Címkék

, , ,

Nagyon szeretünk ebbe a múzeumba járni. Valahogy megfertőztem a gyerekeket a történelem szeretetemmel, amit nem nagyon bánok, csak akkor, ha szomorú dolgokról kell beszélnem nekik. De hát az is a történelem része!

Az autómúzeummal szemben található a brüsszeli történelmi múzeum  de senkinek nem ajánlom, hogy egy napos kirándulásra elmenjen és letudja a két helyet. Az Autoworld egy teljesen más világ és ott is rengeteg látnivaló van, arról majd máskor mesélnék. A vele szemben lévő történelmi múzeumban már logikusan más fajta érzések vannak az emberben ott sétálva, és nem illik az autós kiállításhoz.

Sajnos nem vittem fényképezőgépet, a telefonom meg már nem bírta volna, ha fényképezek vele. De nem gond, majd legközelebb, hiszen vaku nélkül lehet fényképezni az egész múzeum területén. És nagyon kevés dolgot tudtunk megnézni, mert nagyon sok a látnivaló, az nem az a hely, ahol végig lehet rohanni.

Igazából majd akkor írok róla, ha megnéztük részletesen, csak el szerettem volna mondani, hogy ez a múzeum ingyenes, nem kell belépőt fizetni egyetlen napon sem. Ebédidő van, de ha valaki ebéd után megy, akkor készüljön fel rá, hogy csak a múzeum egyes részleteit tudja bejárni.

A múzeumba érve az első óriási teremben a belga történelem fontosabb  eseményei vannak kiállítva  leginkább díszes ruhák, hajók, képek. Érdekes nagyon végig nézni, hogyan fejlődött a tudománytól kezdve minden évtizedeken keresztül Belgiumban és a gyarmatokon. Itt fogok nagyon sok képet készíteni, mert nagyon szép és tartalmas kiállított anyag.

Egy másik teremben az első világháborút követhetjük nyomon. Nagyon sok a látnivaló, rengeteg adat, olvasnivaló, országokra lebontva. Vannak lőrések, ahonnan kipillantva olyan mintha ott állnánk az árokban a katonák mellett, süvölt a golyó, a bomba, látszanak a szögesdrótok, távolban a füstölő, lángoló házak. Kicsit félelmetes is volt. Láthattuk milyen eszközökkel, ágyukkal, autókkal csatáztak. Bemutatják az akkori kórházi eszközöket, korabeli képekkel mutatva, hogy mivel mit csináltak. Megrázó! De majd itt is készítek képeket, ez egy állandó kiállítás.

Ahová mindenképpen be szerettem volna menni, az a 2. világháborúról szólt. Ez időszakos kiállítás  elnézést, de nem emlékszem pontosan, talán májusig látogatható. Kicsit tartottam oda bemenni, mert azt gondoltam, ha az első világháborút ilyen szemléletesen levezették, akkor a másik is ilyen lesz. De nem, aminek végül is örültem. Nagyon-nagyon sok kép, adat, térkép volt felhalmozva időrendben. Pár dolgot hozzá tudtam tenni a fiuknak, meséltem nekik. Sok kép volt az amerikaiak partraszállásáról, hiszen itt történt nem messze. Dávid mesélte, hogy amikor voltak itt egy alkalommal az iskolától kirándulni, akkor ugyan így nézett ki a tengerpart mint amilyen a régi képeken. Semmihez nem nyúltak és nem szabad a látogatóknak sem. Csak ha belegondolok mi történt ott, akkor összeszorul a szívem.

Elmentünk megnézni egy óriási hangárt, mindenféle repülőgépek vannak kiállítva  melyekhez részletes leírás is olvasható. Hát, a felét sem tudtuk megnézni, mert bezárt a múzeum  el kellett jönnünk.

És még vannak termek ahol nem is jártunk most! Meg is beszéltük a fiukkal, hogy el fogunk jönni és már most eldöntöttük, hogy csak egyetlen részt nézünk át, de az tüzetesen, mert nagyon érdekes. Majd ha megyünk akkor készítek képeket arról a részről amit bejártunk és megmutatok mindent amit lehet. 🙂