Címkék

, , , , , , , , , , ,

Eltelt! 2005. március 13-án szállt le velünk a repülőgép, reggel 8 óra körül Charleroi-ban. Vannak sosem elfelejthető emlékek, élmények. Úgy volt eredetileg, hogy 13-án végig megyünk a régi úton, ahogy megérkeztünk Brüsszelbe, de a műtétem miatt törlődött az egész. Talán egy szép tavaszi délután felkerekedünk és elmegyünk egy szép hosszú sétára.

Elevenen él bennem a veresi házunk lassan becsukódó ajtaja, Gabi búcsúja, Tamás könnyes szemei, ahogy elrohan a repülőtérről. Gyuszi szülei, testvére, Esztikém osztálytársai akik meglepetésként jöttek ki hajnalba, hogy még elbúcsúzzanak tőle. A légisikérő döbbent szeme, amikor meglátott hatunkat, a bőröndökkel, csomagokkal. Nem volt az több mint a megengedett, de ledöbbent. És máig elmondom milyen rendes volt akkor és ott a hajnali órákban. Végig nézett rajtunk, talán látta a félelmet, az aggódást a szemünkbe, gondolta most ezeken segítek egy kicsit. Felvette az összes csomagunkat és nem kellett érte fizetnünk, két hátizsákkal mentünk a repülőgépre.

Apósom máig meséli, ahogy Barnuskám húzta maga után a kis bőröndjét. Ők kint a vám előtt álltak, mi már bent. És lassan mind besétáltunk, eltűntünk a szemük elől. Barnuskám volt az utolsó. Megállt. Szomorúan visszanézett rájuk, majd ránk, előre és elindult. Ezek voltak az utolsó képek, amiket láttak rólunk.

Két órával később megérkeztünk az ismeretlenbe. A megszámlálhatatlan számú csomagot össze kellett szednünk, a négy riadt gyereket össze kellett terelnünk. Mindenki aggódott a kis csomagjáért, hiszen a hat bőröndben benne volt hat ember addigi élete. A múltunk, az emlékeink. A kedvenc ruhák, a kedvenc macik, játékok. Ami befért kilogrammba, térfogatba. 

A buszon végre elcsitultak, kaptunk egy óra haladékot, pihenhettünk. A gyerekek bealudtak, én meg csak néztem a mellettünk elsuhanó tájat. Édes Istenem, itt vagyunk, megtettük!

A Midi-nél lekászálódtunk, újra rendszerezni, megszámolni mindenki meg van-e, a csomagokat kiosztani, mert minden mancsra, hátra szükség volt. És elindultunk. Emlékszem amikor legközelebb végig mentem azon a folyosón, akkor elcsodálkoztam, hogy ilyen rövid. Emlékeimben nagyon hosszú volt. Ott annak a végén éreztem először, hogy nem bírom tovább, felmondják a kezeim a szolgálatot. Gyuszival mindketten két-két 35 kg-os bőröndöt, plusz a hátunkon egy-egy 10 kg-os hátizsákot vittünk.Aztán kicsit pihentünk, aki sírt azt megvigasztaltuk, mert elszakadt a táska, lecsúszott a hátizsák, éhes, szomjas, meg különben is pisilni kell. 

És bár Brüsszelt a mozgólépcsők fővárosának is hívják, nekünk sikerült elcsípni azt a hétvégét, reggelt, amikor ezek a mozgólépcsők álltak. A töméntelen csomagot le kellett cipelnünk. Aztán jött a metro, egyikünk bent a szerelvénybe, a gyerekek sorba, már csak én kínlódok egy bőrönddel, de beszorult a korlát és az ajtó közé, a vezető meg rám zárja az ajtót. Gyuszi közé áll, nem engedi, hogy elinduljon. Kértem menjenek, de nem hagyott ott. A gyerekek sírnak, ő meg berántja egy mozdulattal a bőröndöt és engem. Máig nem tudom, hogy honnan volt annyi ereje! ❤

A következő emlék, amikor kiszálltunk a Louise megállónál és elindultunk a villamos felé. És akkor egy fal mögül felbukkant egy iszonyatosan hosszú lépcső, ahol minden cuccunkat fel kellett cipelni. Bevallom, akkor és ott elpityeredtem. A gyerekek, Gyuszi körém gyűlt, csak öleltük egymást, elfáradtam testileg, lelkileg. Gyuszi mondta, hogy majd ő felvisz mindent. És hagytam, mert már jártányi erőm sem volt. 

És végre, igen, itt vagyunk, süt a nap, jön a villamos. Kinyílik az ajtó, és Gyuszi szépen, komótosan elkezdi rakni a csomagokat fel. Senki nem szól semmit. A vezető int, hogy csak nyugodtan csinálja, mosolyog. Mások is mosolyognak a villamoson. Biztos nem először láttak már ilyet. Elindul a villamos, megint egymásba kapaszkodunk. Nemsokára oda érünk, bár fogalmunk sincs mennyit kell még gyalogolnunk majd a szállodáig, de majd csak kibírjuk valahogy.

Nézem a papírra irt pontos menetrendet hol, mikor, mivel kell utaznunk, hamarosan le kell szállnunk. Készülődünk, meg is nyomom a veszélyt jelző gombot (ki tudta még akkor mi van ráírva? 🙂 ) kétszer is, biztos ami biztos. Megállunk, jön a villamos vezetője. Mondjuk hová akarunk menni, fölöslegesen ne cügöljük le a cuccokat. Mosolyog, igen, itt kell leszállnunk, menjünk csak, ott a szálló. Újra lerakodunk, én a gyerekeket és a csomagokat számolom, majd mosolyogva elenged minket a villamos, van aki integet is nekünk. Hálás voltam, hogy nem morogtak, nem veszekedtek, pedig kétszer is miattunk kellett várakozniuk.

Igen, ott, ott, ott kell lenni abban az utcában valahol a szállodának. És igen, már látjuk is a Wellington-t, újabb hála hagyja el számat, közel van, nagyon közel. Lift van a szállóba, nem kell cipekedni tovább. Csönd, békesség, leülünk, egymásra nézünk. Megérkeztünk. És ott, akkor elkezdődött az új életünk. Mindketten 38 évesek voltunk. Katinka 17, Esztikém 15, Dávid 9, Barnuskám meg 5.

10 év