Címkék

, , , , ,

DImagÉppen kedvenc magazinom, a Galaktika digitális kiadását olvastam a Dimag olvasóján, és arra gondoltam, talán más is jár abban a cipőben, amiben én: magyar nyelvű olvasnivaló hiányában szenved.

Van néhány hátránya, ha külföldön él az ember. Itt, a blogban írtunk már sok mindenről: többek között a nyelvi nehézségekről, a kultúrális különbségekről, az adminisztráció útvesztőiről. Most a könyvek és folyóiratok külföldről történő vásárlásával kapcsolatban szeretnék eszmét futtatni.

Könyvmoly vagyok gyerekkoromtól fogva. Emlékszem, ültem a konyhában, belemerülve egy scifibe, amikor édesanyámra lettem figyelmes, aki előttem állt, és kérdőn nézett rám. “Szóltál?” – néztem fel a könyvből. “Háromszor is” – mondta. Nem volt könnyű elszakítani engem a történettől. (Valami elenyésző köze annak is lehet hozzá, hogy mint a pasik általában, én sem tudok több dologra figyelni egyszerre. Ellentétben Kedvesemmel.) Azóta is ugyanúgy szeretek olvasni, persze ehhez olvasnivalóra van szükségem.

Belgiumban nem tudok csak úgy besétálni a könyvesboltba, és válogatni a magyar könyvek között. Nyilvánvalóan francia és flamand könyveket lehet kapni, azon kívül van egy-két angol nyelvű bolt. Szerencsére szeretek angolul olvasni, ez a tény kicsit javít a helyzetemen, Kedvesem viszont ragaszkodik a magyar olvasnivalóhoz. Amikor hazalátogatunk, szoktunk venni könyveket, de csak azt tudjuk beszerezni, ami éppen akkor elérhető. Ami az év többi részében megjelenik, marad ezerötszáz kilométerre tőlünk.

Az egyik megoldás az lenne, ha ide rendelnénk könyveket és folyóiratokat. Van egy csomó online könyvesbolt, a hírlapkiadó is szállít más országokba. Kipróbáltam. Háromszor annyiba kerül a lap, mire ide kiér. Egy évig járattam a Galaktikát, végül úgy találtam, hogy nem éri meg.

Valamelyest változott a helyzet, amikor vettem egy Kindle olvasót. Az Amazonnak elképesztő a kínálata, és az e-könyvek olcsóbbak is. Magyar vonalon is beindult valami. Az utóbbi években több kiadó is elkezdett elektronikus könyveket és kiadványokat árulni. Ilyen a Multimediapláza, a Fapadoskönyv, vagy éppen a Publio, ahol elérhető az én kis e-könyvecském, a Hajsza is.

Magazin vonalon a Dimag a zászlóshajó. Pontosabban én csak róluk tudok, aki komoly kínálattal rendelkezik elektronikus újságokból. Úgy bukkantam rájuk, hogy böngésztem a Galaktika oldalát, és egyszer csak látom: megjelenik digitális formában is, a Dimag forgalmazásában. Persze ki kellett próbálnom! (Időnként agyára megyek Kedvesemnek a kipróbálási mániámmal, a születésnapomra kapott új szerzeményről majd még írok.) Szerencsére nem kellet új kütyüt vennem, a számítógépre feltettem a szükséges programot, és már olvastam is a frissen vett Galaktikát. Halkan jegyzem meg, szívesen megnézném hogyan mutat egy tableten. Ha valakinek van tapasztalata, írja meg!

A rendszer egyszerű, a Dimag oldaláról le kell tölteni az olvasó alkalmazást, és telepíteni a  számítógépre. Nem nehéz kezelni. (Egy javaslatom van a fejlesztők felé: érdemes lenne több fokozatot lehetővé tenni a nagyításban.) A weboldalukon meg lehet venni a magazint, amit az olvasóban letöltesz a gépedre, aztán akár offline-ban is olvashatod.  Az előbb néztem, 213 kiadványuk van, ebből 143 előfizethető magazin. Nagy a valószínűsége, hogy találsz közöttük érdekeset. Nekem a Galaktikán kívül a számítástechnikai magazinok (PC World, Chip), a Reader’s Digest, és a BBC Science Focus tűnt fel. De van Kutya és Macska magazin is, és mint tudjátok, nálunk esznek állatok. Aztán akit érdekel, ott a Cosmopolitan és a Story. És a Világgazdaság. Kinek-kinek ízlése szerint. Érdemes végigböngészni a kínálatot.

Most veszem észre, végig arról írtam, hogy külföldről meg lehet venni a lapokat. Nos, természetesen belföldről is. Például ha valaki olyan lusta úgy kedveli a digitális dolgokat, mint én, és nem akar sorban állni az újságosnál.

Ti hogyan szerzitek be a magyar olvasnivalót?