Címkék

, , ,

Nehéz visszamenni dolgozni szabadság után. Különösen, ha ugyanott folytatódik a hajtás, ahol két hete abbamaradt. Semmi kifogásom az ellen, hogy dolgozni kell, de vannak ügyek, amelyeket szívesen elkerülnék. Ha tehetném. Olyanok, amelyekbe többszörös energiát kell beleölnöm, hogy töredék eredményt kapjak. Mégis meg kell csinálnom.

Hadd érzékeltessek két ilyen dolgot, amibe belefutottam. Minő véletlen, hogy így költözés előtt, – azon agyalogva, hogy az új ház mikor lesz kifestve, és mikor költözhetünk – ezek a példák jutottak eszembe:

Képzeld el, hogy ki kell festened a lakást. Letakarod a bútorokat, előkészíted az ecsetet, és kibontod a festéket. Csakhogy nem zöld, hanem sárga festék van a kannában. Normális esetben visszazárod, visszaviszed a boltba – ha nagyon temperamentumos vagy, felemlegeted közben az eladó felmenőit – és kicserélteted. De képzeld el, hogy nem veszik vissza. A példa kedvéért tegyük fel, hogy így működik a bolt. Nem lehet festéket visszacserélni. Viszont adnak sárga festék-semlegesítőt és zöld festéket ingyen. Ahhoz, hogy zöld falad legyen, le kell festened sárgával, le kell kenned a semlegesítővel, aztán lefestened a zölddel. Háromszor dolgozol, hogy egy eredményt elérj.

A másik eset ahhoz hasonlítható, amikor a boltban vásárolni akarsz egy festékszóró pisztolyt. Tavaly is itt vetted, ezért tudod, hogy mindig van nekik. A bolt főnöke azonban sajnálkozva tárja szét a kezét: a festékszóró pisztoly gyártója megtiltotta nekik az árusítást. Van egy másik üzlet, ahol meg lehet venni. Átmész oda, és kéred az árut, de az eladó csak a fejét vakarja: nem tudja mire is gondolsz pontosan, nem tudja az árat, és különben sincs rajta az árulistájukon. Amikor felhívod a festékszóró pisztoly forgalmazót, – akivel csak két hét után tudsz beszélni, mert ugye ilyenkor mindenki szabadságon van – szabadkozik, hogy így, meg úgy, még nem sikerült kiszállítani a terméket az új boltba, talán két hónap múlva. De ha akarod, megveheted az első boltban, ahol különben is akartad. Mivel máskor is szükséged lesz festékszóró pisztolyra, jobb a békesség, ezért nem mondod meg a frankót, és nem panaszkodsz az elvesztegetett idő miatt. Pedig lehet, hogy közben a festék is beszáradt.

Arra gondolok, hogy ha a fitneszben fektettem volna be ennyi időt és energiát, már ilyen izmos lennék, ni! (mutatom) De nem panaszkodom. Sokkal jobb, hogy van mit csinálnom, mintha munka nélkül tengetném a napjaimat!