Címkék

, , , , ,

Itt is sztrájk van, a kormány intézkedései ellen tiltakoznak. Ennyit a politikáról!

A hét elején jött a hír, hogy sztrájk lesz ma Brüsszelben. Közel 10 év alatt már kitapasztaltuk, hogy mit is jelent ez itt. 

Először azt írták, hogy megszűnik a tömegközlekedés Brüsszelben, nem járnak a vonatok, a metro, a villamos, a helyi buszok. Aztán tegnap késő délután jött az e-mail, hogy a DeLijn is csatlakozik a sztrájkhoz. Ez azt jelentette, hogy a mi régiónkban a távolsági buszközlekedés is szünetelni fog.

Brüsszelben van egy külső és egy belső körgyűrű. A belső körgyűrűt jelenti nagy részben a város alatt húzódó alagútrendszer, ami hol a felszínen, hol a föld alatt fut. Nos, ezek mind le lesznek zárva, tehát innen se ki, se be. Ezen belül lesznek a felvonulások. Mivel nem lehet közlekedni, ezért a külső régiókban iszonyatosan meg szokott nőni a forgalom. Emlékszem tavaly is írták, hogy hány km-es dugó volt reggel Belgiumban, de olyan magas volt a szám, hogy mondták nincs is ennyi út Belgiumban. Ennyi elég, hogy leálljon a főváros és a közeli régiók is. Tegnap a brüsszeli oldalon szinte könyörögtek, hogy ne menjenek autóval be az emberek. 

Nagyon sokat változott az emberek viselkedése az utóbbi években, sokan tényleg el sem indulnak, megoldják ha tudják, hogy otthonról dolgozzanak vagy egyszerűen vesznek ki szabit. Mert senkinek nem éri meg a dugóba ülést órákig, majd visszafordulni, hogy ez nem fog menni. 

A suliból is küldték a levelet, hogy lesz iskola, nem zár be, az iskola buszok is elindulnak, de én mondtam a fiuknak, hogy nem mehetnek suliba. Még nem is a reggeli elindulással volt a gondom, hanem a délutáni érkezéssel. Elvileg 4-ig van a felvonulás, akkor az a sok ember elindul a belvárosból, plusz a külső részeken fognak megállni azok is akik mégis elindultak reggel autóval, így óriási lesz a dugó. Írták is a suliból, hogy tudják lesznek késések meg fennakadások, de nem tudnak vele mit csinálni. Egyszer ücsörögtek már a gyerekeim késő estig a buszon és sehogy nem tudtam elmenni értük, hát én még egyszer nem csinálom ezt! Semmi szükség nincs rá! 

Így aztán újra itthon mindenki. Illetve Esztikém még nagyon korán el tudott menni kocsival dolgozni. Az hogy haza mikor ér, ki tudja? Éppen mondtam, hogy lehetett volna mondjuk pénteken ez a sztrájk, mert akkor lehetett volna hosszú hétvégénk. 🙂