Címkék

, , , , , , , , , , ,

Bocsi mindenkitől aki kereste  a tegnap posztomat, de este nem volt lelkierőm írni, egyszerűen sokkoltak az olasz hírek. 😦 :O 

Ma viszont napos időre ébredtünk. 🙂 Ahogy kinézek az ablakon a madárkákat látom, vígan szemezgetnek, a galambocska  a kerti padon sétafikál. Fújdogál a szellő, de szép idő van. Olyan békés minden. Csak a kamionok egyenletes zaja töri meg a békét, és hogy eszembe jut miért is mennek és mennek. 

Próbálok más dologgal foglalkozni, de állandóan idetörleszkedik ez az  egész ami kint zajlik. Még nem tudjuk, hogy nyerésben vagyunk-e csak hisszük, hogy Isten kegyelme befedezett minket. Jövő héten kiderül végre.

Tegnap este a fiuk elmentek sétálni. Kértem ne menjenek messze, iratok legyenek náluk. Senki nem járt az utcában. Jól esett nekik egy kis séta, mozgás a levegőn. Próbálkoztam viccesen mondani, hogy az udvaron is sétálhatnak, de nem jött be az ötlet nekik. 😀 Meg tegnap esett az eső is, minden vizes volt már megint. 😦 

Az áruházláncok sorra mondják fel a megrendeléseket, nem lehet már foglalni időpontot sem egyik-másik üzletláncnál, mert nem bírják a terhelést, de kaptam a hírlevelet, hogy igyekszenek helyreállítani a problémát, több embert foglalkoztatni. Állítólag  a házhozszállitást teljesen megszüntették, nekünk van egy foglalt időpontunk kedd estére, remélem nem mondják vissza. Tegnap próbáltam foglalni a következő hétre, de nem engedi a rendszer, csak a mostani foglaláshoz adja hozzá a termékeket. Szóval átvesszük a csomagot és azonnal megpróbálok majd rendelni leginkább friss zöldséget, gyümölcsöt és talán husit. Nem gondolkodom még most is csak egy hétben, mert ezek ugye megromlanak, nem tartható el tovább. 😦 Aggódom a miatt, hogy a földeken az idénymunkások dolgoznak-e? Lesz-e aki leszüreteli a zöldségeket, hogy a polcokra kerüljenek? De okos és jó emberek már dolgoznak a megoldáson. ❤ 

Ja igen, és a tegnapi menü nálunk: ebédre lasagna volt, vacsira pedig elhasználtuk az összes salátát, sütöttem krumplit, pirítottam csirkemellet, rétegezve egy tálba raktam és mindenki tett rá olyan öntetet amilyet akart.

Gondolkodom, hogy maszkot varrok legalább magunknak. Már csak filtert kellene szereznem bele, a következő rendeléskor majd próbálkozom. Eszembe jutott, hogy a padláson van egy nagy dobozom amiben maradék anyagok vannak (Mami is mindig ezt csinálta, ha varrt valamit akkor mindig eltette a maradékot. Aztán volt egy nagy szekrénye és az alsó fiók ezekkel a maradékokkal voltak tele.). Arra jó lenne, hogy elmenjünk a bolt átvevőpontjához és átvegyük a rendelést. 

Minden nap van lehetőség Belgium szerte, hogy az emberek köszönetet mondhassanak az egészségügyben dolgozóknak. Tegnap én is csatlakoztam. Páran kint álltunk az ablakban, ajtóban és tapssal tudattuk hálánkat. A fehér lepel az ablakban is ezt jelenti, nálunk is kinn van és pár ház ablakában láttam itt az utcában. Ma reggel kinéztem az ablakon és szinte mindenhol kinn van már.  Közben a tiszteletadáshoz még csatlakoztatták a postásokat, a tömegközlekedési járműveken helyt állókat, a kamionsofőröket, az üzletekben a kiszolgálókat, a termelők áldozatos munkáját!   

Az emberek segítenek egymásnak, van aki virággal ajándékozza meg a másikat, egy doboz tojással, integettek nekem is tegnap a szomszédok, akikkel eddig nem volt semmi kapcsolatunk, mert messzebb laknak. 

Lehet küldeni az idős otthonokba virágot, 2 euroért visznek 5 cserép virágot az időseknek, akik rendkívül hálásak ezért, nagyon sok képet tettek már fel róluk. 

Itt a tavasz és a belgák nagyon szeretik a virágokat, szeretnek kertészkedni. A nagyobb cégek bezártak, a kisebb üzletláncok ahol kertészeti dolgokat is szoktak árulni azt a részleget be kellett zárniuk. Sok kertészet kiárusítja pár centért a felhalmozott virágait és bezárnak. A nagyobbak még talpon vannak, nem lehet menni hozzájuk vásárolni, de lehet rendelni és elhozzák az ajtód elé a rendelést. Igy lehet hozzájutni fűmaghoz, bokrokhoz, fákhoz, cserjékhez, virágokhoz. Azt nem tudom, hogy ezt meddig csinálják, meddig tudják csinálni. 

Olyan, mintha béke és nyugalom lenne. Persze nem tudom a városokban mi zajlik, igazat megvallva nem is érdekel. Már nem férne bele a lelkembe ezek olvasgatása. Próbálok csak a tényekre koncentrálni. Egy nap 2-3 alkalommal megnézem azt a két portált amit szoktam, és annyi. Tudom mikor frissítik az adatokat, mikor mondanak új dolgokat. Mint tegnap délután is, hogy lezárták Belgium határait. Nincs mászkálás, csak az áruszállítók járhatnak ki-be az országok között.  Sajnos a hollandok álláspontja még mindig nem változott, ők a fertőzést választották, ezért aggasztó a határmenti helyzet. Mi itt messze mindentől (de milyen jól tettük, hogy ide jöttünk, pedig de sokan mondták, hogy minek mentek olyan messzire, ott semmi nem történik, túl nyugis, túl csöndes) tökéletesen elvagyunk. 

Vannak gócok az országban, egy kisebb itt van a szomszéd városkában, de talán Esztikémék felé nagyobb bajok vannak, ahol régebben laktunk. Jövő hétre nem jósolnak jó dolgokat. Folyamatosan nő a betegszám. 😦 A belga egészségügy nagyon készül, tegnap azt mondták, hogy az ágyak 10 %-a foglalt jelenleg. Ez biztató. Ja és az is, hogy kaptam híreket Amerikából és Angliából fertőzött cf-es betegek gyógyulásáról. ❤ 

És végül itt vannak a tegnapi hivatalos Belgiumi adatok:

Új fertőzések száma 309. A halálesetek száma 21-ről 37-re emelkedett. 16 ember halt meg az elmúlt 24 órában a koronavírus miatt. Ez összesen 37 haláleset.

837 beteg van kórházban (+203). Ezek közül 164 intenzív ellátásban van (+34), 114 beteg igényel lélegeztetést (+26).

Jelenleg az ágyak kevesebb mint tíz százalékát foglalja le az  intenzív ellátás. “Még mindig van elég kapacitás” – mondta Steven Van Gucht, az interfederal szóvivője. “De kérjük, hogy tartsák be a kormány által hozott intézkedéseket.”

Összesen 2277 fertőzés ismert Belgiumban. 204 beteg hagyhatta el a kórházat.