Címkék

, , , , , , , , ,

Nem politizálok, még ha esetleg úgy is tűnne! Eddig sem tettem a blogban, ezután sem fogom! És szeretném ha ezt mindenki tiszteletben is tartaná!!!

Szombaton újra átrohantunk Németországba bevásárolni és a háztetőket meglátva eszembe jutottak a nyári képek melyeket készítettem Magyarországról hazafelé robogva.

Jó pár hónapja már, hogy elkaptam pont egy híradást a tv-ben, melyben neves szakember (?) nyilatkozott arról, hogy miért is nem jó a napelemek használata. El is magyarázta “nagyon okosan”, hogy ő például nappal sosincs otthon, ezért nem tudja kihasználni a napsütést, ezért aztán teljesen felesleges és haszontalan találmány. Csak reménykedni mertem abban, hogy hozzám hasonlóan sokan felkapták a fejüket, hogy mekkora butaságokat beszél ez az ember (nem, nem emlékszem a nevére, ez után a nyilatkozata után meg már nem is érdekelt és ne is írja meg senki!). 

Ha valaki csak pár kilométert tesz meg Németországban, akkor akarva-akaratlan nagyon hamar megakad a szeme a tetőkre felszerelt napelemekre. Egész gazdaságok tetőfelülete, lakóházak oldala, teteje, sőt, a földre telepített napelemmezők láthatók sokfelé.

napelemek

Sőt, az út mellett sorban találkozhatunk a másik ingyenes energiafejlesztővel, a szélturbinával. 

elektormosság

Akkor most mi van? Kilogikáztam. Rájöttem ám! Számomra kiderült, hogy a németek egy lusta népség! Egész nap otthon vannak (mert ugye csak akkor tudják felhasználni a nap által termelt energiát), használnak minden készüléket, csak hogy elmondhassák ők takarékosan élnek. Mert ugye este nem lehet ezeket felhasználni. Meg semmi másra sem, csak tv nézésre, főzésre, meg ilyen kicsinyes dolgokra. 

Értem én értem, csak fel nem foghatom. 😦 Tényleg ilyen emberek mondják a tutit a magyar embereknek? És van aki el is hiszi? Gondolom az nem számít, hogy jobb napokon ezekkel a  mihaszna készülékekkel Németország napi energiafelhasználásának 40 %-át megtermelik, úgy, hogy csak sütött a nap és fújt a szél. 😦 Persze úgy könnyű, ha otthon lebzselnek, tudom én, értem. 😛

És hát látszik is a különbség a két ország között, látszik milyen szakemberek nyilatkozgatnak dolgokról és a két ország mire jutott ezekkel a szakemberekkel. 

Belgium is sajnos a német példát követi, hát kell ez nekik? 😛 Sőt, még támogatják is ezt az életvitelt, mert komoly engedményeket tesznek az adók terén azoknak a lakástulajdonosoknak, akik bármilyen energiatakarékos dolgot beépítenek a lakásukba (napelemek, esővízfelfogó tartály, ilyen-olyan szigetelés, stb.). Sőt, még tovább is mennek, nemrég ha jól emlékszem a Liege-i vonalon az egyik vonatjáratok csak ilyen energiával működnek, először az Európai Unióban. Hát szörnyű! És még odáig is vetemedtek, hogy a buszmegállókba napelemekkel működtetik a világítást, egyre több útjelző, irányt mutató táblán napkollektor van. Meg még ki tudja hol, mire használják? És egyre csak gyarapodnak a napkollektoros háztetők Belgium szerte is. Ki hallott már ilyet? 😛 Hát ez felfoghatatlan számomra! 😦 És elszomorító! 😦 😦 😦