Címkék

, , , , , ,

Az úgy kezdődött, hogy Esztikéméknél kiderült még tavaly, hogy azbeszt a tetőjük. Gondoltuk is, hogy ajaj, szegények, le kell cserélni a tetőt. Mi nyugodtak voltunk tökéletes volt a belső szigetelésünk, melyet pár évvel az előtt csináltatott az előző tulaj, hogy eladta nekünk a házat, nem gondoltuk, hogy a pala esetleg nem jó. 

Gyuszival már figyelgettük pár éve a napelemek árait, és meg is beszéltük, hogy amint lehetséges szert teszünk pár elemre. De úgy nézett ki az nem mostanában fog történni.

Majd tavasszal olvastam a zöld programról. Olyan felújításokat támogat a belga állam, amellyel energiát lehet megtakarítani. Nyílászárók, szigetelés, tetőcsere, napelemek, stb. 

Valamikor az első lezárás  után sikerült egy ügynökkel beszélnünk. Eljött hozzánk, megbeszéltük, hogy a nyílászárók a legfontosabbak, osztottunk, szoroztunk. Majd mondta, hogy elkellene mennünk a bankunk ügyintézőjéhez, mert a bankot is be kell vonni. Na én itt mondtam azt, hogy akkor ebből nem lesz semmi. 😑🤔

Miért is? Aki évek óta kiséri életünket az talán még emlékszik rá, hogy mekkora kínszenvedés volt a házvásárlás. Ahol lehetett keresztbe tett nekünk, egyáltalán nem támogatta azt, hogy a ház mielőbb a miénk legyen. Végül nem rajta mult, hogy megköttetett az házvásárlás. A végére lelkileg teljesen padlóra kerültünk. És most ehhez az emberhez menjünk be megint? 😯 Kérni? 

Mégis azt mondta Gyuszi, nincs mese, ha már elkezdtük járjunk a végére. Ha nem is jön össze legalább elmondhatjuk, hogy megtettünk mindent az ügy érdekében.

Gyuszi fel is hivta azzal a lendülettel nehogy meggondolja magát. És fura volt, mert egy idegen hang jelentkezett, elmondta, hogy most nem tudja felvenni, de amint lehet visszahív. 🙄😏😮 Hát nagyon nem ehhez voltunk hozzászokva. És tényleg visszahivott. Gyuszi pár percben elmondta miért hivta, majd a vonal másik végén elmondták nekünk, hogy felvásárolta azt a régi céget egy másik és most ők intéznek mindent. Emlékezett a nevünkre, gondolom nem sok Mészáros nevü ügyfelük van, mondta, hogy már akartak keresni minket, mert folyamatosan nézik át az ügyfelek szerződéseit és ugy gondolják, hogy jobb ajánlatot tudnak adni. Arra lehet most pont jó, amit mi szeretnénk. Meg is beszéltek egy majd 3 hét mulva egy időpontot, mert persze akkor ment emberünk az éves szabadságára, ami minimum 2 hét Belgiumban. 

E közben elhívtuk egy napelemes cég tulajdonosát egy ingyenes felmérésre, hogy mennyi lenne a házra a napelemek ára. És ekkor jött a döbbenet, azt mondta hívjunk tetőfedőt, mert szerinte ez azbeszt és arra nem szerelnek, logikusan, napelemeket. 😥 Igy is tettünk, sikerült találni valakit aki eljött megnézni és igen, ez bizony a régi azbeszt. No itt ijedtem meg. Igen, tudom ha nem nyulnak hozzá nem káros az egészségre. Állítólag. De megmondtam Gyuszinak, hogy mennie kell az azbeszt tetőnek, nem érdekel semmi. Megijedtem, Barnusnak nehogy káros legyen hosszu távon. 😦 Aztán megtudtuk, hogy Belgiumban született egy törvény, hogy 2030-ig az összes azbeszt tetőt le kell cserélni. 

Mikor a banki ügyintézőhöz visszamentünk ott olyan reménykeltő hireket kaptunk, amire mi nem is mertünk gondolni. Az átfinanszirozással lesz tető, lesz napelem, lesznek nyilászárók. Számunkra ez tiszta hihetetlen, mi nem gondoltuk, hogy ilyen lehetséges. 😯😊

Van 3 hónapunk, hogy kötbér nélkül megcsináltassunk mindent. Hétfőn jöttek a tetőt csinálni. És mi csak ámultunk, ahogy szépen leszedték az azbesztet. Hallottuk másoktól, hogy nem figyeltek rá, dobálták, szanaszét tört, de itt nálunk nagyon szépen, pár óra alatt leszedték.

 

Ezekben a lefedett zsákokban vannak a megsemmisitésre váró azbeszt palák. Ennek elszállitását is vállalták.

Nagyon gyorsan dolgoztak, első nap leszedték a régi szigetelést, a léceket és uj szigetelést, fákat raktak fel.

Aztán két napig vágtak, illesztettek, pakoltak ide, pakoltak oda ott fenn.

És tádám, ma kora délután szóltak, hogy akkor ők elmennek, mert végeztek. Mi meg kisétáltunk az utcára, majd hátra a kertbe és gyönyörködtünk a szép tetőnkben. 🥰 Ez kész van.