Címkék

, , , , , , ,

Több kérdést is kaptunk azzal kapcsolatban, mit tehet az ember, ha magyarul szeretne olvasni kis hazájától távol. Régen mi a hazalátogatás alkalmával “feltankoltunk” könyvekből, amelyek közel sem tartottak ki a legközelebbi hazautazásig. Amikor gyerekekkel utazik az ember, akkor még a legkisebb helyre is be van gyömöszölve valami az autóban, szóba sem jöhet, hogy nagy halom könyvet hozzunk magunkkal. Aki repülővel utazik, azt pedig a súlykorlát köti.
Van, aki idegen nyelvű könyveket kezd vásárolni, itt Belgiumban francia és flamand (holland) könyvekhez lehet leginkább hozzájutni – érthetően -, de angol könyvesbolt is van.

Mindezek azonban csak a papír könyv szerelmeseire vonatkoznak, akik elektronikusan is hajlandóak – netán szeretnek is – olvasni, azoknak sokkal több lehetősége van. Tudom, hogy sokan nem szeretik az e-könyveket, mert nincs papír illatuk, nem lehet lapozni őket, és nem lehet dísznek feltenni a polcra. Erről órákig lehetne vitatkozni, de most nem ez a lényeg. A papír-pártiaknak is kell néha kompromisszumot kötniük: ragaszkodnak a hagyományos könyvekhez, vagy békét kötnek az e-könyvekkel és olvasnak.

Ha eljutottál erre a pontra, és érdekel milyen lehetőségek vannak, íme néhány tipp.

Először is, min olvassunk?

kindleAz alapvetően eldöntendő kérdés, hogy mire akarjuk majd használni a “vasat”. Ha túlnyomórészt csak könyvet akarunk rajta olvasni, akkor a dedikált olvasókat ajánlom. A legismertebbek a Kindle, Kobo, Nook, Sony eReader, legalábbis amelyeket rendszeresen hallok emlegetni. A dedikált olvasók (értsd: nem igazán alkalmas másra, csak olvasásra) legtöbbje e-ink technológiára alapul, ami sokkal barátságosabb a szemnek, mint a háttér-világítású tabletek és monitorok. Ezek adják a papír könyvéhez legközelebb álló olvasási élményt.

Ha az olvasáson kívül e-mailezésre, böngészésre (és még ezer más dologra is) akarjuk használni az eszközt, akkor érdemes egy tabletre beruházni. Hadd ne menjek bele most az iPad – Android vitába, a lényeg, hogy mindkét típusra le lehet tölteni e-könyv olvasó alkalmazásokat. Szinte minden e-könyv gyártónak van alkalmazása is a nagyobb platformokra (iPad, android, PC, Mac). A tabletek kijelzője az olvasóékkal ellentétben meg van világítva, ami fáraszthatja a szemet. Nekem speciel nincs gondom vele.

kindlecloudreaderAzoknak, akik először ki akarják próbálni ezt az e-könyv dolgot, anélkül, hogy olvasóra ruháznának be, ajánlom a számítógépre is telepíthető, illetve online, böngészőből elérhető olvasókat. Például az Amazonnak a read.amazon.com címen érhető el az olvasója.

Fontos szempont, hogy tudunk-e majd könyvet vásárolni az adott forgalmazótól. A Kobo-nál futottam bele abba a problémába, hogy Belgiumban nem tudtam könyvet venni az amerikai online boltból.

Sok dolgot megtudhattok az e-köny olvasókról az E-köny olvasók blogon.

Honnan szerezzünk olvasnivalót?

Szerencsére egyre több az elektronikus könyv. Íme néhány online bolt:
ekönyv
Multimedia plaza
Bookline e-köny részlege
Könyváruház (Publio)
Magyar Elektronikus Könyvtár
Digitalbooks
Dibook
Scribd – egy előfizetéses oldal, ahol sok magyar könyv van, csak keresni kell egy kicsit.

Ha ismertek még online könyvesboltokat, légy szi írjátok meg kommentben!

Vettem egy e-könyvet, akkor most mi van?

tabletAttól függ, honnan vetted. Ha ugyanattól a forgalmazótól, aki az olvasót is árulja, akkor automatikusan rákerül az olvasóra. Én általában az Amazonon veszek könyvet, így amikor megnyitom a Kindle alkalmazást a tabletemen, automatikusan megjelenik a könyvtáramban. Ha máshol veszek mobi formátumú könyvet, akkor vagy felmásolom a megfelelő könyvtárba, vagy elküldöm a felhasználó@free.kindle.com címre. Ekkor bekerül a saját dokumentumaim közé az Amazon oldalán, és ugyanúgy megjelenik a Kindle könyvtáramban.

Ha olyan boltban vásároltál, amelynek nincs olvasó alkalmazása, akkor fel kell raknod a könyvet az olvasóra, ami legtöbbször abból áll, hogy csatlakoztatod az olvasót a számítógépedhez és egy copy-paste-tel felmásolod.

Itt érdemes megemlíteni a Goolge Play Books alkalmazást. Alapjáraton a Google által forgalmazott könyveket lehet megvenni, de fel lehet tölteni sajátot is. Ha epub formátumú könyvet veszek, amit a Kindle nem tud kezelni, akkor feltöltöm a saját könyvek közé, és a tabletes alkalmazásban már olvasható is.

Na és mi van a magazinokkal?

Jó hírem van, sok újság olvasható tabletes vagy számítógépes alkalmazásokon. Mi például a Dimag olvasóját használjuk, mint ahogy Kedvesem írta is. A Dimag oldalán beregisztrálva rengeteg újság és magazin van. Az on-line boltban lehet megvásárolni őket, aztán megnyitni a tabletre vagy gépre feltett alkalmazásukat, és le kell tölteni a lapot.

A múltkor találkoztam egy másik céggel, aki elektronikus újságokat forgalmaz, de most sehogy sem találom a címüket.

Rengeteg mindent lehetne még írni a témában, kérdezzetek, ha tudok, válaszolok!