Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tegnap volt az önkéntes bezárkózásunk 5. napja.

Lassan már beáll az életünk. Gyuszi dolgozik egész nap. Azt gondolom addig jó, míg van munka az EU-ban. Dávidnak online tanítás van az egyetemről, nagyjából mennek is a dolgai. Barnusnak megállt az élet, nincs munka ugye. Hát nem így tervezték Katinkával.

Minden reggel megy a lányoknak a családi chat-ben, hogy ugye jól vagytok? A technika előnyeit kimaxoljuk rendesen, mivel a fizikai találkozásnak esélye sincs, így video-chat formájában tudunk beszélgetni és láthatjuk egymást. Én ezért is hálás vagyok. Igy megmetszettük Esztikémék rózsabokrát például. 🙂 Látjuk ki mit csinál, valamelyest mégis részei maradtunk egymás életének. ❤ Én naponta kétszer főzök, leginkább a kaják kitalálása miatt morgok, hogy mi a csudát főzzek, aztán mégis kitalálom. 🙂 Ötletként írom, hogy tegnap zöldbableves volt és lekváros bukta ebédre, vacsira pácoltam csirkemellet és sült krumplit tettem a tányérra. 🙂 

Úgy néz ki, hogy sikerült bevásárolnom, hogy kihúzzuk keddig, akkor megyünk Gent-be az Albert Heijn-be, ott szoktunk mindig vásárolni, mert a termékeiken fel van tüntetve a glutén- és laktózmentesség ami számunkra létkérdés. 😦 A másik indok, mert ott lehet online vásárolni, megrendelem, kifizetem, kaptunk egy időpontot, hogy mikor mehetünk az összeállított csomagért. Majd írom hogy alakult, de biztos minden rendben lesz. Próbálkoztam a szomszéd város Delhaize rendszerét is használni, de egyszerűen nem működik annyira le van terhelve az oldal. Kitartunk, bár nem spajzoltam be nagyon, még kb. 2 hétre való kajánk van. Mindenhol ki van írva, hogy csak két terméket lehet elvinni egy fajtából és bár vannak üres polcok, tényleg töltik fel őket folyamatosan és biztosítják az embereket, hogy a raktárak tele vannak, nem kell miniraktárat létrehozni a garázsban. 

A rend? Hááát, itt felénk nincs vele gond, onnan tudom, hogy itthon vannak az emberek, hogy tele az út parkoló autóval mint általában hétvégente. Csend van és nyugi. Vagyis lenne, de tőlünk nem messze van az autópálya, aminek a hangjai bizony idehallatszanak. Most hangosak. Van felszerelve hangfogó, a kamionok tetejéből azért látszik olyan 20-30 cm. Innen látom, hogy a kamionok sorban suhannak mindkét irányba. Viszik az árut. Éjjel-nappal. 

Azt tudom, hogy a termelésben résztvevőknek dolgozniuk kell. A munkahelyeknek be kell tartaniuk a biztonsági intézkedéseket, tehát legalább 1,5 méterre dolgozhatnak egymástól az emberek. Ha valahol nem teljesülnek a feltételek akkor szólni kell. 

A vállalkozókat támogatják, most már azt is lehet tudni mennyivel. Akinek semmiféle jövedelme nem lehet jelen esetben azok 1200 eurot kaphatnak havonta és nem kell járulékot és adót fizetniük. Nagyon sokan akinek olyan a munkája megpróbál online szervezni valamit, hátha így fenn tudja tartani magát. De zömében nem ilyenek a vállalkozások, mert ugye egy fodrász vagy pedikűrös nem tud online szolgáltatást nyújtani. 😦 

Viszont itt is cirkusz van az idősebbekkel. Meg olyan részek is vannak, ahol csapatostul mászkálnak az emberek, pl tengerparton. Ezért fel is hivták a figyelmet, hogy ne menjenek kirándulni. Ahol laknak ott sétálhatnak a levegőn, de ne üljenek autóba, hogy elmenjenek egy parkba vagy a tengerpartra 😦 Erre rendőrt nem láttunk, bár nincs is rá szükség, Brüsszelben már állítólag büntettek is, azért a 4 ezer euro nem kis játék most. :O Egy dolog van nekik kiadva, az embereket bent kell tartaniuk a lakásaikban. Ez szemmel láthatólag nem megy mindenhol. 😦 

Tegnap este leszállt az első szállítmány, mellyel végre megérkeztek a maszkok az egészségügyben dolgozóknak. Már hetek óta ellátás nélkül dolgoztak. 😦 😥 A hétvégéig még több szállítmány érkezik, remélhetőleg most már ez is rendben lesz. 

Sok orvos, szakember bírálja a kormányt, hogy lassan mozdultak. Azt tudni kell, hogy Belgiumnak újfent nem volt kormánya, most viszont végre lett és intézkedtek is. De a virológusok és orvosok szerint későn. Jövő hétre várják azokat a számokat amik Olaszországban vannak. 😥 Nem tesztelnek, mert nincs teszt, valószínűsítenek a tünetek alapján. Megmondják mindig minden nap a betegszámot, de hozzá is teszik, hogy kb. több ezerrel lehetnek többen már betegek. A döntéshozókat megvádolták nyíltan azzal is, hogy a gazdaság előrébb való volt mint az emberek és e miatt volt a döntésképtelenség. Erre sok fiatal is van kórházban. 😦 

A fő virológus szerint 10 hétig fog tartani ez a szakasz, mert kell, hogy meglegyen az elegendő számú fertőzés ahhoz, hogy onnantól kezdve csökkenni kezdjenek a fertőzésszámok. 

És akkor jöjjenek a tegnapi számok. 😥 Melyek mondom még egyszer, hogy nem konkrét számok. 😥 

Az elmúlt 24 órában 309 új fertőzést fedeztek fel. 145 Flandriában, 95 Vallóniában, 48 Brüsszelben és 48 ismeretlen beteget érint (ez fogalmam sincs mit jelent). Ezért Belgiumban a megerősített fertőzések száma 1.795.

A kórházakban jelenleg 634 beteget ápolnak COVID-19-el. Ez 187-el több, mint tegnap. 130 ember intenzív ápolásban részesül, 30 fővel több mint előző nap. 88 ember lélegeztető gépen van, ami 22-el több mint 24 órával előtte.

A halálesetek száma tovább növekedett: összesen 21 belga halt meg az új koronavírus miatt. Ez 7-el több, mint tegnap. 

Március 13-ig 155 embert gyógyítottak meg, bár erről visszaigazoló adatot nem találtam. 

Nos, ennyi történt tegnap. Hamarosan kijönnek majd az e napi számok. Megpróbálok mindig este írni. Vége a kertészkedős időnek, felhős, esős időt jósolnak most. 😦 Beszorulunk a kutyikákkal a házba. Bár ők előszeretettel járnak az emeletre dolgozni a Gazdival. Élvezik minden pillanatát. 🙂 ❤