Címkék

, , , , ,

Az ember azt hinné itt ilyen nincs, de mégis bizony van! Pár hete kaptuk az infót és ki is tettük a belgiumi facebook-os oldalunkra, hogy vigyázni kell és nagyon utána érdeklődni a belgiumi munkaadóknak. Többeket átvertek már, nem adtak fizetést, nem adtak enni-inni a munkásoknak és leharcolt helyen kellett megszállniuk, az elemi tisztaságot sem figyelembe véve.

Majd pár nap múlva jött az előbb említett oldalra egy segítségkérés, valakinek családtagja Belgiumban van, dolgozni jött, de nem kapott fizetést mióta elkezdte a munkát, éheztetik, nem tud tisztálkodni. Az oldalon kért segítséget, hogy haza tudja juttatni a családtagját, mivel repülőjegyre nem volt pénzük. Reméljük, hogy közben szerencsésen megérkezett családjához.

Sajnos egyre több országból lehet hallani hasonló híreket, hogy a munkaadók kizsákmányolják a munkavállalókat. Sajnos a fent leírtak sem kirívó esetek, csak valahogy azt gondoltam ezek megmaradnak a narancsot szedető spanyol gazdáknál. Hát nem! 

A mai világban már nincs akadálya annak, hogy információkat gyűjtsünk be akár más országban lévő emberekről, vállalkozókról. Ne engedje senki, hogy a hangzatos szavak elcsábítsák és még nagyobb bajba keverjék! Ma már mindennek utána lehet járni. Tudom nem elérhető bárkinek az internet, de talán mindenkinek van lehetősége valakitől segítséget kérni, csak pár perc és információhoz juthat. 

Hathatós segítséget a konzuli szolgálat oldalán találhatunk, kimásolom ide, remélem nem lesz belőle baj! 

Belgiumban munkát vállalni kívánó magyar állampolgárok figyelmébe:

A Külügyminisztérium felhívja a Belgiumban munkát vállalni kívánó honfitársaink figyelmét, hogy az elmúlt hónapokban sorozatos panaszbejelentések érkeztek több belgiumi munkalehetőségeket közvetítő cég ellen. A panaszok egy része szerint a helyszínen valójában emberhez méltatlan lakhatási és munkakörülmények várják az általuk kiközvetített és kiszállított jelentkezőket.

A jelentős számú panaszok más része szerint a belga fővállalkozók gyakran késedelmes fizetése miatt a kiközvetítő magyar alvállalkozók rendszeresen nem tudják kifizetni a szerződésben kikötött óra- vagy teljesítménybért, és nem tudnak eredménnyel fellépni a belga partnerrel szemben sem. Ilyen körülmények között számos magyar jóhiszemű munkavállaló részben vagy egészben kifizetetlenül elbocsátásra kerül.

A Külügyminisztérium javasolja, hogy a külföldi munkavállalásról szóló szerződéskötést megelőzően körültekintően tájékozódjanak a leendő lakhatási és munkavégzési körülményekről, kérjenek minél többoldalú referenciákat, és kétség esetén forduljanak a helyi Munkaügyi Hivatalhoz.