Címkék

, , , , , ,

Ezt is kérdeztétek, és ugy gondoltam, hogy megpróbálok elég részletesen leirni mindent, átgondolni milyen kérdések és buktatók lehetnek az itteni lakásbérléssel kapcsolatban az ujonnan ideköltözőknek. Mivel azért nem egyszerü dologról van szó, ezért inkább több posztot is irnék erről.

Nem szeretném a Mo-i lakásbérléssel összehasonlitani az ittenit, más ország bérlési viszonyait nem ismerem, és csak a mi helyzetünk tapasztalatait tudom megirni konkrétan, tehát a pár havi lakásbérléseket és az ezzel járó ügyes-bajos dolgokat nem ismerem, erről nem is irnék!

Tehát nézzük csak, mikor szeretne valaki bérelni ingatlant Belgiumban?
1. Ha most költözik az országba.
2. Ha felmondott az addigi lakás tulajának.
3. Ha neki mondott fel az addigi lakás tulaja.
Azért fontos ezekről külön beszélni, mert más-más szabályok vonatkoznak a különböző esetekre.

1. Bármennyi ideje lehet az embernek nézelődni, tapasztalatot gyüjteni, hogy megtalálja kedvenc lakását.
2. Ha mi mondtunk fel, akkor a következő hónapfordulótól számitott 3 hónapon belül ki kell költöznünk az addig bérelt lakásból, tehát ennyi időnk van, hogy megtaláljuk álmaink otthonát.
3. Ha a tulaj mondott fel (nálunk most ez történt), akkor a következő hónapfordulótól számitott 6 hónapon belül kell megtalálnunk azt a lakást, ahová költözni fogunk.

De egy a lényeg, mit kell tennünk, ha lakást keresünk Belgiumban?

Először is fel kell deriteni a terepet olyan szinten, hogy ki tudjuk deriteni, hová ne költözzünk. Mint minden városban, faluban itt is vannak olyan részek, ahová nem jó költözni a városrész lakói miatt, a körülmények miatt. Nem szép dolog ez, de akkor is igy van. És igérjük meg magunknak már az elején, hogy bármennyire is kecsegtető egy ilyen helyen egy lakás bérlése az ára vagy a lakás tetszetős állapota miatt, nem fogunk odaköltözni akkor sem!!! Ez Brüsszelben különösen fontos!

Két dolgot tehetünk! Vagy nyakunkba vesszük azt a városrészt ami szimpatikus és utcáról utcára járjuk, szemeinkkel keresve az ablakokra ragasztott “huur” (flamand) vagy a “louer” (francia)  kiadó feliratokat. Sokszor csak egy telefonszám van a hirdetési táblába irva, ez általában a tulaj szám. Őt akár már akkor fel lehet hivni és megbeszélni a továbbiakat.

A másik, hogy egy időre a számitógép mellé költözünk és nap mint nap bujjuk az ingatlanhirdetéseket. Én mindig tudtam, hogy mely részre akarunk költözni, megkerestem az ottani ingatlanosokat, mert ugy gondoltam, hogy náluk vannak logikusan a helyi kiadandó ingatlanok zöme. Mindkét overijse-i házunkat itteni ingatlanostól béreltük ki! Érdemes körzeteket, városrészeket nézni. És jó, ha már előre eldöntjük, hogy vallon vagy flamand részre költözünk.

Mi egy évet laktunk franciák között, nem volt gondunk velük, de szerintem ha elestem volna, akkor nemigen segitettek volna fel egy év után sem. Ha köszöntünk köszöntek, ha nem köszöntünk akkor nem köszöntek. Mosolyogni, beszélgetni soha nem láttam egyetlen családot sem, igaz az egy kisebb társasház volt. Bevallom, amikor onnan elköltöztünk, akkor az volt a lényeg, hogy olcsón tudjunk bérelni egy kis házat. Ezt gondoltam, hogy csak vidéken tudjuk megtenni, a nagyváros különben sem vonzott minket, Mo-on is Pesttől nem messze egy kisvárosban laktunk. Amit még hallottam, hogy a flamand környékek ha nem sokkal is, de olcsóbbak. Igy jutottunk el Hoeilaart-ba, ahol 4 évig laktunk. Velünk nagyon kedvesek voltak az emberek már az első pillanatban, pedig mondták is, hogy flamandok milyen ridegek ne menjünk közéjük lakni (ettől ma már Eszti a falra tudna mászni, mert szerinte ez nem igaz!), Davy-t is elnézve bizton állithatom, hogy nem azok! 🙂

Én azért is szeretek interneten lakást keresni, mert be lehet irni az opciókat, hogy mit szeretnék, hány szobás legyen, hol legyen, akarok-e garázst, kertet, stb. És csak azokat adja ki, amik nekem jók lehetnek, nem kell másik százat is végignézni. Az ingatlanosok saját oldalaikat természetesen mindig frissitik, de vannak olyan összegyüjtő oldalak is, ahol nincsenek mindig fenn a friss adatok. Sajnos előfordulhat, hogy a kiszemelt házat már kibérelték, pedig fenn van még az oldalon. Ezért ha látunk egy lehetséges házat, mielőtt beleszeretnénk, akkor az oldalon mindenképpen szereplő ingatlanirodának az oldalát meg kell nézni és ha ott is fenn van, akkor lehet ugrani a lehetőségre.

Az ingatlanirodákba lehet irni e-mailt, de tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes ezzel időt tölteni! Ha látunk egy házat, akkor fel kell őket hivni és meg kell velük beszélni  egy konkrét időpontot, vagy be kell menni az ingatlanirodába, szépen jópofizni, kérni, hogy vegyék fel az adatokat, el kell mondani, hogy mit szeretnénk és akkor már ott mindjárt mondanak ajánlatokat ha van, viszont bekerül az ember neve a rendszerükbe és ha később lead egy tulaj egy házat ami nekünk pont jó lenne, akkor kiértesitenek, de azért jó velük tartani a szoros kapcsolatot, időnként bemenni, az oldalukat pedig folyamatosan nézni. Azért is kell ezt tenni, mert amit most mi kibéreltünk, azt feltették az ingatlaniroda honlapjára és nem szóltak nekünk. Nem azért mert nem akartak, hanem mert egy irodában többen is dolgoznak, és egy másik hölgy tette fel a lakást előző nap délután, akivel meg mi beszéltünk az még nem is látta. Gondolom nap közben szólt volna, de megelőztük, mert reggel már ott voltunk nyitásra!

Na és akkor pár ingatlankövetitő, a teljesség igénye nélkül, amiket én szoktam nézni (ha viszont még tud valaki, akkor legyen szives irja meg és kiegészitjük a listát!)!

Országosan összegyüjtött ingatlanokat tartalmaznak:
Immoweb 
Logic-Immo
Vitrine
Vlan
Zimmo

Gondolkodtam, hogy feltegyem-e a környébeli ingatlanosok listáját, de inkább megosztom azt is, hátha valamikor valaki pont erre szeretne nézelődni:
Find A Home
ImmoFerco
IFAC
Home Consult

Vannak olyan országos irodák, amiknek Brüsszelben és Belgium szerte is van több irodája, ilyenek például:
ERA 
Century 21

A folytatás majd holnap! 🙂