Címkék

, , ,

–  Jól van Tasso, maradj nyugodtan egy kicsit! Semmi baj, jó kutya! Mindjárt túl leszünk rajta.

Összecsippentem Tasso bőrét, megemelem egy kicsit, aztán beleszúrom a tűt. Egy határozott mozdulattal befecskendezem a folyadékot. Pontosan, ahogy a doki mutatta. Tasso kicsit meg van szeppenve, de meg sem mozdul. A doki szerint nem fáj neki, Kedvesem mégis visszatartott lélegzettel figyel. Kihúzom a tűt és megvakargatom Tasso nyakát.

– Ügyes fiú vagy, jó kutya!

Mit tehet egy eb, ha allergiás a poratkára? Nem sokat. Vakarózhat vagy kimehet a fűbe hemperegni. Mert a fekhelyét kimosni ugye nem tudja, sem negyven fokon, sem hatvanon. Különben is, a gazdi hiába mossa ki az atka ott van mindenütt, kiirtani nem lehet, visszatelepszik egy idő után.

Mit tehet, ha allergiás a macskaszőrre? Megkergetheti a macskát, megugathatja és megmoroghatja, amíg a gazdi rá nem ripakodik, hogy mi a fenét balhézik a cicával, szegény nem csinált semmit. Tasso, amilyen szerető kutyus, még ezt sem teszi meg, békésen tűri, hogy Samu a fején mászkáljon. Mert igen is van kutya-macska barátság, a szó mindkét értelmében. Tasso és Samu “összebeszélve”, előszeretettel egrecíroztatja Büdit, sajátos dinamikus jelentést adva a kutya-macska barátságnak.

De mit tehet egy kutya, ha allergiás az emberre? A megkergetés nemigen jöhet szóba, ha vacsorát akar kapni. Gépben, hatvan fokon kimosni nemn lehet, azt nehezen tűrné a gazdi. Nem is beszélve arról, hogy egy eb kedvenc időtöltése, amikor az ember vakargatja és simogatja, ahhoz pedig nagyon is szükséges a közvetlen érintés. Persze nem megvetendő az sem, amikor sétáltatja vagy jutalomfalatokat ad.

Így hát szegény csak vakarózik tovább, nyalogatja a már kisebesedett allergiás foltokat, és reménykedik a legjobbakban.

A gazdinak viszont több lehetősége is van. Adhat gyógyszert a tünetek csökkentésére, gondosan belenyomva valmilyen kutyaeledelbe, hogy az eb ne köpje ki, hanem le is nyelje. (Mert ugye nehéz megmagyarázni a kutyusnak, hogy a keserű, rossz szagú pirula az ő javát szolgálja, csak néz a gazdira az okos szemével.) Vagy adhat vakcinát a kedvencnek, hogy kialakuljon valamiféle védettség az allergia ellen. Ez utóbbi nem olyan egyszerű, mint az influenza elleni védőoltás, nem elég egyszer belőni, és kész, túl vagyunk rajta. Hetenként növekvő adagot kell beadni, először a zöld kupakos üvegcséből, aztán miután elfogyott, a pirosból. És az egy éves kúra végére remélhetőleg csökken annyira az allergia, hogy másra is tud gondolni az eb, mint folyamatos vakarózásra.

Az első adag megvolt, már csak nem-is-számoltam-meg-mennyi van hátra. Tasso farokcsóválva rohan ki az ajtón, és lepisili az első oszlopot. Néha irigylem, hogy milyen apró örömök is boldoggá tudják tenni.