Címkék

Még nyaralásunk előtt voltunk itt Belgiumban egy nagyon jó helyen!

Esőnapra ajánlom a családoknak, igazán hasznosan el lehet itt tölteni az időt a gyerekekkel. Mi Dáviddal már jártunk itt, mert az egyik osztálykirándulás alkalmával ide kirándultunk az  osztállyal.  Ekkor el is döntöttük, hogy ide el kell hoznunk a családot is!

Elutaztunk Oostendébe, a tengerpartra, az ottani csodák palotájába, az Earth Explorer-be.

Earth Explorer

Persze azért ez mégis más, mint a többi hasonló hely, hiszen itt a négy fő elem a főszereplő, a víz, tűz, levegő, föld. Bemutatják mire képesek ezek itt a Földön. Az első szobában Belgium első és eddig egyetlen asztronautája fogadja a látogatókat Dirk Frimout

Dirk Frimout

Ha nem vagy elég óvatos, akkor részese lehetsz az 1908-as San Franciscó-i 8,1-es földrengésnek. Bizony még minket, felnőtteket is meglepett a mozgó szoba, mekkora ereje van egy ilyen földrengésnek. Más olvasni róla, vagy látni a TV-ben, mint érezni saját testünkkel. Voltak berendezett szobák, ahol láthattuk mit tesz az épületekkel, helységekkel egy ilyen erejű földrengés.

Megtapasztalhattuk egy kis hajókázás alkalmával, hogy mire képes egy tűzhányó.

tűzhányó

Felrepítettek minket az űrbe!

űrrepülés

Ez nagyon jó dolog! Egy géppel felemelnek kb. 5 méter magasra (teljesen biztonságos kicsi gyerekeknek is!), szemben vetítik a világűrt, és úgy tűnnek el a bolygók egymás után, mintha egy űrhajóból néznénk. Néha meg-megrezeg az ülés, mintha ütköznél egy-egy bolygóval, de nagyon-nagyon jó! Ötletes, hogy az űrkutatás nagy embereinek az arcképcsarnoka ki van téve, az utolsó kép helyén egy tükör van, hogy te is lehetsz a következő felfedező.

Aki látta a Twister-t, annak része lehet egy ilyen viharban is, nagyon ötletesen csinálták meg, így a szél erejét is megtapasztalhatja mindenki.

Lehet tenni egy víz alatti utazást, mintha egy tengeralattjáróban lennénk. Érdekes dolgokat mondanak el itt is, a jégheggyel való ütközéskor az ülés is megremeg.

És közben bármerre megy az ember, érdekes dolgokat láthat, próbálhat ki. Két mágnes között hidat építeni karikákból, egymást lövöldözni levegővel, buborékot húzni magunk köré, lehet régészkedni, érdekes dolgokat tudhatunk meg a Föld múltjáról, jövőjéről, a kontinensekről, és még sok-sok hasznos dolog van itt. Nagyon tetszett, mert a gyerekek is megértették, de a felnőttek is érdeklődéssel figyeltek mindenre. Nagyon jó dolog, hogy itt mindent meg lehet fogni, nyomni, húzni, és amiről olvashattunk, láthattuk azt meg is lehet tapasztalni a saját bőrünkön.

Mivel még volt időnk, el tudtunk menni a legújabb létesítményükbe, az idén megnyílt Vizi világba, a Sea-Life-ba (pár kilométerre található, Blankenbergben).

Sea Life

Nagyon szép létesítmény, gyönyörűek az akváriumok, a halak, vízi állatok. Fölöttünk úszkáltak cápák, meg mindenféle óriási halak. Vannak külső kifutók is, itt láthattunk hódokat “munka” majd vacsora közben, pingvineket, óriási rákokat, fókákat. Ha jókor megy az ember, akkor pár bemutatót is el tud csípni.

A két létesítmény simán belefér egy napba, a gyerekeket sem terheli le, hiszen számukra is érthető és érdekes dolgok vannak itt, a hazafelé vezető uton pedig jót tudnak aludni.