Címkék

, , , , , , ,

Ez a belga háziurak fő szabálya. Nem csak a miénké, ezt hallom mindenfelől. Na nem mintha ez engem vigasztalna!

Épp a napokban volt 2 éve, hogy ideköltöztünk, nagy-nagy örömmel. Ennek az örömnek egy része még meg is van, mert a ház nagyon jó helyen van, közel a főut, de mégis eldugott utcácska, itt nincs átmenő forgalom, csak az jön erre aki itt lakik, egy U alaku utca egyik szárán lakunk. Mögöttünk egy nagy rét, kisebb fenyves, nyugalom, békesség, besüt a nap, a nagy teraszon keresztül, és ha be is van borulva, akkor sincs sötét a lakásban. A gyerekeknek külön szoba, nem nagyok, de a sajátjuk és még Gyuszinak is sikerült egy pici szobát berendezni, ahová el tud vonulni, és itt tudjuk a vendégeket is elszállásolni.

A tulaj kifestetett pár helyen még a beköltözésünk előtt, ott ahol nagyon kellett, és mi annyira örültünk neki, hogy milyen figyelmes, rendes ember. Természetesen a szerződés aláirásakor mindenre bólogatott, meg hogy persze, meg hogy természetesen. És már akkor annyit, de annyit beszélt, hogy pár perc elteltével már fogalma sem volt az embernek, hogy miről beszél.

Tehát szép csili-vili ház, jó helyen, jövünk!

Aztán jöttek a gondok, ugye leállt a kazán, megint leállt, nem tudjuk elinditani, szerelő jön, nem tudja megcsinálni, megint nincs fütés, olyan is van, hogy éjszaka 11 kor ér haza a tulaj, akkor jön át megcsinálni. Megint nincs fütés, jön a hideg, leáll a kazán, majd jön a karácsony napja, leállt a kazán, ujra inditani nem lehet, odakint leesett az évtized hava Belgiumban, a tulaj nem tud jönni (kb.1,5 km-re lakik tőlünk, és nem tud csak autóval közlekedni). Azért csak átért, vacakolás, kinlódás után beindul a nagy böhöm. Igérgetés megint, mint mindig, és a sok szöveg. Megint nem megy, megint nem megy, majd valami löttyöt öntöttek bele valamikor tavasz végén (miután már nem volt fütés). Azóta jó! Egy szót sem szólok!

Sőt, év közben, 1,5 év után visszakerült a még beköltözésünk előtt széttört főrdőszobaszekrény ajtaja is, igaz kiri a környezetből, de legalább van.

Már a vizpumpa is a pincében van kb. 2 hónapja (állitólag müködik), kiváncsi vagyok mikorra lesz felszerelve, ha már meg volt igérve beköltözéskor, hogy ez pumpálja majd a WC-be és a kerti csapba a vizet, igy nem kell ezekért fizetni (egyik nyomós érv volt a bérléskor). Igaz, időközben kiderült, hogy bár 9  éve be van szerelve, soha nem használta még senki (ez viszont minket nem érdekel). Ha van, ha igérték, hogy van, akkor müködjön!

Két év alatt volt két alapos beázás, egyik Katinka szobájában, belefagyott a viz az ereszcsatornába és hozzá folyt be a viz. Azóta is ugy van. A másik idén ősszel történt. Gyuszi már a beköltözéskor szólt, hogy a fürdőszobába rettenetes állapotban van a csap. Kotyog, mozog, orrán-száján jön a viz, valamit kellene csinálni vele. Ősszel meg is kaptuk az uj csapot, miután szétment a falba az egyik cső, állitólag a nyomás miatt amit a hibás csap okott (nem értek hozzá!!!) és a mosóhelyiség plafonját eláztatta. Igy lett egy uj csapunk végre és még egy alaposan foltos plafonunk.

Természetesen akkora a büz még mindig odakint időnként, hogy nem lehet se ajtót, se ablakot nyitni. Meg is állapitották, hogy valamit eltoltak az épitkezéskor, majd meg fogják csinálni. Kérdés mikor?  Nem is merek belegondolni.

A tulaj letörte az egyik napellenzőt Katinka szobájában amikor költöztünk. Szerencse, hogy ott volt Katinka is, nem tudta igy letagadni. Elmondtuk, hogy miért lenne rendkivül fontos, már nyáron hozta is, és még csak 1,5 év telt el. De legalább az is meg van már!

Kertkapu? Össze-vissza fujta a szél, hiába kértük, hogy javitsa meg, kulcsra szeretnénk zárni, mert éjszaka az visz el bárminket amit akar.  Sajnos településünket előszeretettel látogatják a rablók, mivel tudják, hogy itt sok eu-s lakik. Jó, bólogatott. Gyuszi nyáron megunta, elment a Gammába és vett bazi nagy kulcsokat meg csavarokat, megjavitotta (A gond csak ezzel az, hogy ezekre soha többé nem lesz szükségünk!). Igy lett zárható kapunk, hiába vártunk a jogos javitójára.

