Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vasárnap, borús, szomorkás idő. De csend van, csak a kismadarak tavaszi traccspartiját hallani odakint.

Csönd van. Fura. Az autópálya nincs messze tőlünk, mi már megszoktuk, nem is halljuk, egy állandó alapzajt ad. De most csak néha-néha hallani az elsuhanó autókat. Ahogy figyelem érdekes, mert kamion szinte alig megy. 

Gondolkodom, nézem a naptárat, március 15-e van. Eszembe jut, hogy az eltelt 15 év alatt mennyit meséltem a gyerekeimnek mit jelent március 15-e egy magyar embernek. Meséltem, verseltem, verset tanultam velük, megnéztünk közösen egy-egy filmet, bár nem sok van. Készítettünk együtt kokárdát, még az elején büszkén is hordták, mostanában már … ej, ezt inkább hagyjuk. Ma minden más ezen a március 15-én. 😦 Minden másról szól. 😦 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Elmélkedésem közben Dávid jelent meg. Békésen reggelizett, mikor egyszer csak felugrik, hogy te jó ég! Mondtam is neki ne ijesztgessen, mi a csuda történt, persze egyből az jutott eszembe, hogy nem-e valamelyik csoporttársa vagy kollégiumi társa beteg lett. Mondhatnánk azt is, hogy hála Istennek nem, csak a kollégium bojlerja robbant fel. Az óriási tartályból elvileg az összes viz arra folyt amerre az ő szobája is van. Szegénykém egyből megijedt, hogy ami ott maradt annak vége. Mivel be volt zárva a szobája, így senki nem tudta, hogy száraz-e vagy bokáig áll ott is a viz mint a szomszéd szobában. No ezzel a lendülettel költöttem Gyuszit, hogy akkor csattogjanak el a gyerekkel és nézzék meg azt a szobát. 

Hamar megfordultak, megnyugodva mesélték már a kocsiból hazafelé, a szoba száraz és semmi baj. ❤ 

Közben azon gondolkodtam, hogy a csudában tudott az a szegény bojler pont most felrobbanni? Más se hiányzott az ott maradó srácoknak meg a kolesz tulajának. Nincs áram és fűtés, meleg viz az épületben. És most nem fog szegény ember könnyen találni szakembert aki megcsinálná neki mielőbb. Van rá 5 hete, mire visszamennek a srácok. 

Én főztem, közben néztem a híreket is néha. Tele volt az összes portál felháborodott bejegyzéssel, nyilatkoztak az ország vezetői, volt aki szépen, volt aki csúnyán. A miniszterelnök (Sophie Wilmés) videoüzenetben szólította fel az embereket, hogy fejezzék be a bulikat, az összejöveteleket. A fiatalok rendkívül csúnyán viselkednek ezekben a napokban itt Belgiumban. Mindenféle partykat rendeznek, csapatostul járják a városokat, buliznak, isznak. A miniszter emlékeztette a fiatalokat a felelősségvállalásukra és rámutatott arra, hogy senki nem immunis a virus ellen. “Talán azt gondolod, hogy nincs probléma, mert nem a veszélyeztetett csoportba tartozol? Ez nem igaz. (Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában a kórházi ellátásra szorultak több mint a fele 50 évnél fiatalabb!!! Ezt máshol olvastam) Még ha  nincs tüneted akkor is megfertőzheted barátodat, szüleidet, nagyszüleidet, akinél a virtusfertőzés drámai következményekkel járhat. Azt szeretnénk, hogy legyőzd a vírust. Vigyázz magadra és ügyelj másokra is!” 

A hétvégi hollandiai bevásárlásokkal a hollandoknak tele lett a hócipője. Átmentek Belgiumból az emberek vásárolgatni, étterembe. Nem is értem valahogy ezt az egészet. Nem értenek a szép szóból? Hogy lehet ennyi eszük az embereknek? A rendeletet azért hozták, mert azt akarták az ország vezetői, hogy az emberek otthon maradjanak, ne mászkáljanak és ne találkozzanak egymással. Erre fogják magukat, beülnek az autóba és átkocsiznak a szomszéd országba? De most tényleg? A nap végén láttam olyan képeket is, hogy a hollandok keresztbe álltak az országba vezető úton és a belga rendszámú autókat nem engedték be. Az az igazság, hogy igazat kell, hogy adjak nekik. Érthetetlenül állok ez előtt is ahogy a bulizásoknál is. 😦 

Ma a Delhaize-től jött egy újabb levél. Kedves, megértő és személyes hangvételű. Biztosította az elnök az embereket, hogy folyamatos lesz az ellátás, ne pánikoljanak a bevásárlással. Eddig sajnos sokkal gyorsabban tűntek el a polcokról a termékek mint ahogy utána tudták volna tölteni. De folyamatosan dolgoznak és mindent megtesznek ami tőlük telik ezekben az időkben. Kérte a türelmet az online vásárlásoknál, megsokasodtak a rendelések, nem számítottak erre és most ezen dolgoznak, hogy gördülékenyen menjen minden. Már előre elnézést kért azért, mert a csomagszállítók most nem a konyhába teszik majd le a csomagokat mint régen, hanem az ajtóban kell átvenni a megrendelőnek. 

Majd jöttek a friss adatok, 197 új fertőzést mutattak ki az elmúlt 24 órában. Ebből 137 Flandriában, 28 Wallóniában és 27 Brüsszelben. Jelenleg 163 ember van kórházban, 33 intenzív ellátásra szorul. A járvány kirobbanása óta Belgiumban 886 igazolt fertőzés történt és sajnos 4 haláleset. 

Délután igen furcsa dologra derült fény. Már több héttel ezelőtt rendelt a belga állam szájmaszkokat, védőfelszereléseket. Nyomoztak a rendelés után, mert a várva várt ellátmánynak hire-hamva sincs. Késő délután kiderült, hogy valamiféle átverés áldozata lett a megrendelő, így nem fog érkezni sem szájmaszk sem védőfelszerelés. Ez azért is nagy baj, mert az orvosok mindenféle védelem nélkül látják el a feladatukat. 😦 Charleroi-ban egy 70 éves házi orvos beteg lett és intenzíven fekszik. 😥  Ezt az átveréses dolgot így nagyon nem lehet értelmezni, hogy történhetett, dehát már így van. 😦