Címkék

, , ,

Mert mostanában hétvégén mindig történik valami! De jó! 😦

Nem volt elég, hogy Gyuszi egyre betegebben botorkált a lakásban, délután 3 körül egyszer csak hopp, elment az áram. Volt már ilyen máskor is, gondoltuk majd visszajön hamarosan. Kb. egy óra mulva kopogtat  a szomszéd, érdeklődik, hogy nálunk mi a helyzet. Mondja, hogy körbekérdezi a szomszédokat, mert felhivta az energiaszolgáltatót, de nem akarnak csak ugy kijönni, ha ő kihivja őket, akkor kb. 100 eurot kell fizetnie, de ha megkérdezni és több helyen nincs áram, akkor hivatalból kijönnek. Megkérdezte, több helyen nem volt. 

Elég hamar kijött egy ember nagy müszeres autóval. Először megörültünk, vissza is jött az áram. Boldogan elinditottam a mosógépet, bekapcsolatam a fütést, eltelt igy van 10 perc, megint nem müködött semmi a házban. 

Gyuszi kiment beszélni emberünkkel, de nem jó hirekkel tért vissza. Kb. 100 méterre tőlünk el van törve a földben a kábel, próbálta átkötni a rendszert, de nem birta a terhelést, ezért kapcsolt le ujra. Most kihivja az ügyeletes csapatot, megkeresik a pontos helyet, ásnak, cserélnek, szerinte 3-4 óra.

Ó, ez remek móka lesz! Lassan lemegy a nap is, eddig sütött és ereje is volt, de bizony ahogy eltüntek a napsugarak, ugy hült is le a lakás. Számolgattuk, 7-8 óránál előbb nem lesz áramunk, ha minden simán megy. Egy óra mulva bekopogott a szomszéd a hirekkel, de neki is ezt az időt mondták, ekkor már kitolódott 8-9 közé. 

Szép lassan teleraktuk a lakást apró mécsesekkel. Milyen jó, hogy megmaradtak karácsonyról! De ezek csak szépek, fényt nem nagyon adtak. 

Közben egyre bosszusabb lettem, Gyuszi bebugyolálva aludt a nappaliban, egyre ramatyabbul nézett ki. A fiuk még elütötték az időt, mig tartott a számitógépekben az aksi ereje, de annak is vége lett egyszer. Bosszuságomra ekkor vettem észre, hogy a mobilomba sem sok energia van már, a vonalasat meg ugye nem lehet használni áram hiján, azóta minden reggel bedugom, biztos ami biztos!

7 körül már eléggé fáztunk, kitaláltam, hogy a Mekiben biztos lehet kapni teát vagy kakaót, vegyünk egy-egy pohárral és az itthon lévő kaláccsal szépen megvacsorázzuk. Képzeljétek, csak kávét tartanak, nincs más forró és iható löttyük. Igy aztán hazaindultunk. Közben látjuk ám, hogy megérkezett még egy autó, emberek mászkálnak feljebb. Odagurultunk, már a kis markolóval elkezdték ásni a gödröt. 

Emberünk megismer, jön. Mondja, hogy eddig keresték a pontos helyet (gondolom valami müszerük van erre), rá is akadtak, szerintük még 2-3 óra és kész is! Nem mondom, hogy ennek annyira nagyon megörültem volna! Hazamentünk, meggyujtogattuk a mécseseket, megteritettünk és meghitt hangulatban vacsiztunk. Azért jól szórakoztunk, sokat nevettünk, viccelődtünk. Valamivel el kellett ütni az időt. 

Közben valamikor kipróbáltam a telómról a facebook-ot, müködött, hamarosan csöngött is a telefonom, barátok kerestek, menjünk hozzájuk, van meleg, van kaja, ágy, minden. Édesek, nagyon hálás voltam ezért! Főleg, hogy erősen közelitett a házban a hőmérséklet a 15 fok felé. És bár napok óta már nem fagyott, ma este azért szépen kuszott lefelé a hőmérséklet a minusz tartományba.

Nem mentünk sehová, mert azért csak reménykedtünk, hogy megcsinálják azt a hibát, megigérték! És tényleg, nagy családi ováció követte, mikor 9 után nem sokkal felgyulladtak a fények. Gyorsan bekapcsoltam a fütést, ittunk egy teát. Ezen is tul voltunk.

Azért elszomoritó, hogy minden alá van rendelve itt az elektromosságnak. Füteni nem lehet, mert bár gázzal fütünk, de a kazán nem indul el elektromosság nélkül. A telefonok sem müködnek. Nincs internet sem, mert ugye a dobozka amin keresztül kapjuk a jelet, na az is árammal müködik. Tényleg, ha valami baj lenne valahol, még segitséget sem tudna kérni az ember! Az már kicsinységnek is tünik, hogy a mikro nem megy, a tüzhely is árammal müködik, még egy teát sem lehet melegiteni. Magyarországon legalább a tüzhelyem gázzal müködött, de itt leállt minden az egész házban. 

De mindegy is, reménykedjünk benne, hogy hasonló problémák nem lesznek, vagy ha már mégis, akkor nem lehetne mondjuk tavasztól őszig? Akkor melegebb is van, és ha nagyon kell, akkor tüzet is tudunk gyujtani kint az udvaron, sütögetni is lehetne. Még jól is jönne ki, nem ugy mint most!