Címkék

, , , , , ,

Azért jutott eszembe erről írni,  mert egy részt sokszor olvasom, hogy bosszankodnak sokan, hogy Magyarországon milyen sokat kell várni vizsgálatokra, másrészt meg pár napja olvastam egy összehasonlítást az ember- és állatgyógyászatban a műtétek gyorsaságával kapcsolatban.

Akkor itt az összehasonlítás emberi része:

Katinkámnál kb. 1 éve kezdődött az allergia. Bőrproblémák jelentkeztek nála. Időnként jobb lett, de karácsony előtt már elvittük ide a helyi rendelőbe, mert olyan állapotba került. Most ne akarjátok, hogy leírjam, hogy nézett ki, de nagyon durva volt. Kapott gyógyszert, vettek vért. Eredmény pár nap múlva lett, valamire belsőleg allergiás, tehát nem az állatokkal van a baj. De hogy mire??? Csak szinteket mutattak ki a vérből, azt, hogy mire nem tudtuk meg. 

Eltelt 2 hónap és még durvábbak lettek a tünetek! Elment az orvosához, az azonnal átküldte a bőrgyógyászatra. Amikor meglátta a bőrgyógyász, akkor összekukorékolta az egész osztályt, mert hogy ő még ilyet nem is látott. Úgy néztek a gyerekre mint valami csodabogárra is. Sajnálták iszonyatosan, kérdezgették, majd elengedték szteroiddal. Szedje pár napig, ha eltelt jó pár hét  és kiürül a szervezetéből akkor majd csinálnak allergiavizsgálatokat. Jó, rendben! Azt gondoltam, hogy segíteni fog a szteroid, de jelen esetben nem így lett. Szinte nem változott semmi, a sebei már véreztek az egész testén, teljesen elvékonyodott a bőre. Voltak napok, amikor nem akart kimenni a lakásból, mert úgy nézett ki az arca. 

Közben teltek a napok, írtak ezerféle kenőcsöt, de semmi nem változott. Annyi azért történt, hogy végre elkezdték vizsgálni. Első lépés, hogy meg legyen az a csöpögtetős vizsgálat. Kidekorálták a kezét rendesen a sok allergénnel,  de alig mutatott ki valamit, semmi fontosat nem. 😦 Következő lépés, hogy nem csinálnak semmit. Na, erre pár hét alatt bemorrantam, mert ekkorra már fájt az összes seb, egyre többet véreztek. Katám szájába rágtam, hogy mit mondjon az orvosnak, és hogy határozottan követelje vizsgálják már végre ki! Így is lett, erre mondta a belgyógyász, hogy akkor jól van. ??? Érdekes módon pár hét múlva fel is raktak mindenféle dolgokat a hátára amit leragasztottak és később vissza kellett menni, azokat kiértékelték. 

Jött az első döbbenet, arra az orrcseppre amit használt már sok-sok éve, na arra allergiás a legjobban. És kaptunk még egy 11 oldalas dokumentumot, amelyen fel voltak sorolva azok a gyógyszerek és kozmetikai készítmények,  E adalékok amiket nem használhat, és olyanok amiket csak kis mennyiségben. 

De ettől nem változott semmi, mert a sebek továbbra is elborították az egész testét. Az orrcseppet elhagyta, az arcán kicsit javult a helyzet, a szeme körül nem voltak már sebek, de ennyi volt a változás. 

Májusban egy szombaton ücsörögtünk Gyuszival a reggelinél. Katinka is felébredt, leült mellénk kávézni, reggelizni. Megitta a kávéját jó pohár tejjel, majd rizspelyhet öntött egy tálkába a tejbe. Beszélgettünk, beszélgetünk, eltelt kb. 10 perc és a gyereken látom, hogy a szemem láttára virágzik ki az arca, szeme körül,  a nyaka, a karja. Te jó ég! A tej! Azonnal elvettem tőle, gyorsan átnéztem mibe van tej otthon, hát sajnos alig akadt pár termék, amiben nem volt vagy tej vagy olyan E adalékanyag ami a fentebb említett listán nem szerepelt.

De mentünk úgy is bevásárolni, átbogarásztuk Gyuszival az üzletet, hoztunk neki szójás tejet, pudingot, vaníliás italt. Gyorsan ennyi ment, és eredményt is értünk el, mert eddig a pillanatig nagyon sok tejet, tejterméket fogyasztott naponta.

Jött az orvos újra, elmondta mit tapasztaltunk. Mondta hogy remek, akkor ne igyon tejet. 🙂  Na akkor mi a következő lépés? Hát még két lehetőség van, amikor a hátra ugyancsak felraknak mindenféléket újra,  majd ha ez sem hoz eredményt akkor a bélbiopszia. Jó, jöhet a következő vizsgálat, kérjünk időpontot! 4 hónap múlva lesz leghamarabb. Majd telefonon eltolták pár héttel. Majd levélben még pár héttel. Majd elérkezett a vizsgálat időpontja október végén. Katám elindult időben, de itt sokszor előfordul, hogy mindenféle bejelentés nélkül nem jön a busz. Gyerekem várt, és várt és várt. Már a 2. busznak kellett volna jönnie, de nem jött. E miatt kb. 20 percet késett. Hiába mondta, hogy a buszok nem jártak, a csajt nem érdekelte. Nem csinálta meg a vizsgálatot. Hiába mondta, hogy lassan fél éve vár erre a vizsgálatra, ez sem érdekelte. Hiába kérdezte meg Katinka, hogy az utána lévő ott volt-e és behívta-e és mondta a nő, hogy igen, hogy akkor egyszerűen csak cserélje ki őket, a csaj azt mondta nem. Decemberre kapott új időpontot.

Hogy most milyen a bőre? Nem tökéletes. Tejet nem ehet az már biztos, mert a legkisebb tejes dolog evése után is kijönnek a foltjai. De valami még biztos hogy van. Azt kellene tudni, hogy mi az! Mert erre a tejre is mi jöttünk rá, nem segített a kórház. Csak mutogatták mint egy csodabogarat. Nem is tudom, itt nincsenek tejre érzékenyek, hogy ilyet még nem láttak? Vagy az orvosin hogy oktatják itt az orvosokat? Nem, nem akarok én senkit bántani, csak egyszerűen már megint nem értem, hogy miért van az, hogy nekem kell megüzenni, hogy milyen vizsgálatot végezzenek a betegen?