Címkék

, ,

Többen kérdezték, hát inkább itt válaszolok, talán másoknak is segitség lehet.

A belga oldal cime: e-bay, én a franciát használom.

Nagyon sok pénzt megspórolhattunk volna, ha már 6 éve is ismerem ezt az oldalt. Hallottunk róla, Gyuszi utána is érdeklődött, de pont olyan kollégáját sikerült megkérdeznie, akinek nagyon rossz tapasztalatai voltak az ott vásárolt dologgal kapcsolatban, igy nem is foglalkoztunk vele. Aztán eltelt pár év, és másoktól hallottam, hogy ott vásárolnak, eladnak és azért ügyeskedni kell, figyelni, de mennek a dolgok. Megkértem Gyuszit, hogy regisztráljunk, és elkezdtem figyelni az oldalakat. Akkor tényleg több időt kellett ott töltenem, hiszen nem ismertem a rendszert, nem ismertem a szavazást, nem tudtam mire és mennyiért érdemes szavazni, meg ilyenek.

Mára már én is furmányos lettem! 🙂

Először is, ha valamit szeretnék, akkor szétnézek azon a területen. Jó a keresőjük, beirom a kulcsszót és kidobja az összes olyan hirdetést, amiben előfordul az a szó. Van Ikea oldal, szekrények, dolgozószobák, asztalok, ágyak, székek, szőnyegek, kutya-cica felszerelések, meg sok-sok más, de élő állattal nem lehet kereskedni, erre vannak itt más oldalak.

Tehát, először keresek olyan termékeket amire szükségem lenne, beteszem a figyelőbe. Ez azt jelenti, hogy figyelemmel kisérem, hogy hányan, szavaznak a termékre, mennyire megy fel az ára, mikor jár le, stb. Ilyenkor még csak információkat gyüjtök. Ami még nagyon fontos, hogy érdemes megnézni, hogy ujonnan mennyibe kerül a termék, mert a szavazás hevében jól fel lehet nyomni az árat, ami csak a mi pénztárcánknak lesz rossz, az eladó meg dörzsölheti a kezét. Tehát, ez naponta két pillanat, megnézem merre halad a termék. Majd mikor eldöntöm, hogy akkor szeretnék-e egy ilyen terméket venni, akkor ugyan ezt megteszem, tehát beteszem figyelőbe a terméket. Ha jobban felmegy az ára mint gondoltam, akkor ki is veszem, ha nem, akkor kb. 5 perccel a szavazás lejárta előtt  belépek az oldalra és figyelem ki hogy rontja vagy nem rontja el az üzletet.

Tudni kell, hogy van egy olyan mód, hogy be lehet állitani egy bizonyos összegre, amit mások nem látnak, de ha szavaznak a termékre, akkor automatikusan a mi magasabb összegünk jelenik meg a terméknél addig az összegig, amit mi beirtunk. Ezt esetleg akkor érdemes beállitani, ha nem vagyunk itthon ha lejár a szavazás, vagy éppen éjszaka közepén ér véget, stb. , tehát nem vagyunk gép közelben. Én ezt nem szeretem, csak az árat nyomja fel!

Különben fogalmam sincs, hogy sokan mit gondolnak akik szavaznak. Látom, hogy vannak, akik vadul elkezdenek szavazni dolgokra már akkor, amikor a termék felkerült, felnyomva igy az árat. Aztán pár euronál tovább nem szavaznak. Már arra is gondoltam, hogy esetleg családtagok nyomják igy fel az árat mesterségesen. Na, mindegy!

A lényeg, hogy el kell dönteni, hogy mi az a maximális összeg, amit ki akarunk adni azért a valamiért amit meg szeretnénk venni. Ezt szépen be kell irni, de nem szabad rányomni! Csak az utolsó 15 másodpercben. Figyelem, még egyszer meg kell erősiteni, hogy tényleg annyiért akarod megvenni. És ekkor mindjárt láthatod, hogy zöld pipád van-e, akkor tiéd a legmagasabb licit, vagy piros kereszted, akkor más nagyobb összeget irt be. Ekkor viszont már nincs se neked, se másnak ideje  másik összeget beirni, de szerintem nem is érdemes. Ha egyszer eldöntöttem, hogy ennyit adnék érte és más többet irt be, akkor már nem szabad többet beirni, mert a fent emlitett dolog történik, akár drágábban is megvásárolhatjuk a terméket mint az uj. Láttam ilyet nem egyszer, komoly!!! Addig szavaztak, hogy az Expedit szekrényt legalább 20 euroért vette meg drágábban az illető, mintha elmegy és megveszi az ujat az Ikeaba!

