Címkék

, , , , , , , , , , , , ,

A kérdésre, hogy te beoltatod magad? A válasz: Igen!

Már jó pár hete kijelölték Flandriában az oltóközpontokat. A cél az volt, hogy senkinek ne kelljen 30 percnél többet utaznia az oltás miatt.

A környék legnagyobb városa Aalst polgármestere, a környék kisvárosainak polgármestereivel megbeszélte, hogy közös oltóközpontot hoznak létre. Szinte az országban első között jelezték is, hogy megtalálták a helyet és kikiáltották oltóközpontnak Aalst-Haaltert-Denderleeuw-Lede-Erpe-Mere körzetében.

Nem sokat vacilláltak, egy hét elteltével már készen álltak, megvoltak a biztonságos utak, bejáratok, az oltó helyek. 

Közben elkezdték keresni az önkénteseket is. Elmondták hány emberre lenne szükség, milyen munkát kellene végezni, hogy az önkéntesek előbb fogják megkapni a védőoltásokat és folyamatosan fognak számitani majd a munkájukra. Olyan munka, mint pl. a parkolóba érkezők irányítása, az oltásra érkezők bekísérése, nyilvántartás, a végén a 30 perces pihenőbe kisérés, felügyelet, stb. Nem telt el több, mint három nap, már írták, hogy megvan az elegendő számu létszám, már nem várnak több jelentkezőt. 

Szinte minden héten jött valami hír az oltóközponttal kapcsolatban. Készen lettek a táblák amik majd segítik a tájékozódást, felrajzolták a folyosókat, melyen haladni kell és biztonságos távolságban lesz ezáltal mindenki. Mindent posztoltak, hogy lássák az emberek ők igyekeznek nagyon! Készítettek főpróbát és videora vették, mind az öt önkormányzat oldalán meglehetett nézni, hogy mindenki láthassa mit kell tennie majd az oltóközponthoz érkezve. Sőt történt egy kis dolog a video felvétele közben, mert az egyik résztvevő rosszul lett és gyorsan kellett az ellátás. Utóbb a résztvevők engedélyével ezt is benne hagyták, igy mindenki láthatta ha az izgalomtól vagy bármi mástól rosszul lenne akkor azonnal ott a segítség.

Aztán vártunk. 😶 Semmi nem az önkormányzatokon múlt, ők készen voltak. Először az egészségügyi alkalmazottak, házi orvosok, fogorvosok, ápolók előtt nyitották meg. Ezután már csak oltóanyag kellett volna, de az nem nagyon akadt. Igazából a hétre lehet azt mondani, hogy rendesen beindultak. Állítólag. Most kezdték el oltani azokat a 65 év felettieket akik otthonukban tartózkodnak nem idősotthonban. Nagyon nyögvenyelően indult. 😏 Közben kiderült, hogy valami gond volt a rendszerrel és fiatalok is meghívót kaptak az oltásra az idősek meg nem. Mire erre rájöttek már több 100 meghívó ment ki. Ebből persze bonyodalom származott. És morgás és morgás. Sokan féltették otthon élő idős családtagjaikat és felelősségre vonták az oltóközpontot, miközben ők nem tehettek semmiről. Próbálták orvosolni a gondokat, persze kevés sikerrel. 

Most azt mondják lesz már oltóanyag, beindul végre rendesen a rendszer, június 11-re azt szeretnék ha az egész felnőtt lakosság legalább egy oltást kapna. Meglátjuk, kivárjuk. 

Belgiumban igen nagy a védőoltás támogatottsága. Eleve magasabb volt mint némely más országban, de pár hete már 82 %-ról lehetett olvasni. Szeretnék, ha minél többen élnének a lehetőséggel. Ezt el is mondják a tv-ben, riportokat készítenek, a kormányból is többen kampányolnak és elmondják, hogy ez az egész ország közös ügye és együtt, csak igy szabadulhatunk végre a bezártság, a szabályok alól, hogy visszakapjuk az életünket.

A héten még ezt megfejelték egy helyi kampánnyal is. Előre szóltak, hogy megpróbálnak mindenkit elérni valamilyen módon, telefonon, e-mail-ben, újságok lesznek, tájékoztató füzetek a postaládákban. Erpe-Mere polgármestere azt mondta ő megy el személyesen minden családhoz, hogyha kell rábeszélje az embereket a szurira. Elhiszem neki, mert a választáskor is ezt tette. Nagyon szimpatikusak a nyilatkozatai, a hozzáállása dolgokhoz, emberekhez, eszmékhez. 

Tegnap meg is érkezett a kis könyvecske

oltás 7

Az első oldalon a polgármesterek beszélnek.

oltás 1

Majd megmutatják a térképen is, hogy mi hol van az oltóközpontban.

oltás 3

Mindenféle hasznos információkat megosztanak a következő oldalakon.

oltás 4

Az is elmondják mivel támogatják a városok, hogy az emberek eljuthassanak az oltóközpontba.

oltás 5

Az utolsó oldalakon még menetrendet is lehet találni. Természetesen aki ezeket veszi igénybe azoknak ingyenes a személyszállítás. 

oltás 6

Most már szinte minden nap megosztják a városok facebook oldalán az információkat, ha van valakinek kérdése, akkor hol teheti fel, hogy lehet megtudni a személyes portfólióba, hogy mikorra kerülhet sorra. Látom, hogy minden kérdésre türelmesen válaszolnak. Nem hablatyolnak és nem beszélnek mellé. Akkor is leírták az igazat, amikor a 93 éves nagymama még otthon ült beoltatlanul és fel voltak háborodva a családtagok, miközben a huszonéves fiatalok meg meghívót kaptak az oltásra. Leírták nem ők a hibásak, meghibásodott a rendszer, tévesen mentek ki a meghívók és dolgoznak azon, hogy a hibát jóvá tegyék. 

Mondhatnánk, hogy úgy mégis mi a fene ez, hogy 2021-ben ilyen hibák történhetnek. Dehát mindenhol emberek dolgoznak, akik tévedhetnek.

Néha felháborító a nyugalmam. Nem megyünk sehová, nem jön hozzánk senki, a boltból hozzák ami a konyhához kell. Több mint egy éve itt élünk bezárva mi hárman. Gyuszi dolgozik látástul mikulásig, sajnos. Barnus tanul, de azért bazi nehéz neki, viszont nem panaszkodik, tudja érte is van minden. Ha az iskola működik itt tőlünk nem messze, akkor ki sem megy, olyankor irány a futópad. Különben nagyokat szokott sétálni a verőfényes napsütésben. Én meg teszem a dolgom, sütök-főzök, takarítok, kertészkedek, ott a vállam ha kell, stb. stb. Várom a tavaszt, a nyarat. Nem morgok és nem átkozódom. Most ez van. Úgy vagyok vele, hogy csak bírjuk ki. Főleg már itt a végén. Lenne miért idegeskedni és szidni mindenkit. De mit érnék vele? Semmit.  Én is szeretnék találkozni a barátaimmal, némelyikért a szívem szakad meg. Hiányoznak az ölelések, a puszik, a közös nevetések, kajálások. Szinte belesajdul a szívem ahogy visszagondolok mi volt másfél-két éve. Arról meg ne is beszéljünk, hogy e miatt a szörnyü virus miatt mennyit veszitettünk már eddig is. 😥😪