsolatot itthon ezzel kapcsolatosan de sajnos nem történt semmi.

  • Kedves Erika! Bevallom őszintén, hogy fogalmam sincs mit lehetne tenni, szerencsére még sosem volt ilyen ügyünk igy én nem is tudom miként kellene eljárni. Sajnálom, remélem mielőbb lesz megoldás az ügyetekben.

   Üdv

   Csilla

   • Kedves Csilla!

    Sajnos a feljelentést amit tettem már elég régen volt és semmi nem történt úgy kb 1,5 év alatt.Ezért nem tudom,hogy mit is csináljunk.Biztosak vagyunk abban ,hogy van kint belga kártyánk csak nem tudjuk hogy hogyan is kéne ennek utána járni vagy kihez lehetne ez ügyben fordulni aki tudna nekünk segíteni……!Mikor kint voltunk akkor voltunk a magyar házban is de sajnos ott sem tudtunk segítséget kérni miután észre vettük hogy mire megy ki a játék akkor meg már bajban voltunk mivel ez az arab emberke veszélyeztette a családunkat így haza jöttünk mert az akkor 5 éves kislányunk is velünk volt.

 26. Sziasztok!
  Au pairkedni szeretnek Belgiumba.
  Varom a tanacsaitokat!!!! Udv: Barbi

 27. Szia,

  Tanulj franciául és / vagy hollandul. Ha már beszélsz, akkor szélesebb a lehetőségek köre. Ha csak magyarul beszélsz, akkor próbálkozz a Belgiumi magyarok Facebook oldalon.
  Olvass utána a neten mire számíthatsz au pairként, és hogyan kerüld el a veszélyes hirdetéseket. Mindennek olvass utána, aminek tudsz, ebben a google sokat segít.
  Tudom, hogy ezek általános dolgok, de mi sosem foglalkoztunk a témával, ezért meglehetősen tájékozatlanok vagyunk az au pair munkák terén.

 28. Kedves Csilla és Gyula!
  Férjem Gentben kapott egy álláslehetőséget,ahová minket is kivinne magával.Ottani céghez lenne bejelentve.
  Kérdésem az lenne,hogy általa a gyerekek és én,mint feleség biztosítottak lennénk-e?
  Itthonról milyen papírok kellenének,hogy a gyerekek szeptemberben ott kezdhesség az iskolát.
  Hogyan kezdjek neki az intézkedésnek?
  Nagyon köszönöm a választ!

  • Kedves Noémi!

   A férje leendő cégénél kell megkérdezni, hogy az ő biztosítása kire és mire terjed ki. Elképzelhető, hogy az egész család biztosítva lesz általa, de lehetséges, hogy kiegészítő biztosítást kell kötni, de ez itt nagyon egyszerű. Az iskolával kapcsolatban sajnos nem tudok segíteni, de tudomásom szerint be kell menni a kommünbe ahol lakni fognak és ott mindent elmondanak. Nem fognak akadályokat gördíteni a beiratkozás elé és azt hiszem csak pár eurot kell fizetni évente az is valamilyen adminisztrációs költség. (A mi gyerekeink az EU iskolájába járnak, ezért nem ismerem a belga iskolák rendszerét!). Esetleg tanácsolom, hogy a facebookon a Belgiumi magyarok baráti köre csoportba jelentkezzen be, ott én is admin vagyok és ilyenkor össze szoktuk szedni a tudásunkat, sokan vannak segítőkészek. Még Gentiek is jelentkezhetnek, akik konkrét dolgokban is segíthetnek! Sok sikert kívánok! Csilla

 29. kurucz janos zoltan said:

  Szeretnek ki koltozni a csaladommal.36 evesek vagyunk a felesegemmel key gyermekunk van 5 es7 evesek.

 30. Kedves Csilla és Gyula,

  Elég sok kérdásünk lenne, van-e lehetőség esetleg emailben kérdezni? Gondolom az én email címem látszódik az admin rendszerben. Röviden: angliából mennénk át 4 gyerekkel a flamand részre dolgozni. Iskolával, lakhatással kapcsolatban lenne pár specifikus kérdésünk.

  Választ, jó tanácsot előre is köszönöm.

 31. Sziasztok én azt tapasztalom hogy nem nagyon szeretik itt a magyarokat föleg a munkahelyen

  • Szia,

   Sajnálom, ha rossz tapasztalatod van. Lehet, hogy csak szerencsém volt eddig, de én nem ezt láttam. Nyilván függ a munka jellegétől és a cégtől is. Ahol én dolgozom, ott nem a nem zetiséget nézik, hanem hogy valaki dolgozik-e.
   Üdv.

   Gyula

 32. Hüveli Zoltán said:

  Tisztelt Csilla és Gyula!
  Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy magyar vendéglátósként milyen esélyekkel indulhatnék Brüsszelben? Angol-német nyelvtudással rendelkezem, diplomás közgazdás végzettségem van. Mivel a közgazdaság nem foglalkoztatott soha, így 10 éve vendéglátós körökben mozgok. Barista-bármixer, valamint felszolgáló végzettséggel is rendelkezem. Sajnálattal olvasom internetes fórumokon, hogy a francia nyelvtudás sokszor elengedhetetlen Brüsszelben. 25 éves vagyok, így a fejlődés még természetesen előttem áll 🙂
  Ha bármi olyan fórumot/ internetes oldalt kaphatnék Önöktől, ahol a szakmámba vágó álláslehetőségekkel találkozhatnék, nagy hálás lennék Önöknek.

