Címkék

, , , ,

… ennek oka az ami pont ma egy éve kezdődött. 😞

Emlékszem riadtan nem akartuk elhinni a híreket, hogy elkezdődött mégis az a háború. 😓 Pedig sokan mondták nem lesz. Aztán lett. Sok-sok ember elindult, hátrahagyva mindenét. Útra keltek. Sokan fogták a kis motyójukat és mentek autóval, vonattal, gyalog.

Megrendült a világ, sokan, nagyon sokan erejükön felül tettek, csupán azért, hogy segítsenek azokon, akik menekülni kényszerültek. Itt Belgiumban is kellett idő, míg beállt a rendszer, a regisztrálások menete. Éjszakákon keresztül várták sorukat a családok. Küldtünk mi is ételt, szendvicseket, tisztálkodási szereket. Ezt megcsináltuk párszor, akkor erre volt a legnagyobb szükség.

Pár nap múlva jött a hír, egy barát ott maradt. Jönne, segítség kell, hogy várják őket, hiszen megsérült. Napi, mit napi, óránkénti kapcsolatban voltunk velük. Féltek, rettegtek, de jönni kellett, fogytán voltak mindenben. Elindultak,  a várakozás néma óráit senkinek nem kívánom. Majd jött a felszabaditó üzenet, már elhagyták a régiót, közelednek a határhoz. Az út elkezdődött egy másik ország, egy másik élet felé. Pár hét múlva Katinka pont Magyarországon volt a menekülteket fogadó központban fordítani, ruhát válogatni, fogadni a vonatokat, amikor megjelentek ők. Felhívtak video chat-en, mindenki sirt. 💔 Jó volt újra látni őket. Épségben. ❤

Majd újabb izgalom pár nap múlva másik család miatt, ami ki is tartott évvégéig. Ez a barát már a karácsonyi asztalt ülte körbe velünk. Mára a felesége is itt van, ott is teljes a család.

3 hete jött a kérdés, befogadnánk-e egy családot? Nekünk nagyon a szívünkben volt ez, jelentkeztünk még nyáron az önkormányzatunknál, ki is jöttek megnézni valóban tudunk-e adni helyet pár embernek. Nekünk csak egy kérésünk volt, ugye a glutén. Ide nem hozhat be senki gluténtartalmú ételt. Semmilyet. Allergiások is vagyunk Barnussal a búzára, kizárt dolog, hogy újra átéljük azt amiben évtizedekig éltünk. Az a válasz jött, hogy ilyet nem lehet kérni. 😞 Szomorúan tudomásul vettük, de közben ott volt bennünk az is, hogy talán egyszer majd pont ránk lesz valakinek szüksége. Három hete jött az a kérdés amire vártunk. Elmondtuk a problémánkat, jött a válasz, nem baj. Majd egy átizgult hétvége után a házunk elé gördült egy kicsi autó, amiből zavartan szállt ki egy fiatal pár. Mi megöleltük őket, mosolyogtunk, kicsit pityeregtünk. Felébredt a kicsi fiú is, a kis csillogó szemű, mosolygós, huncut fiúcska. 

Azóta itt vannak nálunk. 🙂 Gyuszi már előre kért nekik mindenhová időpontot, mentek időre. Nagyon komolyan veszik. A papír a kezükben és mennek. Mosolyogva mutatták amikor megérkezett az első levelük, benne a hivatalos dokumentumokkal. Mára elértük, hogyha lassan is, de megnyugszanak. 

Most itt szünet van az iskolákban, de jövő héten már mennek a kisfiúval az iskolába, kaptak időpontot állásközvetítőhöz, kezdik a nyelviskolát a szülők is. 

Ma reggel együtt néztük a video-t amin összegyűjtötték a városok képeit, ahol a nemzeti jelképek az ukrán zászló színeiben világítottak szolidaritásuk jeleként. Nekik is, nekem is összeszorult a torkunk. 

Nem beszélünk a háborúról. De ők mesélnek. Néha megszólalnak, olyankor ha kérdezünk válaszolnak. De nem szeretnénk őket mindig emlékeztetni mi elől jöttek el. 

Igy is tudjuk miért ücsörögnek csendben, sötétben a szobájukban. Hiszen megtudtuk, hogy este drónok elől igy tudtak elbújni, igy nem hívták fel a figyelmet magukra. Szomorúan mesélték, hogy a régi közös orosz-ukrán oldalon ujjongtak az oroszok ha kilőttek egy rakétát, ők meg félve lapultak 30-40 másodperc múlva, mikor hallották  közeledtüket az otthonukhoz. Olyan helyről jöttek, ahol ma a világon senki nem akarna élni. Isten kegyelme, hogy életben maradtak. 

Hálás vagyok annak a két embernek, aki segített nekünk a fogadásukban. Kaptunk gyermekágyat és sok játékot a kisfiúnak. Bár autóval jöttek és hoztak pár dolgot magukkal, ez a kicsi csillag azóta is ezekkel az itt kapott játékokkal  játszik. Talán azért, mert érzi, hogy szeretettel adták mindet. 20230213_203005

20230213_203029 (2)

Itt tartunk most. Emlékezünk az eltelt egy évre. Mindenki másképp. Nekünk, akik együtt érzünk velük ez a lelki fájdalom, nekik a rémület és az elképzelhetetlen szomorúság is társul mellé.