Címkék

, , , , , , ,

Eljutottunk ide is, Dávid ebben az évben már 5. osztályos, ez a magyar rendszer szerint gimnázium 2. osztályának felel meg.

A felső tagozatot az alsó 5 osztály követi. Az első két évben nincsenek vizsgák, tanulnak a gyerekek mint máshol. 3-4 évben viszont már vannak vizsgák félévben és tanévvégén is. De ezeket az osztályokban irják, mintha szoktatnák a gyerekeket a vizsgákhoz. A féléves jegyeket pedig az órai munka, a dolgozatok és a vizsgák eredményei adják.

Aztán 5. osztálytól elkezdődnek a szinkronizált vizsgák. Ez azt jelenti, hogy a tanároknak le van adva, hogy félévre és évvégére mit kell leadniuk egyes tantárgyakból. A közös tantárgyakat leforditják mindenkinek a saját anyanyelvére is igy kell megcsinálni, ez ugye logikusan azt jelenti, hogy az egész iskola ugyan azt a vizsgát irja. A magyar nyelvü vizsgák mellett Dávidnak még van angol, francia és flamand vizsgája is. Továbbá a történelem és a földrajz tantárgyakat mivel csak angolul tanulja, azokból is angolul vizsgázott.

Olyan ez, mint egy érettségi. A tanév addig eltelt időszakából vizsgáznak. Komolyak ezek a számonkérések, de csak azoknak, akik már tudnak előre gondolkodni. Vannak akik elbohóckodják, meg ellóbecolják, viszont vannak akik nagyon komolyan veszik. Mert bár még nagyon fiatalok, 16-17 évesekről van szó, de akkor is muszáj nekik már az életről, a hogyan továbbról gondolkodni. Itt Belgiumban azt is el kell már mostanában dönteni, hogy más országban folytatja-e a gyerek a felsőfoku tanulmányait, vagy visszamegy Mo-ra, vagy marad itt. Aki már tudja mi lesz ha nagy lesz, annak könnyü! Már csak a hol-t kell kitalálnia.

De egy a lényeg, aki már időnként a 16 év teljes lelkikáoszán keresztül is előre tekint, annak tanulni kell, de rendesen. Itt azért sokkal nagyobbak a követelmények, eleve 60 % alatt bukás van, ha igaz, akkor Mo-on talán 20-30 % ez? Sajnos nem tudom, mivel nem vagyok érdekelt benne, de látszik jól, hogy itt mennyivel  nagyobb tudásról kell számot adni a Mo-i ketteshez is. Az idegennyelvü tantárgyakról nem is beszélve, de ez itt annyira más mint a Mo-i iskolák, hogy nem is próbálnám és nem is szabad összehasonlitani.

Lassan már vége, mult szerdán kezdődött és e héten csütörtökön irják az utolsó vizsgát. Bizony volt olyan nap, amikor két vizsgát irtak, egyet délelőtt, egyet délután. És olyan is volt, hogy a nagy igyekezet ellenérre nem sikerült mindent ugy elsajátitani, ahogy tervben volt. Ez itt még a vizsgákra tanulás tanulásának az időszaka, a komoly tanévvégén lesz. De addig még sok viz fog lefolyni az Albert-csatornán! 🙂