Címkék

, , , , , , , , , , ,

Március 22, a robbantások reggele óta nincs repülőforgalom Zaventem-ben, Belgium legnagyobb nemzetközi repülőterén. A járatokat átirányították Charleroi-ba, Liege-be, Antwerpen-be, a franciaországi Lille-be. Sok járatot szüneteltetnek, már csak azért is, mert rengetegen visszamondták a foglalásukat. Így sok városba a kiirt járatokon kívül jó ha csak egy is repül naponta.

Gyuszi már hetekkel ezelőtt tudta, hogy április 3-án repülnie kell Genf-be egy konferenciára, képviselnie kell az EU vámpolitikáját.

Közben jöttek a robbantások ami a rendezvényt nem törölte természetesen Svájcban, de az oda jutás már körülményesebbnek ígérkezett. És természetesen a belgák nem hazudtolták meg önmagukat, szervezésből, intézkedésből a 10-es skálán kaptak volna megint egy -5-öt. 😦

Napokkal előtte már tudtuk, hogy a kiirt 5 gép helyett csak egyetlen gép repül naponta oda-vissza Svájc és Belgium között. Azt is tudtuk, hogy ezek a gépek Liege-ből jönnek-mennek. A repülőtér honlapján le volt írva, hogy mely helyekről indítanak ingyenes buszokat Brüsszel-ből Liege-be. Az első megállóhoz oda is mentünk még jó időben, hogy Gyuszi le ne maradjon, úgy gondoltuk itt a legnagyobb az esély arra, hogy biztonságban eljusson a repülőtérre. Odaértünk, egy busz elment, az emberek ott tolongtak, kérdezgettek egy fiatal srácot, hogy mikor jön a következő busz? Telefonálgatott, majd mosolyogva közölte, hogy egy óra múlva! Erre persze mindenki felhördült, hogy aggódnak kiérnek-e időben a gépükhöz. Hamarosan megnyugtatott mindenkit, hogy persze, egy óra bőven elég a gép megkereséséig és a beszállásig, hiszen a repülőtér kicsi, a busz helybe visz. Sokan morogtak meg elégedetlenkedtek, de a srácot nem bántották, hiszen ő is csak  parancsot teljesített. 

Majd jött a busz, Gyuszi felszállt, na gondoltam akkor most már minden rendben lesz. Hát nem! 😦 A  sofőr úgy vezetett, mintha neki nem lenne érdeke a kiirt időn belül odaérni, késtek is jó sokat. Majd mikor leszálltak a buszról akkor szembe találták magukat egy nagy csarnokkal, tele emberekkel, mozdulni sem lehetett, semmi nem volt kiírva, senki nem tudott semmit. Gyuszi az utasokat kérdezgette ki merre megy, így sikerült eljutnia egy helyre, ahol azt a felvilágosítást kapta, hogy egy gépnyi utasnak már adtak plasztik kártyát, természetesen azok a helyek már elfogytak, később indítanak másik gépet de nem tudják mikor. Na ekkor hívott fel, hogy most már nagyon mérges. Óriási a fejetlenség, senki nem tud semmit, a gépnek már rég fel kellett volna szállnia, stb.

Egy órával később újra telefonált, a gépen ül, valahogy mégis szereztek neki egy helyet. 😀 Biztos beépítettek egy ülést közben? A vámvizsgálat nevetséges volt, kérték nyomjon meg egy gombot, mivel hangot adott ki így kipakoltatták a csomagját. Nem tudom ekkor mennyi lehetett már a vérnyomása. 😦 De legalább tudta, hogy vár rá a gép. Bő egy órás késéssel már fel is szálltak. 

Azt nem is kérdeztem, hogy ugyan abban az emberáradatban hány biztonsági emberrel, katonával, rendőrrel találkozott? Ahogy a belgákat ismerem egyel sem. 😦 Tudom, hogy negatív vagyok, de az utóbbi hetekben annyi butaság került napvilágra, hogy már semmin nem csodálkoznék. 😦 

A lényeg, hogy rendben megérkezett, tegnap már meg is volt az első nap, ma a második és este jön haza végre. 

Vasárnap délután 13.45-kor felszállt az első gép Zaventemből. 12 napja az első, Portugáliába repült.
első repülőgép

Új festést kapott az első repülő, egy belga szürrealista festő René Magritte rajza díszítette. Az emberek kinn álltak a repülőtér szélén és várták a jól ismert hangot, majd tapssal köszöntötték az első gép felemelkedését. 

Így aztán ma már Gyuszi gépe is itt fog landolni. Nem lehet bemenni a repülőtérre csak a jeggyel rendelkezőknek. Nincs puszi és menj hely a pár perces búcsúzkodásra, örömködésre a megérkezéskor. Az óriási parkolókból csak egy működik, oda be lehet menni, Gyuszinak ott kell megtalálnia minket majd, állítólag. Katinkát megkértem jöjjön velem, mert a rendőrök híresen nem tudnak csak franciául, még angolul és flamandul sem nagyon, így ha bárkinek bármi baja van, akkor legyen velem aki visszabeszél nekik. 

Kíváncsi leszek milyen biztonsági intézkedések lesznek, annyira szeretném ha meghazudtolnák a belga hozzáállást!!!