Elromlott a mosogatógép. Kiderült, hogy az is ment már 9 éve. Először persze én voltam a rossz, nem jól csinálom, nem takaritom, nem jó mosószert veszek bele, stb. Akár mit mondott, semmivel nem tudott megfogni. 1 hónap mulva már sikerült is ideráncigálnia valakit, aki megnézte és elmondta neki, hogy nem én vagyok a hunyó, ez bizony rossz, nem is melegit rendesen, elromlott a szivattyu. Ne javitassa meg, vegyen ujat. Jaj, nagyon örültem ennek. És már csak még egy hónapot kellett várni, meg Gyuszi jó pár telefonjába került, hogy legyen mosogatógép, és egyuttal szépen megkérte, hogy ugyan a házassági évfordulónk megünneplésén ne kelljen már mosogatnom egész nap. Igy lett azon a szombati napon délelőtt mosogatógépem. Igaz eleje nem volt, de még pár hét és pár telefon után az is sikerült.

Aztán jött ez a pince  kérdés. Olyan érzésem volt, hogy el sem hitte amit mondtunk. Aztán végre sikerült átrángatni, megnézte, megijedt, hogy jaaa! Ez ennyire komoly? November eleje óta kinlódunk a vizzel. Lapátoltunk naponta többször, vasárnap, karácsonykor, mindig. Kidobtunk jó pár dolgunkat amik tönkrementek időközben. És ugye már (!!!) mult héten itt is volt valaki, aki ért hozzá és megnézte. Na,azóta nem esett eső, ami nem baj különben, de mindig óvatosan nézem az időjárásjelentést, lesz-e felhőszakadás, égzengés, mert akkor kezdődik előlről a cirkusz, végét még nem látni, kárvallottjai mi vagyunk (nem emlékszem, hogy a szerződésnek lett volna ilyen pontja, amibe lapátolás, beázás elvégzése, eltürése lett volna).

Á, és a végére még egy gyöngyszem. Mikor megnéztük annakidején a házat, akkor láttunk egy beázást a lépcsőházban. Mondták, hogy a felső szinten a zuhanynál gond volt, de már megcsinálták, mire beköltözünk ezt a feltáskádosodott festést is eltüntetik. Igy is lett. Majd tavaly május körül észrevettem, hogy ujra megjelennek a hólyagok a falon. És egyre több. Szóltunk. Jól van. Még több hólyag, megint szóltunk. Majd ha erre jár megnézi. Legközelebb mikor láttuk, hogy erre bóklászik, akkor Gyuszi elkapta a grabancát, berángatta, megnézette vele az akkor már jó három tenyérnyi nedves felázást. Te jó ég, ez igy néz ki?- volt a válasz. Ja! Közben azért már eltelt 2-3 hónap! Hu, meg kell csinálni. Gyuszi lazán elmondta neki, hogy mi a baj, bólogatott, hogy igen, tényleg, majd elment, és annyit láttuk, mint mondjuk ti. Aztán egy szép napon már folyt a viz a lépcsőházban az egyik csinos hólyag alól. Na, erre már berágtunk. Hozott embert, megnézte, ki kell cserélni, le kell verni, mivel augusztus van, olyankor nem dolgoznak itt Belgiumban a vállalkozók, szeptember 2. hetében jönnek csinálják. Szeptember végén megy a telefon, mikor jönnek? Ja, tényleg. Jövő héten. 2 hét mulva hasonló jelenet, válasz: – Október utolsó hetében. November közepe: ??? Jaj, beteg lett az ember, kórházban van szegény. Decemberben megkérdezte Gyuszi, hogy hivjunk mi szakembert és megcsináltassuk? Kérünk számlát és amig le nem telik a dij, addig nem fizetünk lakbért. Először jó, majd nem jó. Majd ő. De mikor? Január eleje. Oksa. Telefon. Jaj, még az ember a kórházban van, január végén jön ki. És nincs más csak ő? Mély hallgatás. És, és, és!!! Tessék, itt van, február, még egy év se telt el, és itt van emberünk. Tulaj bácsi veri le a csempét. Tegnap délután 4-7-ig 5 (öt) darabot vert le, eltörte a vizvezetékcsövet (rohangált itt mint egy mérgezett egér), jajgatott, hogy bizony milyen nehéz munka is ez. Még el is hiszem, de miért nem hiv szakembert? Az nem jajgat, tudja mit kell csinálni.

Na, mindegy, itt van, csinálja. Hogy mikor lesz ujra zuhanyunk? Na arra kiváncsi leszek én is. Elvileg tegnap le kellett volna vernie a csempéket, ma jött volna a szakember javitani, megcsinálni és holnap már ujra használhattuk volna, de nem hiszek neki. Bocsi, de nem! Csak abban reménykedem, hogy mire jövő péntekre jönnek Magyarországról a vendégek már lesz zuhany. A folyosói beázásról még egyenlőre mély hallgatás van.

Na most még arra vagyok kiváncsi, hogy mivel letelt az egy év, igy jön-e majd a levél a tulajtól, hogy megemeli a lakbért. Ez itt teljesen jogos és legális, a tulaj dönti el, hogy emel vagy nem. Az, hogy mennyit emelhet azt jogszabály irja elő. Tavaly meg is kaptuk február elején ezt a kis csinos levelet. Gyuszi szépen leült vele és átbeszélték a dolgokat, majd közölte, hogy minden teketória nélkül kifizetjük az emelt lakbért, ha a házban minden rendben megy ugy, ahogy ő annakidején aláirt. Emberünk nem is szólt semmit. Ugyan most gondol-e erre, miközben veri le a csempét? Kiváncsi lennék rá! Mert az a levél tavaly nagyon pontos volt, nem késett 1,5-2 évet!