Címkék

, , , , , , ,

Tegnap orvosnál jártunk Barnussal. 13 éves! Makacs és dacol.

Egyszer irtam, hogy nem fogok irni a gyerekek betegségéről, mert nem szeretném, ha ugy tünne sajnáltatom magunkat. De azóta változtam én is, és igen is vagy az van, hogy most nem irok addig, mig tul nem teszem magam ezen az egészen, vagy kiirom magamból. Az utóbbinál maradok most, egyenlőre!

Már napokkal előtte morgott, hogy minek megyünk orvoshoz, ugy is köhög, ugy is hol itt fáj, hol ott és senki nem segit. Rossz lesz megint a fujása, megint csak fejvakarás meg mondják, hogy nem jó, meg különben is elege van az egészből és értelmetlen minden. 

Persze elmentünk. Morgott. A sokszor hallott szöveg, a minek? Közben jól van, jót fujt, sőt, nagyon jót. Hizott, nőlt, minden ok. Csak a lelke hőzöng, ezerrel. Doktornő kérdezi, fáj a hasad? Nem. Én csak lehajtom a fejem és Gyuszira nézek. Tudom, szinte minden reggelt fájdalommal kezdünk, ritka ha nem.

A vizsgálat végeztével ki kell küldenünk őt, mert ugy érzem, hogy beszélnünk kell erről. Ez nagyon fontos! Mesélünk, mesélünk, mesélünk. A doktornő bólogat, igen tudja. Ezerrel megy a betegség tagadása. Ha jól van, akkor pláne, hogy tagad, megtagad. Közben a suliban nem szedi a gyógyszert, mert hát 13 évesen annyi minden érdekli az embert, még ha mióta megszületett azóta szedi a gyógyszereit, akkor is. Megbeszéltük! Szedned kell a gyógyszert, akkor nem fog fájni a hasad. Elfelejti. Fáj a hasa. Aztán kiderül, hogy ugy érzi mindig fáj a hasa. Aztán nem is. Nincs is semmi baja. Ezeket meséljük hosszu perceken keresztül a doktornőnek. Bátorit, nincs baj! Ebben az életkorban teljesen elfogadott ez a hozzáállás, nem vele van a baj, ezen át kell menni. Kb. 3-4 év és másképp áll majd a dolgokhoz, sokkal felelőségteljesebben. Na igen ám, de addig mi lesz? A szervezetének az a 3-4 év nagyon sokat fog ártani!

Katinkán kivül melyik testvérét szereti nagyon? Mert most sem mi, sem Katinka nem jöhet szóba! Dávid, igen Dávid, nagyon szeretik egymást és Dávid már többször bebizonyitotta, hogy mennyire szereti, vigyáz rá, gondoskodik róla. E miatt vagyok nyugodt ha suliban vannak, mert tudom ő is ott van és bármi éri Barnust, azonnal mellette terem tüzön-vizen át!

Elmondta a doktornő, hogy ez nagyon jó, ha ennyire szeretik egymást! Dávidnak kell lelkileg segiteni Barnust. Most Dávidnak fel kell nőnie és ugy is kell maradnia. Legközelebb ha megyünk, akkor Dávidot is visszük, beszélni fog hatszemközt velük, csak velük.

Barnusnak meg kellene mondani, hogy 98 % esély van rá, hogy természetes uton nem lehet gyermeke. Ez már tavaly is előjött, de mondtam, hogy nem. Most megint téma lett, mert az orvos szerint kell. Valószinüleg ezt is Dávidnak kell majd elmondania, hiszen vele sokkal nyiltabb Barnus, mint bárkivel a családban.

Bevallom őszintén, ekkor már sirdogáltam, de csak Gyuszi látta. Mondtam, hogy nem birom én ezt. Drágám, magához huzott és a fülembe sugta: Dehogy nem! De a lelkem ugy érzem már nem birja el. Már szétszakadok. Most a másik gyerekre is terhet kell raknom, azért, hogy a kicsi jól legyen.

Otthon komoly beszélgetés Dáviddal. Először tagadás csipőből, nem, nem akarja tudomásul venni, hogy Barnus beteg, hát nézzek már rá. Pedig tud mindent, hiszen már nem egyszer beszéltünk róla, és a suliban is biosz órán kivesézték a genetikát. Tudja, érti de nem akarja elfogadni. Mondtam neki, csak akkor segithetel az öcséden, ha ezen tul teszed magad. Megértette! Akkor és ott ahogy rámnézett láttam, hogy érti. Beszélgettünk, elmondtam mindent amit már hallott, amit még nem. Hiszen 6 hét mulva hallani fog mindent. És az élet még előttük, de vigyázó szemét ezek után már jobban rajta fogja tartani, tudom. Mindig!

És még egy nagy dolog vár rá hat hét mulva. Vért vesznek tőle, hogy megnézzék a genetikáját. Esztikémé negativ, nem hordozza a betegséget! Dávidnál nem tudjuk! Nagy dolgok állnak előttünk, előttük. De erről igazából Barnus nem is tud, csak szeliden igazgatjuk addig is és Dávid égérte, már mától nagyobb változás fog beállni Barnus életében. Minden gyógyszerre rá fog kérdezni, minden inhalálásnál ott fog állni, hogy csinálja meg. Remélem igy lesz!

Akkor mi a francért félek ott belül? 😦