Címkék

, , , , , , , , ,

3,5 hónap alatt háromszor esett az eső. Kétszer szinte semmi nyoma nem maradt, a 3. alkalommal kicsit feltöltődik a tartályok, de ilyen aszályban szinte azonnal ki is ürültek.

Tudom az egész világon meleg, forróság van. Ha Magyarországon élnénk nem is szólnék egy szót sem. De itt Belgiumban? A magyarok állandóan azon nyávognak, hogy esik az eső. Igen, esik. Itt Belgiumban sokkal többet esik az eső, mint Magyarországon. Igen, ez van akár nyávogunk e miatt, akár nem.

Ilyen nyár mint ez az idei 1976-ban volt utoljára ebben az országban. Nem bírja sem ember, sem állat sem növény. Nem ehhez vannak hozzászokva! Mi akik már 13,5 éve itt élünk is hozzászoktunk ehhez az éghajlathoz. Nem még aki itt él évtizedek óta vagy itt született! A kutyikákon látom, hogy ki vannak akadva. Sajnos nem mennek bele a vízbe, pedig vettünk nekik egy kicsike medencét. Sokat aggódom értük, hogy nehogy valami bajuk legyen a melegtől. A virágok szinte egy nap alatt elvirágoznak. Már amelyik van még. A kertben a fákon a levelek megvannak pörkölődve, mint amit megégetnek. Bár máshol is vannak ilyen fák, de Belgiumban nem ehhez az időjáráshoz vannak hozzászokva. 😦

Vizkorlátozást vezettek be immár két hete Belgium nagy részén. Azt mondják nincs gond az ivóvízellátással, ezek inkább csak óvintézkedések. Nem lehet locsolni kint, nem lehet feltölteni a medencéket, a kerti tavakat, nem lehet locsolni a kinti növényeket. Ha valaki megszegi a tilalmat és locsoláson kapják, akár 1600-2000 eurora is megbüntethetik és 2 hétre be kell vonulnia a hűvösre a szabályok megsértése miatt. Szóval nem vicceznek!

Vannak, lehetnek ilyen évek. Gáz akkor van, ha jövőre is ilyen lesz! Akkor nagy baj van! Pedig ugye az okosok (vagy buták?) is megmondták, hogy nem változik környezetünk, nem kell vigyázni a Földre, gyötörjük csak tovább és sajtoljunk ki mindent belőle. Mit nekünk a jövő nemzedék? Oldják meg ők? Rettenetes felháborít és bánt ez a közöny és nemtörődömség. Én egyszerű embernek tartom magam mégis látom és belátom, hogy valamit tennie kellene az emberiségnek, hogy megmaradjon ez a bolygó nekünk, velünk. Igy meg … no korán reggel kimorogtam magam 😦