Címkék

, , , , , , ,

Összegezném azokat az információkat, amiket sikerült összeolvasnom, begyüjtenem. Nagyon köszönöm a sok segitséget, tanácsot, irást, megosztást amiket kaptam szinte egész Európából. Innen is látszik, hogy mennyi országban élnek magyarok, akik időnként szeretnének hazalátogatni a rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz, vagy egy kicsit csak otthon lenni, magyar szót hallani, jó magyar kaját enni.

Sajnos le kell lombozzak sok embert, családot. Elsősorban megosztanám veletek a Rendőrség oldalát, itt ha rákattintotok, akkor az erre vonatkozó cikk jelenik meg. Egyértelmüen és tömören, érthetően le van irva, hogy kik nem tartózkodhatnak 24 óránál többet Magyarország területén külföldi rendszámu autóval.

Le vannak irva a kivételek is, csak ugy látom páran fogalomzavarba kerültek. Erre hivta fel tegnap este Sz.Kata is a figyelmet az egyik kommentjében.

Először is le vannak irva a jármü vezetőjével szemben támasztott követelmények, én most ezeket feleslegesen nem irogatnám ide ki, olvassátok el a honlapon. Ezzel még ahogy nem is lenne semmi baj, ott van, hogy miket kell bemutatni és kikre vonatkozik.

Csakhogy!!! A következő pont a jármü üzembentartójával szemben támasztott követelmények vannak. Én, mivel nekünk és azt hiszem sokaknak is, ezt az esetet kell, hogy nézzem, hiszen az üzembentartók is és az autó vezetői is mi vagyunk, a család. Ezt most bemásolom, mert nagyon fontos:

A lakóhely és szokásos tartózkodási hely meglétét az intézkedő rendőri a nyilvántartásban ellenőrzi. Szokásos tartózkodási helyen az érvényes tartózkodási helyet kell érteni. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát).

Amennyiben a természetes személy üzembentartó rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a jármű üzembentartóját, valamint vezetőjét a rendőr felszólítja, hogy a törvényben meghatározott mentesülési körülmény fennállását a helyszínen igazolja.

És aztán le van irva, hogy miként lehet ez alól mentességet élvezni, de semmi nincs irva sem munkaadóóról, külföldi munkahelyrő, bejelentett külföldi tartózkodásról, meg még sorolhatnám. Két dolog mentesit, ha már elkezdted a honositást és papirral igazolod ezt, vagy ellenőrzési nyilvántartásba vették, ez a honositás előtti lépés, de erről is igazolást kell bemutatni.

Az Angliában lakók figyelmét külön felhivnám az első bekezdés végére, hiába nincs magyar lakcim feltüntetve a jogositványra, akkor is meg fogják nézni, hogy van e bejelentett magyar lakcim! Vigyázzatok!

Nem érdemes tagadni a lakcimet, volt aki megtette, de a rendőr beült az autóba és pár perc mulva már tudta, hogy a tulaj nem mondott igazat. Nem csak az autót vették el, hanem még feljelentették mert nem mondott igazat én nem tudom milyen jogcimen.

Kérlek benneteket, hogy olvassátok el alaposan ezt az egészet, nehogy valaki saját bőrén tapasztalja meg a furcsa rendőri intézkedést. És hogy tudja bebizonyitani, hogy 24 óránál többet voltál Mo-on? Ó, egyszerü! Biztos vagyok benne, hogy rá fognak erre menni, a rendőrök direkt figyelni fogják a külföldi rendszámu autókat. Egyik nap elmegy az autó, a ház mellett, majd másnap is. Ennyi! Bár mi még nem tapasztaltuk, de hallottuk, hogy nagy divat lett egymást feljelentgetni mostanság Magyarországon, hát ezek után már ezt is el lehet képzelni. Akár ismeretlen is!

Amit tudni kell még, hogy a rendőr akkor és ott dönti el, hogy mi legyen, elégnek bizonyulnak e a papirjaitok, és ő dönti el azt is, hogy elveszi-e az autót, vagy nem!És másik fontos rész:

A Kkt. 25/B. § (5) bekezdése alapján a mentesülési körülmények valamelyikének fennállását az ellenőrzés során kell igazolnia a jármű vezetőjének, vagy az üzembentartójának. Erre való tekintettel, az intézkedés alá vont személy azon kijelentése, hogy valamely mentesülési körülmény nála fennáll, de azt csak az ellenőrzés után tudná igazolni, nem akadálya a R. 98. §-ban meghatározott intézkedések foganatosításának, utólagos igazolásnak helye nincs.

Az aláhuzott részekre külön felhivnám a figyelmet!!! Tehát akkor és ott! És elveszik az autót, hiába mondod, hogy jó, akkor én most azonnal elhagyom az országot! Nem, elveszik, honosittatnod kell, aztán elviheted és irathatod vissza abba az országban ahonnan jöttél. És ezt mind autó nélkül! Plussz még a birság, ami 100-800 ezer forint is lehet az átiratási költségeken tul.

És a végére egy állásfogalalás a rendőrségtől:

Tekintettel arra, hogy a fenti tájékoztatás nem minősül jogszabály-értelmezésnek – mivel a Rendőrség általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerve a hatályos jogszabályok alapján csak jogalkalmazó szerv – az ebben foglaltakra egyedi, konkrét rendőri intézkedéseknél hivatkozni nem lehet. A lehetséges jogszabály-módosításokra való tekintettel a fenti tájékoztató tartalma is változhat, ennek megfelelően a tájékoztatót frissítjük.

Kérjük továbbá, hogy egyedi ügyekkel kapcsolatosan a rendőri szerveket ne keressék, mivel a tájékoztatóban foglaltakon túl egyéb felvilágosítást nem áll módjukban adni.

Tehát ha esetleg leirnám valakinek a problémámat, akkor senki nem válaszolna rá! Tömören ennyi! És fölösleges ezt kinyomtatni, a rendőrt egyáltalán nem fogja érdekelni! Ha ő ugy dönt, akkor ugy dönt! Joga van hozzá!

Gyuszi irt az illetékeseknek, de még nem kapott érdemi választ, hogy valóban kell-e  bejelentett lakhellyel rendelkezni azoknak, akik az EU intézményeiben dolgoznak. Azt tudjuk, hogy le kellett adni mikor elkezdett dolgozni, és a nyári pénzeket is ez után számolják ki. De vajon igy van ez még? Erre sajnos még nem érkezett válasz! Ha megtudjuk, akkor azt is megirjuk! Ha kell, akkor számunkra azt jelenti, hogy nem mehetünk addig Magyarországra, mig ezt a jogszabályt meg nem változtatják. Hogy mennyi ideig tart ez? És egyáltalán ez a része benne van-e a változtatásba amit az ombudsman kért, nem tudom!

Egy ismerős megkérdezte, hogy azt akarják ne is menjünk már haza? Ki tudja a választ???