Címkék

, , , ,

Nagyon szomoru, hogy ilyenről kell irnom a blogban! De tudom sokakat érdekel, hát leirom mit irtak a hajnali lapok.

A nekünk járó két ujság (De Morgen és a LaLibre) cimlapján hozta le az elkövető fényképét. Egy 33 éves Marokkóból származó, de már belga állampolgár volt az elkövető. Természetesen most mindenkit meghallgatnak, hogy mi történt vele a multban, milyen ember volt, stb., hogy mi vezethetett ahhoz, hogy elkövesse ezt a szörnyüséget.

1994-ben került összetüzésbe a rendőrséggel, először kisebb lopások, autofeltörés volt a vétke. Majd erőszakoskodás, megfélemlités, ujabb rablások sorozata. Közmunkára itélték eleinte, de nem használhatott semmit, hiszen továbbra is csinálta a tiltott dolgokat, majd később egy óriási fegyverarzenált fedeztek fel nála (miközben korlátozták a fegyvertartást Belgiumban), ezután feltételesen elitélték, de később kannabiszültetvényt nevelgetett, hát összeadták minden vétségét, kapott 66 hónapot és a börtönbe kellett vonulnia. 2010. október 8-án szabadult, mert példás magaviseletet tanusitott, mindenbe beleegyezett, a felesége, családja visszafogadta. Próbára kiengedték kb. fél éven át többször is, és minden tökéletesnek tünt. Vizsgálták pszichológusok, szociális munkások követték ténykedését, beszéltek a hozzátartozókkal, a barátokkal, és ezek után engedték csak el. Elkezdett tanulni, szakmát szeretett volna szerezni. Ugy mondják, teljesen normális életet élt és ehhez minden támogatást megkapott a családtól is és az államtól is.

Most viszont megint erőszakoskodott állitólag, és jelentették is, e miatt kellett volna bemennie a biróságra, de ő tudta, hogy vissza kell mennie a börtönbe és le kell töltenie az összes időt ami még hátra volt  neki. Azt gondolják, hogy ettől kattanhatott be.  De nem érti a pszihológus, a szociális munkás, a szomszéd, a család, senki a tettét. Mindenki takarózik, valami 96 oldalas dokumentumot mutogatna ami róla készült a börtönben, hogy mennyire a jó utra állt.

Sajnos nem sikerült neki, és magával rántott sok-sok embert. Mint kiderült, az első hiradások nem  voltak jók, a 74 éves sérült nem hunyt el, de nagyon kritikus állapotban van. Viszont meghallt a két 17  éves fiatal egyetemista fiu és egy 17 hónapos picurka. Ma mindhármuknak a fényképe benne volt az ujságban. Szörnyü! Később találtak az elkövető házában egy középkoru nőt is, lelőtték, de nem tudják még, hogy milyen kapcsolat lehetett az elkövető és közötte. 5 ember állapota nagyon kritikus még mindig, remélem sikerül őket megmenteni!

Sokan a gránát által szétrobban üvegtől sérültek meg abban a buszmegállóban, ahová lepotyogtak ezek a robbanószerek.

Több fiatal a Waarom?, a Miért? felirattal mászkál a városban, a Saint-Lambert téren pedig gyülnek az emlékezés gyertyái:

(De Standaard)

Már elemzések is jelentek meg, hogy miként fog ez az szomoru esemény hatni az országra. Egyenlőre még a döbbenet szintjén állnak, de lassan átmegy más érzésekre. Például, hogy az elkövető arab származásu volt.  Mikor pár éve egy illegális lengyel fiatal leszurt egy flamand fiatalt, akkor is voltak tüntetések, a bevándorlók ellen. Csak békésen, egy szál fehér virággal vonult a sok-sok ember. Remélem nem lesz még nagyobb baj ebből az egészből!

De megrázta az országot, az egyetemeken több óra is néma főhajtással kezdődött, hiszen két fiatal egytemista is az áldozat.

És hogy én mit érzek? Nagyon félek, hiszen ahányan vagyunk, annyi felé tartózkodunk, de bizom Isten kegyelmében, hogy megvédi a szeretteimet! Mást nem tudok csinálni, imátkozom! Mert hiába vigyáz az ember magára, ha mások ilyeneket tesznek, ezt az “őrületet” befolyásolni nem lehet, csak tulélni!

(Nem szeretnék erről irni többet, ha valami órási hir kitutódik, esetleg csak akkor!)