  Amúgy le a kalappal Önök előtt, hogy szabad idejüket feláldozva, megválaszolják a kérdéseinket.
  Kár, hogy kis hazánkba kevés ilyen ember van mint Önök. Nagyon szépen megköszönöm segítségüket előre is, Maradok Tisztelettel: Hüveli Zoltán

  • Kedves Zoltán,

   Megértem, hogy keresi a lehetőségeket a külföldi munkára. Sajnos nekünk nem sok tapasztalatunk van a vendéglátóiparral kapcsolatban. Ugyanúgy, nem sokat tudunk a belga munkaerő piacról sem. Én tizenkét évvel ezelőtt Uniós versenyvizsgát csináltam, és azóta is az Európai Bizottság alkalmazásában állok. Ezért nem is érdeklődtem egyáltalán másfajta munkalehetőségek iránt. Esetleg az Eures oldalán találhat valamit: https://ec.europa.eu/eures/public/homepage.
   Amennyire én tudom, a brüsszeli munkavégzéshez szükség van a francia és flamand nyelvtudásra (mindkettőre). Ha flamand környéken szeretne munkát vállalni, lehet, hogy csupán a flamand elég, ugyanúgy a francia elég lehet a wallon területen, de kétlem, hogy “csak” angol vagy német nyelvtudás elég lenne. Még az adminisztrációban is meg kellett tanulnom franciául az angol mellett ahhoz, hogy előbbre lépjek. Azóta a flamandba is belekezdtem.
   A fentiek miatt sajnos nem tudunk ajánlani internetes forrásokat sem, én is csak annyit tudnák tenni, hogy elkezdek “guglizni”.
   Úgy gondolom, hogy angol vagy német nyelvterületen könnyebben boldogulhatna. Angliával kapcsolatban nagy a bizonytalanság mostanában, szerintem érdemesebb lenne inkább Németországban gondolkodnia.
   Mindenesetre sok szerencsét kívánunk a kereséshez!

   Üdvözlettel

   Gyula

 33. Hüveli Zoltán said:

  Tisztelt Gyula! Nagyon szépen köszönöm a segítőkész hozzáállását, válaszát. Nagy erőkkel az ügyön vagyok. Több ilyen ember kéne idehaza is, mint Ön. Maradok Tisztelettel: Hüveli Zoltán

 34. Kovács Péter said:

 35. Szép estet kívánok !
  jelenleg Belgiumban elek kicsi Angol nyelvtudással rendelkezem.
  Konyhai kisegítő ,vagy takarítás munka érdekelne elsősorban ,egyébként minden megoldás érdekel . A személyes adataim mar regisztrálás alatt van bármilyen munkához .
  Köszönöm szépen a segítséget !

 36. 50 km.es környezetben tudok munkát vállalni .
  Köszönöm !

  • Kedves Julianna,

   Sajnos nem tudunk segíteni, mert egyáltalán nem ismerjük a munkaerőpiacot. Javaslom, hogy csatlakozzon belgiumi magyar csoportokhoz a Facebookon, talán ott kaphat jó tanácsot.

   Üdvözlettel

   Mészáros Gyula

 37. Munkàt keresek a pàrommal

 38. Üdv!
  Brüsszel mellett ajánlanak nekem munkát, és a döntéshez ismernem kellene a várható költségeket. Azt szeretném kérdezni, hogy 9, 12 és 16 éves gyerkőcök részére mennyibe kerülne angol nyelvű iskola illetve egy nagyobb (két szülő, 3 gyerek és 2 kiskutya) család részére mennyibe kerül egy normális ház bérlése?
  Köszi szépen a választ!
  Tamás

  • Kedves Tamás, mivel mi messzebb lakunk Brüsszeltől és immár 5. éve saját házikónkban, igy csak nagyjából tudok válaszolni a kérdéseire.
   Brüsszel mellett, de hol? Brüsszeltől délre drágábbak a kiadó ingatlanok, hiszen itt a Nato és az Eu, e miatt nagy a kereslet. Brüsszeltől északabbra valamelyest olcsóbbak a kiadó ingatlanok. Az is nagy kérdés, hogy apartman vagy pedig kertes ház amit keresnek? Logikusan a kertes drágább. Azt tudni kell, hogy itt nagyon komoly papirokat kell kitölteni lakásbérléskor, 3-4 szeres bérleti dijjal kell számolni gyorsan elsőre. A kiadótól függ, hogy 2 vagy 3 havi kauciót kér a szerződés aláirásakor és az első havi lakbért is ekkor kell kifizetni. Mindent végig kell gondolni, nagy kérdés az is, hogy mennyi időre költöznének. A kutyusok jelenthetnek gondot, de nem kell ettől visszarettenni, mi négy
   gyerekkel, négy kutyával költöztünk, mindig találtunk lakást. A másik az iskola. Itt megint nagy kérdés, hogy mennyi időre jönnének Belgiumba lakni. Ha előre láthatólag több évre, akkor esetleg tanácsolnám a belga iskolába iratni a gyerekeket. Ha ragaszkodnak az angol nyelvühöz akkor megkötheti a lakhatásukat, hiszen az angol iskola Tervuren-ben van:

   https://www.britishschool.be/learning/primary/?gclid=CjwKCAjwrfCRBhAXEiwAnkmKmbM4lkVEjCqWFlZX8h_-zwv8xvrippw6lYyfgD2LvXbx2-M2O1ZnyhoCR2kQAvD_BwE

   Az árakról is lehet ezen az oldalon olvasni, vagy levelet irni nekik és érdeklődni. A tandij nagyon sok, előre szólok. Ezzel kapcsolatban esetleg lehet alkudozni a munkáltatóval, hátha egy részét fedezné.

   Ha konkrét kérdés van szivesen válaszolok, küldök esetleg olyan oldalakat ahol lakásnak utána lehet nézni, milyen a kinálat azon a részen ahová esetleg költözni szeretnének.

   Sok sikert kivánok

   Üdv

   Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s