Címkék

, , , , , , , , , ,

Tegnap este kimentünk Gyusziért a nemzetközi repülőtérre, Zaventem-be. Annak elmondanám aki még nem járt itt, hogy ez egy óriási repülőtér több parkolóházzal. Az utóbbi években folyamatosan átépítették, korszerűsítettek külön a felszálló és a leszálló szintet. Aztán most jött a robbantás két hete.

Érdekes ember a belga, egyrészt azt gondolná az ember, hogy közönyös és megy tovább, vagy nem érdekli semmi, de ez csak álca. A facebook-on önkéntes csoportok alakultak, hogy menjenek az emberek takarítani a romokat mielőbb visszatérhessen az élet a repülőtérre. Bő egy hét alatt végeztek a takarítással, a rendrakással, csak a biztonsági szolgálat csapta oda ujra a jelentését amit a robbantás előtt kb. 3 nappal tettek az illetékesek asztalára az elmaradott biztonsági helyzet miatt, a létszámhiány miatt, stb. Utóbb megérkeztek az épület engedélyei, leültek a tárgyalóasztal mellé az illetékesek és végül megnyitott 12 nappal a robbantás utána  repülőtér. Napszakonként hozták vissza a repülőtérre a  járatokat, legelőször a Brussels Airlines gépeit. 

Gyuszi gépe vasárnap még Liege-ből indult de tegnap már Zaventem-ben szállt le. Jóval kevesebb gép szálldos most Belgiumban, hiszen sokan visszamondták foglalásaikat,   vannak repülőgép-társaságok amelyek egyenlőre nem jönnek Belgiumban, stb. Így aztán a Genf-ből jövő 5 gép helyett jött kettő, abban elfértek az emberek. 

Írták a repülőtér oldalán, hogy mely részek működnek, mire lehet számítani, hová lehet bemenni. Tegnapig csak a kettes parkolóház működött, oda lehetett bemenni kocsival a le- és felszállóknak egyaránt. Mára megnyitották a 3-as parkolót is.

Mi este 8-ra mentünk, nem volt nagy forgalom, bár így is 20 perc alatt 16 gép volt kiírva, hogy le fog szállni. A repülőtér előtt rendőrautók, rendőrök, katonai autók és katonák álltak, majd egy pontnál meg kellett állni, és elmondani, hogy miért jöttünk. Emberünk bár szigorú volt de kedves és tovább engedett minket.

Fura volt lassan végiggurulni az úton a repülőtér felé. Az óriási parkolóházak mind üresek, egy-egy ott hagyott autó árválkodott csak a szinteken, épp akkor egyedül voltunk az uton. A máskor hangyabolyként nyüzsgő épületek szintjei mind csendesek, semmi mozgás sehol, szinte félelmetes volt. A máskor sorban álló autók helyett egyedül, csendesen gurultunk a parkolóházba. Ott már volt sok autó, sétáló embereket is láttunk.

Magára a repülőtérre nem lehetett bemenni. A bejáratnál várta mindenki a hozzátartozóját. Mindenfelé rendőrök, a katonák hármasával jártak a parkolóban, a bejárat körül. Máshol meg repülőtéri alkalmazottak álltak felvilágosítást nyújtani a kérdezőknek. Mindenki békésen várta a hozzátartozóját, akiről senki nem tudott semmit, mert hát a kijelzők sem látszódtak. 

Tegnap még nem volt tömegközlekedés sem, vagy valakinek ki kellett menni a repülőtérre az utazókkal, vagy kiment taxival, vagy a kb. 2 km-re lévő Zaventem-től begyalogolt a repülőtér termináljához. Mától már visszaállították a busz és vonatjáratot, így a szokásos módon is oda lehet menni.

Arra a szintre ahol volt a robbanás nem lehetett felmenni, de állítólag már mindent eltakarítottak, az elektronikát visszaállították, de még hónapoknak kell eltelnie mire újra a régi forgalommal működhet a repülőtér. Két hete még óránként 5400 fő utazott el vagy érkezett óránként ide, ma egyenlőre 800 fő a cél akit szeretnének kiszolgálni óránként. 

Gyuszi egy hónap múlva újra utazik, meglátjuk akkor mi lesz. 

De nem volt jó egy nyüzsgő, lüktető, lendülettel teli helyet így látni. 😦 Elszomorító és félelmetes az óriási épületek csöndje, nyugalma. Csak a katonák és a rendőrök mosolya oldja egy kicsit a hangulatot, készségesen válaszolnak mindenkinek, türelmesen mondják el talán ezredszer is ugyan azt naponta. Azzal meg szembesülnöm kellett amit Katinka el mond mindig, hogy az emberek folyamatosan pásztázzák egymást. Állítólag ez teljesen normális és egyszer csak majd abba marad, de innen is látszik, egyenlőre félnek. 😦