Címkék

, ,

Van abban egy diszkrét báj ahogyan a cégek e-mail címet gyűjtenek, hogy aztán mindenféle, számomra érdektelen ajánlatot küldözgessenek.

Vegyük például a piros, szétnyitható telefon védőtokot, amit a múltkor vettünk az egyik ismert nagy webáruházban. Megjött, örültünk neki, lányom azóta is használja. Nem sokkal utána elkezdtem e-maileket kapni, amiben biztattak, hogy vegyek még sárga, fehér és zöld telefontokot. Akartam visszaírni, hogy már van a telefonon egy, többet nem bírok rátenni, akárhogyan gyömöszölöm is. Persze nagylányom cserélgethetné, de hát a pirosat szereti a szentem, miért erőltessem rá a sárga, fehér, vagy zöld tokot. Aztán jöttek tovább az e-mailek telefontöltőről – köszönöm szépen, kaptunk a készülékkel -, védőfóliáról, sőt új telefonról. Az utóbbin elgondolkodtam, végül is két füle van a lánynak, de aztán letettem róla. Az ikszedik üzenet után meguntam, és ahelyett, hogy egy elegáns klikkel kitöröltem volna, megkerestem alul az “itt mondja le a hírlevelet” linket és rendesen, ahogy kell leiratkoztam. Persze még kaptam egy megerősítő e-mailt, arról, hogy leiratkoztam, ha esetleg nem tudnék visszaemlékezni az elmúlt öt másodpercre.

A szépsége az egésznek, hogy észre sem vettem, amikor feliratkoztam. Lehet, hogy volt egy dobozocska, amit elfelejtettem kiikszelni?

A legutóbbi online vásárlásom alkalmával megörültem, amikor láttam, hogy választhatok: akarok-e hozzájárulni, hogy felhasználják az e-mail címemet, vagy nem. Gondosan üresen hagytam a dobozt, és rákattintottam a megrendelésre. És lássanak csodát, jött a hibaüzenet, hogy nem adtam a hozzájárulásomat. Anélkül pedig nem fog menni a vásárlás.

reklam

Kérdem én: minek megkérdezni, ha anélkül úgysem léphetek tovább? Ja, hogy a személyes adatok védelme miatt van szükség a beleegyezésemre? De mi van, ha nem akarok beleegyezni, mégis meg akarom venni ezt az egy dolgot? Nem kérek az ismertetőkből, sem a promóciókból, csak ezt az egy áldott terméket szeretném, de nagyon! Sajnáljuk, akkor inkább ne vásároljon nálunk.

Megéri felbosszantani a vevőt, csak hogy egy e-mail címmel több legyen a marketing listán? Az első üzenet alkalmával úgyis törlöm magamat. Vagy csak én vagyok ilyen begyöpösödött, aki nem értékeli a modern online marketing fogásait?