Címkék

, , , , , , ,

Mikor két éve ideköltöztünk akkor már nagy építkezés volt tőlünk pár km-re, utakat szüntettek meg, új csomópontokat hoztak létre, parkosítottak, biciklizőutat vezettek a föld alá. Tavaly Aalst egyik fő bevezetőútját kapták szét, szó szerint, kicseréltek mindent a föld alatt, felül pedig új parkolókat, utakat építettek.

Az új utat használjuk már jó pár hónapja, nagyon szép lett, érdemes volt kiböjtölni azt a bő egy évet míg kész lett.

Na ugye ez csak egy része volt az átalakításnak, mely szorosan összefüggött a városka határában lévő csomóponttal. Nagy forgalmat bonyolított le ez a csomópont mindig, hiszen észak felé Dendermonde-ba lehet eljutni és az antwerpeni egérutat erre lehetett megközliteni. Vagy akár Gent felé ha beáll az autópálya, vagy Asse felé aki Brüsszelbe szeretne bejutni nem az autópályán. E miatt itt állandósultak a dugók, ezt mi nem tapasztaltuk, mert akkor még nem laktunk itt. Nagy beruházás kezdődött mely több évig is eltart, talán 2016-ban kezdődtek a munkálatok, de annyira nem nyomoztam utána. 

Már csak a nagy körforgalom van hátra, bőszen csinálják, ha kész lesz ilyen lesz, már nagyon várjuk:

Szóval készen lettek a bicikliutak, az alagutak, lefektették az új kereszteződés aszfaltját, melybe intelligens érzékelőket tettek. Mutatom mi a lényege:

Tehát az úttestre felfestett vonalnál ha megállsz akkor a lámpa érzékeli, hogy áll ott egy autó. Ez azért jó, mert ha máshol meg nem hajt át az érzékelőn senki, akkor automatikusan pirosra vált ott a lámpa és ahol áll autó azt meg elengedi. Kis forgalomnál, éjszaka, de dugóban is egész jól működik. Már ha … és itt kezdődnek a kalandok. 😀 

Mi soha nem állunk meg a vonaltól több méterre. Azért van ott a vonal, hogy ott álljanak meg az autók (széles vonalról beszélek). Így, bár nem tettek ki semmilyen táblát ami felhívná a figyelmet, egy idő után feltűnt, hogyha megyek akkor zöldre vált, nem kell kivárni azt a bizonyos szokásos kört mint más lámpáknál. Rájöttem, hogy az a bizonyos keret ami a széles vonalak előtt van az alatt lehet a kapcsoló. Nos, itt a belgák nem mindig gurulnak előre. Ne kérdezzétek miért, nem tudom. Vagyis gondolom, Brüsszelben sok kereszteződésben a bicajosoknak van felfestve külön hely az autók előtt. Talán ezért? Nem tudom, itt erre Flandriában nem láttam ilyet. No de mindegy is, mert kb. 1,-1,5 autónyi hellyel előbb állnak meg. Ami azért baj, mert az érzékelő úgy van beépítve az útba, hogy ezen a távolságon belül, gondolták az emberek majd ott fognak megállni, hisz ott a csík. Hát nem. 

Először Gyuszival történt, áll a két sáv, már két kör zöld elment, de egyik autó sem ment előbbre. Gyuszi kiszállt és megkérte őket, hogy legalább egyikük hajtson már előre a csíkig. Elmondta érzékelő van az aszfaltban. Megköszönték, előrementek, bekapcsolt a lámpa, mindenki ment dolgára.

Másodszor Barnussal voltunk, megint mindkét sávban állnak az autók, már láttam előre itt nem fog bekapcsolni a lámpa megint. 😦 Megvártunk két kört, majd mondtam Barnusnak, hogy legyen szíves homályosítsa fel a két autóst, hogy mi a helyzet. Barnus kiszállt és oda sem kellett mennie, mindkét autó előre gurult, itt bocsit is mutatott az egyik sofőr, gondolom ő tudta, csak nem figyelt.

Harmadik eset múlt héten velem történt. Újra mindkét sávban 1-1 autó, az érzékelő előtt. Nem tudom mióta állhattak ott, én a második kör után láttam, hogy az előttem lévő autóban a csaj már veri a kormányt. Na jó, megyek. Kiszálltam. Néztek rám, hogy mi a fenét akarok. Megkértem őket, hogy legyenek szívesek guruljanak előbbre pár métert. Az amelyik verte a kormányt már előbb is szépen lesztyupidolt, a másik értetlenkedett, de kértem legyen szíves csak egy picit guruljon előre. Megtette. Épp visszaértem az autóhoz már zöld volt a lámpa, mögöttem már jó kis sor, mindkét sávban az autós megköszönte, hogy segítettem az elől lévőknek. Remélem megtanulta mindkét hölgy, hogy nem másfél autónyira kell megállni, hanem előbb. 

Különben sokszor ez is lehet a dugók oka, hogy egymástól is, a lámpától is 1-1,5 autónyira állnak meg. Azzal a hellyel pont annyival több autó tudott volna átmenni. Hát így jártunk, van amikor az úttest intelligensebb mint mi. Mondjuk nem ártana kitenni valamilyen táblát, ami felhívja a figyelmet erre, mert nincs még túl sok helyen ilyen Belgiumban. Itt egy cikk a témában, ha esetleg valakit érdekel esetleg a gugli segítségével is elolvashatja. 

Intelligens lámpák Belgiumban