Címkék

, , , , , , , , , ,

Bár nagyon régen írtam a belgiumi közlekedésről, de mivel tegnap jött egy vigyorgó fej is a megosztásra így gondoltam itt az ideje, hogy elmeséljem miért is vezették be a fenti intézkedést Brüsszelben. Is. 

Legelőször akkor szembesültünk hasonló intézkedéssel, amikor Németországba jártunk havonta bevásárolni, és szóltak, hogy Aachen is bevezeti a környezetvédelmi díjat az ott közlekedő autók után. Elolvastuk a rendeletet, jogosnak tartottuk, azt gondolom mindenki aki csak kicsit is aggódik a környezet, a gyermekeink jövője miatt az jogosnak érezte. Kiváncsiak is voltunk, hogy miután Németország több városában bevezették más országok mikor követik. Mert akármerre is mentünk nagyon sok autó volt az utakon, némelyik gyárkéményként füstölögve. 😦

És elérte Belgiumot is a rendelkezés, bevezették pár éve Antwerpenben, előre vetítve a többi városra is ennek lehetőségét. 

Közben jöttek a hírek Franciaországból, Párizs, Lille is érvénybe léptette a környezetvédelmi határozatát (valószínűleg más városokban is bevezették, ezek potenciális célok, ezekről tudok).

 Home

Tavasszal bejelentették, hogy jön a LEZ Brüsszelbe. Megjelent minden oldalon a tájékoztató, részletesen le volt írva évekre előre, hogy mikor melyik évjáratú és jelű autók nem mehetnek majd be a fővárosba. Totálisan egyetértek ezzel. Biztos sokan nem, de csak jöjjön valaki és próbáljon meg Brüsszelben eljutni A-ból B-be. Persze mondhatjátok, hogy ez más városokban is így van. Nos azt tudom, hogy készítenek ugyan olyan teszteket minden fővárosban a világon, megállapitva melyikben lehet a leghamarabb eljutni a fent nevezett helyről a másik helyre. Nem, nem dicsőség, de Brüsszel több évben bezsebelte a szomoru dicsőséget, első lett, mert nem lehetett szó szerint megmozdulni a városban. 😦 Időnként lehetetlenség közlekedni. 😦 Csak egy hozzávetőleges tény, pl. Brüsszel területileg és lakosilag is kisebb mint Budapest, mégis másfélszer több autó közlekedik az útjain!!! Mivel tudom, hogy Budapesten is nagyon sok a dugó, igy remélem már kevésbé mosolyogtató a tény, Brüsszel reggel-este bedugul, nem is akárhogyan. És ezzel együtt a városba vezető autópályák, főútvonalak ugyancsak, húzva magukkal az alárendelt útvonalakat. 

Nagyon sok az öreg, füstölgő autó. Most nem akarok ezzel foglalkozni, hogy hogyan közlekedhetnek, nem tudom. Kipofozzák a vizsgára, vagy nem tudom. Néha olyan érzésem van, hogy talán némelyiken vizsga sincs bizony, csak közlekednek velük. Ilyen autókat 1-200 euroért lehet kapni, nem gond, ha valahol ott kell hagyni. Aztán lesz ami lesz vele. Vannak itt ilyenekről történetek, valamennyi valóságalapja bizonyára van.

Brüsszelben a tömegközlekedést folyamatosan fejlesztik. Most jelenleg a városon kívül épülnek nagy parkolók, ahonnan tömegközlekedéssel lehet majd bejutni a városba. Ezért bővitenek metrovonalakat, utakat, hogy közlekedhetőbb legyen a város. Szeretnék elérni, hogy a tiltástól függetlenül se menjenek be az emberek a városba, inkább válasszák a vasutat, metrot, villamost, buszt. Pár éve még nagyon sok gond volt a vasúttal is, de itt ezen a szakaszon ahol Gyuszi, Katinka és Dávid jár már alig-alig van késés, évente csak 4-5 alkalommal. 

