Címkék

, , , , , , , ,

Ez a tér régen egy utca volt a brüsszeli tőzsde előtt, de még tavaly lezárták, sétálóutcát szeretnének itt létrehozni. Egyenlőre nem nagyon történt semmi arrafelé, de le van zárva. Már a robbantások napján itt gyűltek össze az emberek emlékezni, gyászolni, tiszteletet leróni. Fiatalok verődtek össze, énekelgettek, lelket öntöttek egymásban. Nem voltak nagy szónoklatok, beszédek, inkább az összefogásra és a megbékélésre biztatták az embereket. Nagyon sok kép készült a téren, tele virágokkal, gyertyákkal, belga zászlókkal és krétarajzokkal. Brüsszel csendben gyászol.  😥 Ez mindent elmond:

1958537_10154014643922008_7660722964240153783_n

Tudtam, hogy készül valamire, éreztem. Óriási lelkierőt tanúsítva Katinka bement erre a térre. Utóbb mondta, muszáj volt, érezte, hogy be kell mennie. Ekkor már napok óta gyertyákat gyújtottunk az ablakainkba a békéért ahogy az egész világon nagyon sokan, mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Oda is vitt egyet az én jó lelkű drága kicsi lányom. Elment emlékezni. Sokat kellett utaznia, mert nem mert metrora ülni, de ott volt:

katinka1 katinka2 katinka3 katinka5

Brüsszel gyászol, szomorú, még mindig.

Valahogy az emberek szeretik Brüsszelt. Ne kérdezzétek miért, nem tudom. Van egy hangulata amit csak érezni lehet. Mi amikor legelőször érkeztünk meg 11 évvel ezelőtt a városba egyből ráéreztünk. Valahogy nem akar rohanó lenni? Nyugodtan ücsörögnek a kis dugóikban. A sokszínűség? A mindenféle nemzet teszi? Nem tudom. Mindenféle rajzok (nem graffiti) tarkítják a házakat amik más városokra ennyire nem jellemző . Nagy transzparensek hirdetik a maguk dolgait, nézd csak, itt meg itt ez és ez van. Gyere. Egy nagy kavalkád az egész. Ha valakit megállítasz segítenek, nem rohan tovább és hozzád is bármikor oda mernek jönni minden teketória nélkül. De nem, nem tudom elmondani, hogy itt mi az a légkör ami megfogja az embert.

Sokan ragaszkodnak Brüsszelhez, mint például Katinka, nagyon szereti a várost. Mi kevésbé, mi inkább kicsit kijjebb vagyunk, maradunk. De milyen jó is bemenni egy-egy péntek vagy szombat este a Grandeplace környékére, leülni az esti fénybe burkolózott parkba a szobrok mellé vagy lábához és hallgatni az utcazenészeket, akik csodaszépen, oda illően énekelnek és még a kutyák is érzik a pillanat varázsát. Lehet más városokban is így van, nekem itt volt részem ilyen élményekbe, szeretem. ❤ Nem maradhat el ilyenkor a belga gofri, jaj iszonyú édes, dehát ők így szeretik és évente 2-3 alkalommal még nekem is elmegy. 🙂

Vajon idén bemerünk-e menni egy sétára, egy ücsörgésre? 😦 Idén lesz újra virágszőnyeg, 2 évente Brüsszel egyik szépsége. Lesz egyáltalán ezek után? A koncerteket, nagyobb összejöveteleket egyenlőre eltörölték. Április 30-án lesz egy nagy megbeszélés és akkor döntenek a hogyan továbbról. Hogyan tovább kicsi Brüsszel? <3