Címkék

, , , , ,

Már napok óta csak emelkedett a nappali hőmérséklet, bőven 30 fok fölött jártunk többször is. És ezzel együtt emelkedett az éjszakai hőmérsékelt, hiszen átforrósodott már minden, az utak, házat, mind ontják magukból a forróságot. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha ez megszokott lenne itt, mondanánk, hogy na itt a belga nyár.

De ez egyáltalán nem igy van!

Belgium legcsunyább hónapja a belgák szerint az augusztus. Aki tud, az inkább ilyenkor megy nyaralni vagy bárhová, csak el az országból. Nagyon hüvös, csapadékos, szürke ez a hónap itt, általában. És ez igaz is, hiszen bizony nem egyszer előfordult, hogy még a fütést is be kellett kapcsolnunk annyira lehült a levegő, nappal sem volt csak tizenegynéhány fok hetekig. Aztán persze jött a kellemes szeptember, örömmel élvezte mindenki a meleg napsugarakat.

Utóbbi egy évben több rekord is megdőlt itt Belgiumban, téli hőmérséklet, csapadékmennyiség, stb. Most trópusi levegő árasztotta el Belgium egész területét. Mára 39 fokot mondtak, ami erősen ingerli megint a valaha mért hőmérsékleti értéket. Az éjszakai egyenlőre nem dőlt meg, mert csak 23,1-et mértek, a rekord 2002. junius 18-án volt 23,9 fokkal. Bár ebből mi nem érzékeltünk semmit, rettenetes meleg van. Aludni szinte képtelenség, mindenki csak valamikor hajnalban tudta elkinlódni magát pár órára. Jó lenne elbujni, de nincs hová.

Itt a tenger, de most az is veszélyes, mert jelezték, hogy nagyon nagy az UV sugárzás és ez a tengerpart nincs felkészülve arra, hogy elubujási lehetőséget nyujtson az odalátogatóknak. Van a tenger és a homokpart, ennyi! Ennek ellenére nagyon sokan indultak utnak, áll az autópálya, külön vonatokat inditott a vasuttársaság a szállodák meg boldogok, mert régen nem látott csucsokat dönt az augusztusi szobafoglalás, állitólag minden hely foglalt péntek óta.

Vannak sok erdők, parkok, de az erdőben ilyenkor annyira párás és meleg a levegő, hogy szinte menekül az ember onnan is. Igy maradunk itthon, mennek a ventillátorok ezerrel, iszunk sokat, Katinkát és Barnust feltöltöttem sótablettával, mert rájuk nagyon veszélyes ez az időjárás.

És most olyat tettem, amit talán soha. Mondtam Gyuszinak, hogy ne haragudjon, de nem vagyok hajlandó főzni! Napfelkelte óta odasüt a nap a konyhára, elviselhetetlen a hőség! Igy aztán felmentést kaptam!

Állitólag a  jövő hétvégéig lassan csökken a hőmérséklet és visszatér az igazi belga 22-24 fok.