Címkék

, , , , , , , , ,

Valahogy ez él a közhiedelemben, itt nem esik hó, itt nincsenek fagyok. És ezt elhiszik itt is. Pedig de! Most éppen olyan tél van, hogy Belgiumban van tél, van hó. Hideg még nincs. 

Ezen a télen már három jó adag havazást kaptunk, először november 30-án:

Majd december 10-én vasárnap kaptunk ujra, de annyira enyhe volt az idő, hogy estig el is olvadt mind.

De jött a másnap, hétfő délutánra ígérték a következő adagot és meg is érkezett rendeltetésszerűen, és kisebb szünetekkel, egy napig esett itt felénk:

Tegnap délután már kisütött a nap, most leginkább iszaptenger van a kertünk helyén, a kis kerti tó is megtelt vízzel. 

Az ország természetesen megállt. Nem takarították az utakat, még az autópályákat sem. Bizonyára kimentek azzal a pár hókotróval ami van az országban, de a belga autópályák hosszához képest ez szinte semmi. Én tudom, hogy vannak (bár akadnak akik kétségbe vonják 🙂 ), mert láttam jó pár hókotrót a Delta-nál egy évben kiállítva így tél elején. Sőt, míg Overijse-ben laktunk ott többször láttunk is egy-egy monstrumot közlekedni. Még a kis utcánkba is bejött egy minitraktor amire sószórót és tolólapot szereltek. 

De itt semmi. Kimentem a járdánkat letakarítani, mert itt az a szabály, hogy a tulajoknak kell letakarítani, jogosan. Ha nem teszi meg az ember, akkor ha elesik valaki és megsérül akkor a költségeit bizony annak kell állnia akinél történt a baj. Szóval épp megyek ki havat takarítani és érdekes kép tárult elém az utcán. Legalább 6-8 autó keresztbe, ki így, ki úgy áll az úton. Egyik jobban pörgeti a kerekeket mint a másik. No, gondoltam megvárom mi lesz. Aztán a hátsó autókból kiszálltak az emberek és megtolták az elsőket, aztán ugri be és őket is megtolták. Nem sokáig, mert 5-10 méterrel arrébb kezdődött az egész játék elölről. Óriási latyak volt az utakon és a nyári gumi sem segített, és az sem, hogy látható volt fogalmuk sincs mit kellene tenniük.

Itt nem kötelező a nyári gumi. Az utóbbi majdnem 13 évben volt talán egy év amikor nem esett hó, de a többiben igen, hol több, hol kevesebb. A belgák szerint ez nem indok arra, hogy a téli gumit kötelezővé tegyék, így az az utasítás, hogy az útviszonyoknak megfelelő gumival kell közlekedni. Igen ám, de mivel valóban kevés a csúszós-síkos út évente, így tapasztalatuk sincs, hogy ha mégis esik vagy lefagy akkor mit is lehetne tenni, hogyan is kellene közlekedni. És ebből van a gond.

Ez egy elég távoli kép az országról, szépen látszik merre ment a hófelhő. Közelebbről sokkal csúnyább volt ez az egész, tele volt balesettel, piros utakkal a térkép és egész nap. Brüsszelben nagyon durva volt a helyzet, a belső korgyűrűt, az alagutakat az erdőkben az utakat lezárták. Szinte csak piros szint lehetett látni, megállt az élet, ezt később olvastam is a tömegközlekedés oldalán.

Gyuszi és Dávid vonattal közlekedik, mennek munkába, iskolába, ketten, kétfelé. Más lehetőségük nincs. Vagyis Gyuszinak az autó, de amikor ilyenek az utak akkor az is csak felesleges idegeskedés lenne, ülni a dugóba és nem haladni sehová. Dávidnak kb. egy órás az út az egyetemtől, alig négy óra alatt tette meg. Gyuszi el is indult amikor tudott a munkahelyéről, az állomáson jött egy erre felé tartó vonat, felszállt, gondolta egyszer csak haza ér. 31 perc alatt itt van elvileg a vonat a mi állomásunkon, most másfél óráig tartott az út, de a lényeg, hogy hazaért.

Ami fura, hogy Brüsszelben is volt hó, de nem ekkora, Esztikéméknél meg csak eső esett már. Légvonalban kb. 40-50 km van a két helység között, mégis amit tapasztaltunk, hogy itt kevesebb eső esik nyáron, melegebb van legalább 3-4 fokkal, most télen meg inkább egy picit hidegebb van, de csapadék most is arrafelé esik több. Fura, hogy ebben a pici országban ilyen különbségek vannak. 

Szóval itt tartunk az idei téllel, ma december 13-án. 🙂 Most csak az eső szakad, olvad a hó. Vajon milyen lesz a folytatás. 🙂 Folyt. köv. majd akkor. 🙂