Ha sikerült és miénk a temék, akkor pár másodpercen belül kapunk egy automatikus levelet az e-bay-től, általános információkkal. Fel kell venni a kapcsolatot az eladóval, meg kell beszélni, hogy mikor és hogyan kerül hozzánk a termék.

Ami még fontos! A regisztrációkor be kell irni, hogy mi hol lakunk. Ez sehol nem jelenik meg különben az oldalon, de arra nagyon jó, hogy a hirdetéseket nézgetve láthatjuk, hogy az a bizonyos termék hány km-re van tőlünk. Én mindig megpróbálok közeliket keresni, max. 20-30 km-en belül, mert ha órákig kell utazni, akkor a benzinpénz elviheti azt amennyivel olcsóbban vásároltam meg. Sokszor sikerült már itt helyben is vásárolnunk, sőt el is adtunk és vettünk is magyaroktól, ugy, hogy nem is tudtuk kik ők.

Én netvibes-t használok, kint van a nyitó oldalamon egy doboz, látom a termékeket, csak odapillantok és kész.

Ha valaki el akar indulni ezen az oldalon, akkor mindenképpen rá kell szánnia először időt, tehát ne üljön le 5 percre, mert azt mondja majd, hogy nem is olyan egyszerü. Be kell irni a kulcsszót, kiadhat akár több ezret is. Felül be lehet állitani, hogy milyen nézetet kérünk. Én ha sokáig nem e-bay-ztem, akkor a lejárat szerint nézem meg a listát. Látható, hogy időrendbe rakja be a rendszer, tehát látni, hogy hány óra vagy hány nap mulva jár le. Ha betesszük figyelőbe, akkor nem kell mindig rákeresni a termékre! Először a magánhirdetések vannak. A hirdetéseket max. 10 napra lehet feltenni, ha már olyat lát valaki, hogy 11 nap, akkor az már vagy külföldi hirdetés vagy üzleti, de ezek mind a végén vannak. Tehát ha ezzel meg vagyunk, akkor naponta ránézek a termékre, beirom a kulcsszót megint, de most olyan rendezést kérek, hogy a legujabbakat tegye előre. Igy azok a termékek lesznek felsorolva, amik az utóbbi 24 órában kerültek fel a listára, időrendbe, megcsillagozva. Innentől kezdve naponta tényleg csak 1-2 perc, hogy ránézek hol tarta a már beirt áru és megnézem gyorsan nem tettek-e fel jobb ajánlatot az eltelt idő alatt.

Én nem szeretek postán kapni dolgokat, szeretem megnézni, megfogni azt amit vettem. Persze vannak kivételek, de ha tehetem, akkor inkább a közelben vásárolok, ne kelljen még postaköltséget fizetnem.

Remélem segitettem azért pár tanáccsal! Ha valakinek van még kérdése, akkor szivesen segitek. Ami a lényeg, hogy időnként mi is belefutottunk olyan dologba amit utólag megbántunk, de szerencsére pár euronál több kárunk soha nem volt és mi is el tudtunk adni pár dolgot, főleg mikor átköltöztünk ide, a feleslegessé vált, de jó állapotban lévő szekrények, polcok, stb.

De elcsodálkoznátok, ha tudnátok hány ilyen használt dolgunk van. Ujonnan még csak ránézni sem tudtam volna, de ezen az oldalon meg tudtam venni. Legbüszkébb a társalgóra vagyok, nagyon-nagyon kevés euroért vettük, voltak rajta hibák, de kijavitottam amit tudtam, varrtam rá uj huzatot, most kis csini itt nekünk és nagyon szeretjük. Az ebédlőkomódot évekkel ezelőtt 20 euroért vettem. Már sajnos nem gyárják az Ikea-ban ezt a terméket, viszont az emberek nagyon szeretik. Nemrég 120 euroért láttam egy ilyen komódot. Szinte el sem akartam hinni. Sok évvel ezelőtt vettem két nagy, kényelmes fotelt, nagyon szeretjük. A kettőt vettem 50 euroért. Ma 70-et kapnék darabjáért. Vannak ilyenek is!

Ja, van olyan is, hogy azonnali vásárlás. A keresőt ugy is be lehet állitani, hogy csak azokat mutassa, amiket ugy tettek fel. Van aki vadiuj dolgokat ad igy el, mert nem jó, nem kell, vagy mert meg van szorulva pénzileg, tehát gyorsan kell neki a pénz, vagy kell a hely másnak. Ki lehet igy is fogni nagyon jó dolgokat!