Címkék

, , , , , , , ,

Inkább itt válaszolok, megirom a fejleményeket is!

Hogy mikor lesz zuhanyunk, arról fogalmam sincs! Nem viccelek! Emberünk szedte lefelé a csempéket, aztán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint ő gondolta, és kb. akkora amekkorának mi gondoltuk.

Ő ugy gondolta, hogy leszed pár sor csempét és már kész is, felrakja az ujat, örömködünk, hogy tényleg, eresztett egy kicsit a csaprész, de megtalálta a hibát, hálásan megveregetjük a vállát, hogy köszike!

Majd jött a csalódás!

Tegnap kiderült, hogy nem csak a csap folyt a falban, nagyobb a baj! A zuhanytálca alatt áll a viz, a fapadló rohad (ez nagy gáz!), a szoba felé a vakolat mállik lefelé, az egész ugy rossz ahogy van. És ez ugye nem egy éve kezdődött! Ez már fennálló probléma volt akkor is, amikor mi idejöttünk, de csak felülről javitgattak, fugázgattak, alá nem nézett senki, mert az ugye már sokba kerül. Na, most mennyibe fog kerülni?

Az a helyzet, hogy itt Belgiumban a házak emeleti padlóinak alapja nem vasbeton és tégla mint Magyarországon, hanem bizony fa!!! Ezért recseg-ropog már az uj ház is (előző ház ahol laktunk), ezt meg szerintem nem akarom tudni, hogy hány éves. Na most az a helyzet, hogy a zuhany körül a padlólap már mind fel van jőve, a kövek közül már rég kipergett a fuga, pár padlólap elrepedt az alulról jövő nyomás miatt. Először hátul kezdődött, mára már körbe érte a zuhanyfülkét, és néhol olyan érzésem volt, hogy alulról szivárog fel valami barnafé lé a pici réseken. Na most! Annak tudatában, hogy a fa meg tudja magát szivni vizzel, és ettől a térfogata megnől, és bár én csak egy nő vagyok és nem értehetek semmihez, de én erről beszéltem, hogy a padozat vizes, ezért jönnek fel sorba a padlólapok. Sajnos pontosan ez történt!!! Nem, nem örülök neki, mert fogalmam sincs, hogy most mi lesz! Az egész felső szintet csak nem szedheti fel, hogy kicseréljék a szétrohadt fákat! De nem is az a baj, hogy mi nem tudjuk, az a baj, hogy a tulaj sem tudja. Most szembesült azzal, hogy tán mégse vagyunk rinyálósak. Este nagyon ideges volt, veszekedett a telefonba valakivel, annak idején amikor megcsináltatta, akkor kifizette érte a pénzt, most látszik milyen munkát végeztek! És nagy a baj! És, és, és, először előfordult, hogy bántja ez a sok kellemetlenség amit nekünk okozott, amit még el is mondott!

És most már biztos vagyok benne, hogy Eszti szobájában azért volt időnként nagyon kellemetlen állott szag, mert a rothadó fa szaga huzódott be hozzá, mivel a fürdőszobai padló folytatása az Eszti szobájának a plafonja.

Most várom, hogy jöjjön! Már előre köszön és nem mer a szemembe nézni. Gyuszinak egyszer mondtam, hogy lenéz engem. Gyuszi szerint inkább fél tőlem, mert nem tudja átvágni a fejem és nem zsibbasztja le az agyam a sok szöveggel. Mondja, mondja, mondja, aztán a végén lazán megkérdezem ujra azt amit akartam, amire nem tud válaszolni. Persze, lehet ezért engem utálni, ő tudja!

Feljelenteni valahol? Tavaly próbálkoztunk egy levéllel, mert nem csinált semmit és leginkább a fütés miatt nagyon mérgesek voltunk.  Megsértődött, hogy neki ilyen levelet még soha nem irt senki. Azzal volt baja, hogy Gyuszi bement a munkahelyén és elpanaszolta, hogy mik vannak a házban. Adtak egy olyan papirt, ahová csak be kellett irnunk, hogy mik a problémáink, majd a végén ott voltak azok a jogszabályi pontok felsorolva, hogy mire hivatkozva tesszük ezt meg. Na, erre rágott be! Ó, van itt érdekképviselet, meg mindenféle, de egyszerüen elintézné, tavaly is közölte, ha nekünk ez a ház nem felel meg, akkor menjünk el.

Nem tudunk elmenni! Alá kell itt irni egy szerződést, ami 9 évre szól, de ez csak névleges, a lényeg az első három év. Ha az első évben mondunk fel, akkor + 3 havi lakbért kell kifizetni kiköltözéskor, 2. évben kettőt, 3. évben egyet, utána már nem kell. Ráadásul mindenből átalányt fizetünk, a fütésünk a leghuzósabb, ami télen elmegy, azt a nyári hónapokban hozzuk be. Ha most elmennénk, akkor ki kellene fizetnünk a téli fütésszámlánkat, ami horribilis összeg lenne. Arról nem is beszélve, ha ma felmondok, akkor leghamarabb 3 hónap mulva mehetek el, vagy 3 hónapig kell fizetni a lakbért, akár itt vagyok, akár nem.  És biztos vagyok benne, hogy minden pacát, minden lyukat megszámolna a kedves tulaj (mert itt ez a szokás), elmondaná, hogy ki kell festetnie, meg mennyi pénzbe kerülne utánunk rendbetenni a lakást, stb. stb és ezért a kaucióból jó kis részt lemarkolna. Rengeteg pénzbe kerülne nekünk az egész, és még arról nem is beszéltünk, hogy bár legutóbb a drága barátaink is sokat segitettek, de azért bérelnünk kellett egy autót a szekrények meg nagyobb butorok átszállitásához, ami megint csak pénzbe kerülne. A legkevesebb pénzveszteségünk akkor lenne, ha jövő nyáron költöznénk, ha letelt a három év és amikor lenullázzák juliusban a viz-, villany- és gázórákat. És bár biztos sokak szerint nekünk piszkosul jól megy itt, de bizony akkor is az a meztelen igazság, nincs rá pénzünk!