Címkék

, , , , , , , , , , , ,

Már 3. éve fura az időjárás Belgiumban. Melegebbek az évszakok és kevésbé csapadékosabbak. Nemrég láttam egy térképet Belgiumról, hogy mely tájegységein milyen az uralkodó időjárás. Még 15 éve azt mondták, ha a tengerparton esik, akkor pár óra és az egész országban esik. És tényleg úgy is volt még évekig.

Az első nagy szárazság a tavalyelőtt volt. Legalább is felénk. Bár Belgium más részein esett az eső, erre felénk nem. Majd jött a vízkorlátozás, a forróságot vágni lehetett éjjel-nappal. Akkor kellett vennünk a légkondit is, mert azt mondta Barnus, hogy nem bírja tovább. Teljesen úgy éreztük magunkat, mint anno Magyarországon. Idővel jöttek is a korlátozások, nem lehetett autót mosni, medencét feltölteni, majd a növényeket meglocsolni, kivéve ami kaja. Elkezdett folyni az aszfalt, a ház fala belülről volt nagyon meleg. És hónapokig nem jött még az enyhet adható szellő sem. Emlékszem valamikor június elején esett eső, majd legközelebb szeptember közepén. A szép parkok, gyepek mindenhol olyan volt, mintha felégették volna. A miénk is. Csak úgy porzott ha kirohantak a kutyik játszani kora reggel meg késő este. 

Enyhe lett a tél is. Mondjuk különben sincs itt az a hagyományos tél, de még enyhébb lett. Majd jött a tavalyi nyár, amikor abban reménykedtünk, hogy visszatérünk a régi időjáráshoz, volt meleg, volt eső. De a tél még enyhébb lett mint máskor, csak csapadék esett jó sok. Írták is a lapok, hogy kezdenek már feltöltődni a másfél évvel ezelőtt kiürült víztározó rétegek. 

És itt is vagyunk a mánál. Egyszer csak vége lett az esőnek tavasz elején és beköszöntött a valaha volt legszárazabb tavasz Belgiumba. Itt felénk az utóbbi 2,5 hónapban egyetlen egyszer esett az eső, akkor jó kiadós volt, meg is teltek a vizatartályok a terasz alatt. És azóta semmi. 😦

Pár hete elkezdték mondogatni, hogy lehet számítani megint szárazságra, forróságra ezen a nyáron is. Készülni kell a vízkorlátozásra is, mert bár valóban sok csapadék esett a télen, de a víztároló rétegek csak 50-80 cm-re teltek meg, az alattiak még mindig nem tudtak feltöltődni a két évvel ezelőtti szárazság óta. 

Tegnapelőtt még 30 fok volt, mára 15 -öt mondtak. Most lesz pár hűvösebb nap, 15-17 fokkal. És elvileg eső is lesz valamikor egész Belgium területén. Itt közben, hogy elkezdtem írni elállt és már szárad is fel, hiszen nagyon meleg a föld. Remélem nem ez volt az a bizonyos eső. 😦 

3 éve lakunk itt, soha nem fogyott ki a víztartályunk. Idén már kétszer is. Lassan kijelenthetjük, hogy tényleg itt a bizonyíték mindenki számára, változik időjárásunk. 

Én bevallom őszintén jobban szerettem a régit. Tudom, tudom, sokaknak gondjuk volt a felhőkkel, meg az esővel, mert olyan sokat esik. Telente már néha nekem is elegem volt és örömmel láttam én is ha kisütött végre a napocska, hogy jé meg van még. 🙂 És persze, hogy napsütésben szebb minden. De én kiegyeznék a max. 24-26 fokban. 

Ja igen, és havat 2018 novemberében láttunk, többet nem esett tavaly sem, idén pedig egyáltalán nem volt.