Sajnos több dologgal kapcsolatban most is kiderült, hogy nemigazán sikerült együtt dolgozni a tervezőknek és a szabályhozóknak. Meghozták a szabályt, érvénybe fog lépni. Az ellenőrzésnek feltételei voltak, kamerarendszer kiépítése, hogy kiemeljék a renitenseket a város közlekedéséből. Ja, hogy ellenőrzés? Kamerarendszer? Dehát azt hónapokig tart kiépiteni. Jó, akkor mondjuk, hogy van egy bevezetési rendszer, addig nem büntetnek senkit, de fél év alatt be kell kamerázni a várost! Egyik ok ez volt, amiért csak most, október 1-vel vezették be a környezetvédelmi szabályokat. 

A másik gond, hogy ok, hogy ne menjenek az emberek be a városba, de akkor hogy jutnak be a munkahelyeikre? Azt eddig is lehetett látni, hogy a jelenlegi tömegközlekedési rendszer nem alkalmas a több ember elszállítására. És hol állnak meg ezek az emberek, akik messzebbről járnak be Brüsszelbe dolgozni? Ja igen, tényleg! Igy aztán elkezdtek metrovonalat építeni, hozzá tartozó nagy parkolókat és más parkolóhelyeket hoztak, hoznak létre Brüsszelben a körgyürü környékén. De ezek még ma sincsenek készen!!! Állítólag 2019 elejére minden ilyen parkolóval el fognak készülni. Mondom, hogy hiszem ha látom. 😦 De ugy legyen! Összességében azt gondolom, hogy ezek a parkolószámok nagyon kevesek. Plusz Brüsszel körül több kellene, szétszórva, hogy bármerről is jönnek az emberek le tudjanak állni. Sorbanállás lesz, nyomor a 3 (!!!) hivatalos parkolóházban, inkább be fog menni az, akinek életkor alapján bemehet az autója. 

Elvileg ugye úgy müködne, hogy kevesebb lesz a forgalom, az autó, ezért a tömegközlekedés el tud juttatni mindenkit időben a céljához. No most ez nem fog megtörténni, de ne legyen igazam! A metrok reggel-este egymást érték eddig is, az emberek hering módjára szorongtak, már csak azok az emberek hiányoztak az állomásokról, akik megtolják a tömeget, hogy még valaki beférjen, ahogy Japánban is teszik. A felszíni közlekedés meg ugyanúgy nem fog haladni, mert az akadozó parkolás miatt inkább bemennek azzal az autóval az emberek, akiknek életkorilag belefér. Ugy hogy szerintem jelen rendelkezésekkel és történésekkel adnak taslit maguknak. Ez itt így nem fog működni. Szerintem. De ne legyen igazam! Az elmélet szuper és nagyon jó. Sokszor láttuk, éreztük már, hogy átgondolatlan és életképtelen ötletek születnek. Biztos vagyok benne, hogy azért, mert nem dolgoznak össze. Mint pl. a lámpák működése, amitől sikítófrászt lehet kapni. Nem az a cél, hogy kivezesse a forgalmat a városból, hanem benn tartsa. És addig amig nem látunk rendőröket, akik betartassák a meglévő szabályokat addig nem lesz itt semmi. Mindenki szabálytalankodik, csak ezt ugye mindenki tudja, igy közlekedik, megszokták, nem morognak. Többen mondták már, hogy halálfélelmük volt a belga utakon. 😀 Mi megszoktuk és tudjuk jól van rosszabb is. Sőt!

Az én saját véleményem szerint meggondolatlan és átgondolatlan ez az intézkedés. A kezdeményezés nagyon jó és kell is, de nem igy. 😦 De ne legyen igazam, meglátjuk, az idő kiforrja. 🙂 Az tény, hogy valamit kezdeni kell a növekvő autószámmal! De elsősorban a környezettel!