Címkék

, , , ,

Ebben a muzeumban nem csak villamosok voltak kiállitva, a bejáratnál mindjárt a mai buszok egyik őse fogadott minket. Ez fa kerekeken közlekedett és lovak huzták, a jegy 10 cent volt, megállók nem voltak, ha valaki fel akart szállni rá akkor intett, leszállásnál pedig szólt, hogy álljanak meg.

busz2

Ha lehetett, akkor voltak korabeli képek is, érdekes volt a mai helyszineken látni ezeket a régi jármüveket.

busz1

Ez még elég rövid szakaszon közlekett, Brüsszelen átvágva.

busz3

Az első buszok 1950 elején jelentek meg, ez itt 1964-ig közlekedett is. Nagyon szépen fel volt ujitva, igazán tetszetős volt, az ember ugy érezte, hogy szivesen beülne egy körre.

busz4 busz5

Ami érdekesség, hogy ennek sem volt megállója, ott állt meg, ahol szóltak, intettek.

busz8

Ezek a buszok 1950-től 1978-ig róták az utukat a brüsszeli utcákon.

busz6

Ezek a buszok 1957-től 1975-ig közlekedtek. Ha jól emlékszem, akkor erről  mesélte Dávid, hogy ezeknek a buszoknak a prototipusa már a 2. világháboru előtt vagy közben elkészültek, de nem merték elkezdeni a gyártását, tul jónak találták, ezért az egészet befalazták valahová és sok évvel később bontották csak ki és engedték az utakra.

busz7

Ugye régen is előfordulhattak balesetek, müszaki hibák  akkor pedig az alábbi fürge kicsi autókkal rohantak a helyszinre segiteni.

gyorsszolgálat

Aztán voltak taxik is, az elsők 1907-ben jelentek meg a városban.

taxi1

Bár a fotón nem lehet tisztán kivenni, de bizony az ott egy brüsszeli taxi a mai Grande Place-on vár az utasokra.

taxi2

Nagyon szép még ma is és kényelmes is lehetett benne az utazás.

taxi3

Nagyon szép jármüveket láthattunk. Érdekes, hogy nagy részük vagy teljesen sárga volt, de ha nem, akkor is valahol fellelhető volt a sárga szin mind a villamosokon, mind a buszokon. Ettől valahogy olyan vidámnak tüntek.

Aztán kimentünk az épületből és pont ott volt egy mai modern villamos. A régi még müködő villamosokat is átfestették ilyen szürkére. Valahogy olyan jellegtelen lett, nekünk a sárga sokkal jobban tetszett, 8 éve még minden villamos citromsárga volt. Ma már vagy ilyen szürkéket lehet látni, vagy olyat, amit mindenféle hirdetések fednek be, de azok meg legalább szinesek. Persze ez csak a mi véleményünk!

uj1

Aztán pár lépésre megláttuk a szürke buszt is, melyek 8 éve ugyancsak sárgák voltak. És valahogy visszagondolva arra, hogy honnan jöttünk, nekünk azok közül bármelyik jobban tetszett volna.

uj2

Ennyit erről a muzeumlátogatásról! Helyileg könnyen megközelithető a Musée du tram, Brüsszel Woluwe-Saint-Pierre városrészében található, közel a 411-es autópályához, közel a körgyürühöz, mellette megy el a villamos, közel a Debroux. Egy pár órás kirándulásnak nagyon ajánlom! Csak tavasztól őszig és csak szombat-vasárnap van nyitva. Vasárnap el lehet menni egy korabeli villamossal Brüsszelbe, idegenvezetéssel 10 órától indul, és kb. délután 2 körül ér vissza. De a nyitvatartás idejében is lehet menni egy kisebb kört, erre még vissza szeretnénk mi is menni.