Tudjátok mit jelent ez? Ez az a szám ami jelöli, hogy egy ember hány embert fertőzhet meg. Az első hullám lecsengése után mindig mondták, hogy csak ezt a számot nézze mindenki. Amig 1 alatt van addig jók vagyunk. Igy is volt, 0,8 akárhány alatt mozgott mindig az elmúlt hetekben.

Mikor elkezdték enyhíteni a szabályokat akkor Belgium mozgó része, nem mondom, hogy a fele, de jó nagy része elvonult Spanyolországba kipihenni a virus által keletkezett stresszt. Mosolyogva integettek a kamerába, mondták ők mennek. Mint akit üldöznek. Azóta eltelt négy hét. Közben visszajöttek az 2-3 hetes kikapcsolódásokból. A spanyolok nem örültek, mert hogy oda vitték a vírust a turisták. Biztos olyan is volt. És a turisták is szépen hazamentek és ott adták tovább a betegséget. Igazából mindenki tudta, hogy ez lesz és számoltak is ezzel, csak éppen nem ilyen gyorsasággal.

Mult héten kezdtek el nőni a betegségszámok, a kórházakban ez még nem jelentkezett számottevően, azt mondják majd 2-3 hét múlva kezd el ott is nőni a létszám újra.

Hát kérem én félek. Meglehet e miatt vetni, meg nem szeretni, de akkor is félek. Féltem a gyerekeket. Katinkát és Barnust első körben, de most már Esztikémet és Dávidot is, hiszen az új betegek nagy része 20-50 közötti korosztály. Senkit nem akarok elveszíteni!

Most sokan mondhatjátok, hogy nálatok más a helyzet a gyerekek betegsége miatt. Hát ja! De kérdem én ki honnan tudja, hogy a szomszédnak milyen baja van, ő veszélyeztetett-e? De mondok én jobbat! Mi van ha valamelyik fennhéjázva, habzó szájjal asztalt verő és mások életét semmibe vevőnek az orvos lazán közli, hogy sajnos önnek olyan baja van, ami miatt a veszélyeztetettek közé tartozik. Hoppá! Mert ezt ugye senki nem tudhatja. Még akkor sem, ha múlt héten volt orvosnál és azt mondta neki semmi baja. Közben eltelt pár nap. Az orvostudomány fejlődésével pedig kegyetlenül nyomják az arcunkba az igazságot. És fröcsöghetünk mi itt, meg oszthatjuk az észt olyanról amiről igazából fogalmunk sincs, az igazsággal szembe nincs mit tenni. Fordulhat az a kocka!

Belgium pici ország. Nagyon nagy a népsűrűség. Ez tény. Itt minden gyorsan is történik e miatt. Áldom ezért is az Urat, hogy kihozott ide minket a városból vidékre. Lehet kis poros, álmos vidék, de zöld, élhető és nem lakunk egymás hegyén-hátán. Itt pár napja amikor már több napja nem volt egyetlen fertőzött sem, az önkormányzat kiírta az oldalára, hogy végre, és vigyázzunk továbbra is egymásra és tartsunk ki mert egyszer vége lesz ennek. Egy órája meg olvasom az oldalukon, hogy bölcsességből lemondták a soron következő fesztivált. Itt is lenne augusztus 20-a hetében, az utcánk végében. Elszoktunk menni, élvezzük a tarkaságot, a sok embert, az árusok karattyolását, hogy egyik-másik ember már int köszönésképpen előre. A bolhapiacon nézelődünk, még akár venni is szoktunk valamit, főleg a kutyusoknak a plüssöket. Én azt gondolom, hogy ez sem lesz majd megtartva, persze írták, hogy figyelik a számokat, figyelik a rendeleteket. Bölcsen teszik. ❤

Nem tudni mi lesz, megosztok két bejegyzést, az egyik ahol számokkal próbálják lemodellezni, hogy mi fog történni. A grafikonból látszik, hogy súlyosabbnak ígérkezik a második hullám. A november törlődni fog ha így marad. 😦 Itt beszélnek az R számról is. Nem jó az amit előre vetít a számok általi jóslat.
A kép a bruxelles news oldaláról:

A másik a jelenlegi fertőzéseket mutatja Belgiumban, régiónként. Rá lehet keresni városokra, településekre és ott megláthatjuk, hogy az utóbbi 14 napban mennyi fertőzés volt. Ezt kb. 2 naponta nyilvánosságra hozzák. Aki folyamatosan figyeli annak egyből összeáll a kép, hogy a településén az utóbbi két napban is mennyi fertőzést regisztrálhattak. Nálunk tegnapelőtt jelent meg egy. Katinkáéknál és Esztikéméknél semmi. A szomszéd városka is jól áll, pedig tavasszal Belgium egyik forró pontja volt. Ugy általában azt mondják, hogy Kelet-Flandria most jó. De vannak egyre forróbb pontok Belgium szerte! 😦 És mult héten még csak 33 helyiségben jelent meg a virus nagyobb számban, mára ez már 57.

E héttől újra visszaálltak a naponta nyilvánosságra hozott számokra, mert úgy gondolják az embereknek joguk van tudni erről, és reménykednek, hogy visszatartó vagyis inkább maszkhordó ereje is van valamennyire.

Holnap ujra összeül a belga Nemzetbiztonsági Tanács. Hogy lesz-e valamilyen változás, uj rendelet? Van aki azt mondja kell a szigoritás, van aki azt mondja nem lesz semmi. Meglátjuk.

Én már hetek óta csak kb. hetente 1-2 alkalommal figyeltem ezeket a híreket, mert csömöröm lett tőle. De most megint muszáj egy kicsit. Muszáj tudni mi a helyzet, mert csak akkor tudunk rendesen védekezni. Bár eddig is csak hetente egyszer mentünk ki bevásárolni a boltba Katinkával. Lehet mondom neki térjünk át a csomagösszekészitésre megint. Megrendeljük online, elmegyünk érte Gentbe, csomagtartó kinyit, üres ládák ki, tele ládák be, fizet, csomagtartó lecsuk, fertőtlenítés, beül az ember és el is húzott hazafelé. Ha nem változik semmi, akkor úgy is e felé haladunk már megint. 😦

Valaki szólhatna már, hogy husss … ge ennek az egésznek …