Címkék

, , , , , , , , ,

A GastroGlobra érkezett a kérdés, kérdés a belga turókról, de inkább itt válaszolom meg, mert itt talán többen olvashatják és hasznos lehet.

A belga turó! Én még emlékszem, hogy nagymamámmal készitettünk otthon turót. Amikor néha ilyenre sikeredett, akkor gyorsan ki is dobta. Kemény labdacsok, ilyenkor mondta, hogy öreg lett a turó, tulfőtt, ehetetlen. Pedig nagyon vigyáztunk rá, hogy jó, igazi gyenge turó legyen. Milyen finom is volt az!

Na most itt Belgiumban szegény nagyon elszégyenlené magát! Meg nem enné amit itt árulnak turónak. Először is nagyon sokáig kerestük, de sehol nem találtuk a turót a polcokon. Próbáltunk utánakérdezni, de mindenféle nevet mondtak, és fogalmuk sem volt az embereknek, hogy hol található az üzletekben. Aztán egyszer Gyuszi szeme megakadt az angol nevén. Jé! Turó! 

(Ezt a képet a Danone oldaláról vettem le, mert elfelejtettem lefényképezni a boltban.)

Sokáig ezt vettük, ennek turó ize volt valóban, de  sokkal lágyabb, tojással kiegészitve már nem lehetett sütibe tenni, mert nagyon folyós volt. Aztán egyszer ráakadtunk erre:

Hát ebben vannak azok a kisebb nagyobb kemény göbök, amik persze nagyon szárazak lennének, igy valamiféle tejfölfélével vannak összekavarva:
Ezen a képen nem látszik sajnos annyira, de tényleg képzeljetek el elég kemény turógolyókat tejföllel kikavarva. Ezt a márkát különben most már sok helyen lehet kapni, Delhaize, Cora, a Carrefour-ban pedig láttam saját márkát is, az állaga teljesen hasonló, csak a doboz más:
Hogy lesz ebből mégis olyan turó, amit mi magyarok megszoktunk? Gabótól tanultam, nem saját találmány! Egy nagy szürőbe kiboritom az egész dobozzal és hagyom lecsöpögni, néha meg is kavarom. Ha ugy látom, hogy már nem annyira majzos a tejföltől, akkor a turmixgép pürésitő részével jól átdolgozzuk. A turónk állaga attól fog függeni, hogy mennyire sikerült lecsöpögtetni a tejfölt. Egy 500 grammos dobozból kb. 400 gramm turót lehet igy késziteni.
Hát igy csinálok én a belga turóból egy kis magyaros turót itt Belgiumban.
Vannak itt lengyel, ukrán, román boltok, ott állitólag vannak olyan minőségü turók, amik nagyon hasonlóak a magyar turóhoz. Nemrég Gyuszit elküldtem a munkahelyéhez közeli lengyelboltba és szomoruságomra a dobozból ilyen göbös-tejfölös turót csomagoltam ki. Igy aztán maradunk a már jól bevált gyakorlatnál, csöpögtetek, kavargatok, turmixolok. 
Ezen kivül vannak még turókrémfélék meg turóhabfélék, amiknek tényleg turó ize van, de annyira hig, hogy sütibe felhasználni nem lehet. Ezekről nem tudok többet mondani, mert nálunk nem nagyon jött be senkinek, igy már évek óta nem vettünk.
Ja, és hogy hol találhatóak az üzletekben? Nézzük csak! A debroux-i Carrefourban a sajtos polc fölött van, talán máshol is, bár itt nem követik azt az elvet, hogy az üzleteket egyformán rendezzék be. Itt nálunk a Delhaize-ben a natur joghurtok mellett található a legfelső polcon, már néha ugy érzem, hogy eldugva. A Cora-ban nem emlékszem csak arra, hogy a nagy hosszu joghurtos pulttal szemben a pénztárok felőli végében. Legalább is régen ott volt!
Remélem segithettem, és most már több turóspite, turógombóc meg sok turós finomság kerül az asztalokra! 🙂