Címkék

, , , , , , , , , , , , , , ,

Mik is történtek ma Belgiumban? Nem volt időm követni minden híradást, hiszen itt voltak a gyerekek.  Amit tudni lehet, hogy hivatalosan 133 új fertőzést diagnosztizáltak, ezzel együtt 689 igazolt betege van Belgiumnak. Sajnos 4 haláleset is történt eddig. 

Mától lépett érvénybe az a szabály, hogy csak élelmiszert forgalmazó üzletek lehetnek nyitva hétvégén és a gyógyszertárak. Ezzel kapcsolatban kaptunk pár e-mailt azokból az üzletekből ahová járunk. Némelyik értesített, hogy szombat vagy szombat-vasárnap is nyitva lesznek, míg mások tudatták, hogy csak hétfőtől péntekig lehetnek nyitva. Volt olyan üzletlánc is akik biztosítottak arról, hogy rendkívüli módon odafigyelnek az üzlet folyamatos fertőtlenítésére. A másik csak hétközben nyitvatartó megírta, hogy kibővített nyitvatartással üzemelnek ezekben a hetekben. 

Az élelmiszeráruházak ajánlják az internetes vásárlásokat. Itt a környékünkön nincs házhozszállitás sajnos (eltudom képzelni, hogyha lesz rá kapacitás ezen változtassanak), de meglehet rendelni, berakják egy dobozba és megmondják hány órára lesz készen. Odamész, doboz kocsiba be és már mehetsz is. Ennyi lenne. Meglátjuk. Talán friss zöldség-gyümölcs jó lenne pár hét múlva. Talán. 🙂 

Nap közben kaptunk a telefonszolgáltatónktól egy sms-t:

A koronavirus elleni küzdelem miatt a belga kormány drasztikus intézkedéseket hozott, és szeretnék elérni, hogy aki tud az maradjon otthon. A Proximus úgy döntött, hogy szolidaritásként segítséget nyújt ügyfeleinek.

  • Minden internetet használó ügyfeleinknek korlátlan otthoni internetet kínálunk
  • Minden tv előfizetéses ügyfelünknek ingyenes hozzáférést kínálunk a 13-as csatornához (gondolom ez valamilyen filmes csatorna lehet). 
  • Minden fix telefonvonalhoz korlátlan hívást kínálunk belföldre. 
  • Minden mobil előfizetőnek korlátlan hívást kínálunk vezetékes telefonra, valamint 10 GB ingyenes mobilt az előfizetésükön túl.

    Ezek az előnyök március 31-ig érvényesek
    (a jelen állapotot a kormány április 3-ig hirdette ki még csütörtök este)

Őszintén reméljük, hogy ezek az intézkedések segítenek abban, hogy a legnagyobb mértékben tudja tartani a kapcsolatot a barátokkal és a családdal, valamint találjon jó kikapcsolódást és szórakozást.

Ma olvastam, hogy a Proximus mellett az Orange szolgáltató is még tegnap meghozta ezeket a kedvezményeket, ma pedig a Telenet is követte, hasonló kínálattal. A cél, hogy az emberek ha másképp nem, akkor így  tudják tartani a kapcsolatot és ne menjenek ki az otthonaikból. Véleményem szerint ez így nem fogja elérni a kellő hatást és hamarosan befogják vezetni amit pár napja Olaszországban és ma Spanyolországban. De ezt azért még várjuk ki. 

Tegnap volt az utolsó tanítási nap minden iskolában, így az egyetemeken és főiskolákban is. Hétfőtől akinek a munkáltatója jóváhagyta az is otthonról fog dolgozni. Nagy felháborodást keltettek a ma reggeli hírek a tegnap esti, éjszakai bulikról. Mennyi felelőtlen ember, fiatal ünnepelt, mintha valami fesztivál lett volna, bár személyes véleményem szerint nem ők a hibásak, hanem a szüleik. 😦 Dávid olyan szinten fel volt háborodva, hogy teljesen kikelt magából amiért ilyen emberek vannak. Pedig ez az ő korosztálya. Ezeknek a fiataloknak még remélhetőleg élnek a szüleik és talán a nagyszüleik is. Rájuk nem gondoltak, hogy hová mennek majd haza? 😦 

Ami meglepetést okozott, hogy tegnap délután 4-5 körülre ígérték a gyógyszertárba a gyógyszereket. Szóltak, hogy szerezzünk be előre amennyit tudunk a gyerekek gyógyszereiből. Mondta a gyógyszerész, hogy küld sms-t, ha megérkezik. Sajnos nem jött sms, mi még este elmentünk egy utolsó boltba. Mikor hazaértünk ez a csomag várt minket, elhozta a gyógyszerész: 

Ma, mivel itt volt Esztike és ő azért folyékonyan beszél flamandul, megkértem, hogy segítsen a szomszédokkal kapcsolatban. A közvetlen szomszédunk egy egyedülálló néni, szerintem olyan 70 év körül. Mellette egy hasonló korú házaspár lakik. Megkértem Esztikét és Gyuszit, hogy menjenek át hozzájuk és ajánlják fel a segítségünket. Ha szeretnének valamit a boltból, gyógyszertárból és ha mi rendelünk, akkor szívesen hozunk nekik is, hogy ne kelljen kimenniük. Hát a szomszéd néni annyira boldog volt, tisztára meghatódott. ❤ Nagyon cuki volt. A házaspár azt mondta ők elintézik és köszönet a felajánlásért. Mindhárman mondták, hogyha kell akkor tudják számíthatnak ránk. ❤ 

A másik dolog aminek örültem, hogy megérkeztek a gluténmentes termékek. Leginkább liszt és ami a sütéshez-főzéshez kell. Egy holland oldalról szoktam rendelni,  nagy a választék és korrekt áraik vannak. Csütörtök este mikor rendeltem akkor a rendszer automatikusan azt írta, hogy hétfőn kiszállítják. Én meg reménykedtem, hogy így is lesz. Tegnap éjszaka kaptam az üzenetet, hogy ma 8.15 és 12.15 között érkezik a csomag. Telt a nap, vártam, de nem jött. Délután kettőkor csöngettek. Szaladtam, a csomag az ajtóban, a csomagszállító az autóban várta, hogy kimenjek. Ismertem már, több alkalommal is ő hozta a csomagot, mosolygott, mutattam neki, hogy rendben és köszönöm. Két kézzel integetett én meg rendkívül hálás voltam neki. 🙂 

Most legalább 4-5 hétre, de lehet még tovább is jók vagyunk. Nem lesz gond, lesz miből sütnöm-főznöm. 🙂