Címkék

, , , , , , ,

… igy szeptember közepén. 

Idén rekord döntögető év volt. Rekord hőmérsékletek születtek, rekord szárazság volt. Tegnapra mondták az utolsó 29 fokot erre a nyárra. Nagyon sokan, mi is elfáradtunk a hetek óta tartó melegtől, a szárazságtól a csapadék hiányától. Egy hete kezdett újra esni, esegetni.

Most is bebizonyosodott, hogy a legszárazabb területén lakunk Belgiumnak. Láttam északabbra elmenni az esőfelhőket, Antwerpen kapott jócskán. Visszafordult, igy esett Brüsszelben és környékén is. Itt nem.  Kitartottunk végül az esővíztartállyal, tudtuk locsolni a melegházat, a kerti tóban is vigyáztunk a gőtékre. Kaptak a virágok is a teraszon, de egyszerűen olyan nagy volt a hőség, hogy igy is elszáradtak, kiszáradtak, a virágok még bimbó formában. 

Most ilyen a kert. Újra kizöldült ebben az egy hétben, a gyep is zöldell, egy hete csak egy sárga, kiszáradt  rész volt. 

ősz

Ma még kicsit ilyen, kicsit olyan időjárás van, de éjszaka tényleg itt az ősz. Elkezd esni majd az eső, az a fajta, ami nem nagyon akar abbamaradni. Lecsökken a hőmérséklet is, az egy hetit kb. megfelezzük, 15-16 fok lesz csak. Állandósul a reggeli pára, nem köd, mert ahhoz még meleg lesz, meleg a föld, párolog.

Remélhetőleg újra feltöltődnek a folyók, tavak. Némelyik sajnos kiszáradt. Kedvenc kajakos helyünkről többször láttunk a nyár folyamán képeket, csak a száraz kövek voltak. 

Jövő keddig esni fog, azt mondják. És hűvös lesz. Utána is esni fog, de akkor elkezdődik a gyönyörű belga ősz, kellemes 20 fokkal, néha napsütéssel. Ami remélhetőleg eltart majd idén is akár november első hetéig is.

A növények? Ilyen gyönyörű zöldek maradnak az első fagyokig. Akkor 2-3 nap alatt minden elhullajtja majd az egész évben nevelgetett kincseit és lepihennek télre. De az még arrébb lesz, remélhetőleg. 

A belga időjósok mindig óvatosan fogalmaznak, 3-4 napnál előre többet nem is mondanak, akkor is megjegyzik, hogy nagyjából. Szóval amiket leírtam azok nagyjából, meg az eltelt 17 év tapasztalatából íródtak. 

Nemes Nagy Ágnes
 
Megölelem az évszakot,
a fényes, mézes szép napot,
a szeptemberi nyarat,
mely visszatért egy pillanatra,
hogy búcsúzóul megmutassa,
milyen lehetne, hogyha volna,
s főképp: milyen lehetett volna.