Címkék

, , , , , , , , ,

Ahogy eddig sem, ezután sem fogok politizálni. Most sem, akkor sem, ha a témát a politika élezte ki itt is, ott is.

Riadtan látom, olvasom és szembesülök a gyűlölködéssel. Nem, nem a belgákéval, hiszen az ő megosztottságukkal már megbékéltem, még imitt-amott el is fogadom indokaikat, de nem róluk akarok beszélni!

Hanem azokról, akik más országokba kényszerültek költözni, kivándorolni (?) a jobb megélhetés reményében. És akkor jönnek ők, és mondják a magukét olyan országban, ahová bevándoroltak, munkát adtak nekik, elfogadták őket. És szidják a másik bevándorlót olyan gyűlölködő szavakkal, hogy ááááá… Hogy minek jönnek ide? Mit akarnak itt? Semmirekellők! Tudatlanok, tanulatlanok!És ezek a szép szavak közé tartoznak! Ordítja ezt a gyári munkás a menekült fogorvos arcába, aki pár éve még itt tanult és reménykedve ment vissza hazájában. Most mégis menekülőre fogta. Ahogy az ügyvéd is és ki tudja még ki. És szerintem itt a lényeg! A ki tudja ki?

Igen, biztos vannak közöttük bűnözők, rossz emberek, mint ahogy minden népcsoportban vannak. Elég ha meghallgatjuk az esti híradót, vagy elolvassuk a napi híreket, olvashatjuk, hogy szomszéd utcában, városban ki kit vert meg, ki hogy irtotta ki családját, stb. stb. Egyetlen népcsoport sem szent!!! De nagyon sok olyan egyszerű ember van közöttük, akik valóban menekülnek. Az életükért, hogy élhessenek. Nagyon sok tanult ember, értékes ember kel útra több ezer kilométert megtéve, hogy újra felkutassa Európában régen nem látott barátait akikkel együtt tanult, vagy csak az emberi irgalomra hagyatkozva kérjen segítséget. Igen, bizonyára sok a léhűtő is. De pont ezért nem szabadna általánosítani. Én sem teszem, csak annyit, hogy nem gondolom akik most kelnek útra, menekülnek  mindent hátra hagyva, hogy mind rossz ember! 

Talán egy pár percre mindannyiunknak eszébe juthatna, hogy hasonló esetben mi mit tennénk? Futnánk, menekülnénk az életünkért a családunkkal? És megérkeznénk mocskosan, piszkosan, büdösen oda ahová reménykedve indultunk, ott pedig csak elutasítást kapunk? Ja, hogy ez elképzelhetetlen? Honnan tudhatjuk? Honnan, hogy nekünk, gyermekeinknek egyszer nem kell menekülőre fogni??? A jó Isten mentsen meg minket ettől! 

Belgiumban eddig is rengeteg nemzetiségű ember élt. Azt látom, hogy bizonyos munkákat végeznek ők, mert ők is dolgozni akarnak, előre jutni és a belgák nem végzik el azokat. Egyszer egy idősebb flamand mesélte, ezért is engedték be a bevándorlókat sok-sok évvel ezelőtt, hogy majd ők söprögessék az utakat, mert a belgák nem akarták. Az már megint politika, hogy egy idő után le kellett volna állítani a bevándorlást, de nem tették. Ezért aztán bizony a családok letelepedtek, egyre többen jöttek, házasodtak, gyerekeik lettek, jött a gazdasági válság, kevesebb lett a munka és különben is voltak közöttük is problémás emberek. És hát voltak és vannak is problémák velük. Állítólag vannak Brüsszelnek olyan kerületei, ahová a rendőrök is csak négyesével mernek bemenni. Elhiszem! De! Én látom a másik oldalt is! A takarítók, a mosodások, a konyhalányok, autómosók mind bevándorlókat alkalmaz. Ha este, éjszaka, hétvégén boltba szeretnénk menni, akkor rohanunk egy boltot keresni, ők nyitva vannak. Megfogja a kenyerünket mikor átnyújtja. Sőt, nagyon-nagyon sokan tanult emberek, utcán sétálva öltönyben, nyakkendőben látjuk őket. Nagyon sok az orvos közöttük akik esténként a sajátjaikat gyógyítják. Sokan mogorván járnak közöttünk, ha mégis van valami indok amiért beszélnünk kell velük, akkor egy mosoly csodákat tud tenni náluk. Ők is félnek! Közöttünk!

Én csak azt szeretném, ha nem vennénk mindenkit egy kalap alá, ha nem mondanánk, hogy pusztuljanak! Hát kik vagyunk mi, hogy ezt megtehetjük? 

Nem, nem vagyok bolond, sem gügye! Az a baj, hogy ott most nagy a baj, és egy földrész emberei elárasztják egy másik földrész területét. De ezért ők sem hibásak, menekülnek! Nagyon sokuk már lehet nem élne, ha akkor és ott nem indul útnak. Nem azon kellene gondolkodni, hogy pusztítsuk, átkozzuk őket, hanem a megoldáson, hogy most mi legyen? Na ezt kellene kitalálni az okosaknak és lassan lecsillapodnának a kedélyek, de nem tudom valaha  lesz-e erre megoldás? 😦