Címkék

, ,

Vannak emberek, akiknek varázslatos személyisége van. Beszélgetsz velük egy kicsit, és máris olyan, mintha évek óta ismernéd őket. Amikor rossz kedved van, felvidítanak, amikor jó kedved van, még inkább megnevettetnek. Nem tudom mi a titkuk, de van mit tanulni tőlük szociális kapcsolatok terén.

Ilyen típus Geert is, aki heti két napon tart tréningeket nálunk. Régóta ismerem, dolgoztunk is együtt, amikor számítástechnikai oktatások szervezésével foglalkoztam. Ha eljárnánk sörözni, akár haverok is lehetnénk. Olyan, mint egy nagy gyerek, csupa lelkesedés és érdeklődés. A szervezés nem erőssége, jó apaként tartottam rajta a szememet, és figyelmeztettem, ha elfelejtett valamit. Geert idősebb mint én.

Időnként benéz hozzánk az irodába. Ha nem is dolgozunk már együtt, a jelenléti ív aláírása jó ürügyet ad, hogy dumáljunk egy kicsit.

Ma is berobog, és már mondja is:
– Gyula! Szükségem van rád! Segíts valamiben!
Ha nem ismerném, azt gondolhatnám, hogy valami eget rengető problémát kell megoldani.
– Mondd Geert, ne kímélj!
– Hogy is hívják azt a híres magyar zeneszerzőt? Koladi, vagy Kodla, vagy kicsoda?
– Kodály.
– Az, az, pontosan. Írdd le nekem a nevét!
Leírom egy papírra: KODÁLY Zoltán. A vezetéknév csupa nagybetűvel, itt így szokás, rögtön meg lehet különböztetni a keresztnévtől, ami egy-két igencsak fura idegen név esetében nem hátrány.
– Kodal, Kodal Zoltan – gyakorolja Geert.
– Kodály Zoltán – mutatom meg neki a helyes kiejtést. Elismétli, most már sokkal jobban megy neki.
– Mi ez az izé az “a” betűn, magyar ékezet?
Rövid gyorstalpalót tartok neki az ékezetes betűkkel, és az ly kiejtésével kapcsolatban. Amikor majdnem pontos a kiejtés, elégedetten megköszöni, és már trappol is kifelé. Utánaszólok:
– Csak nem bevágódni akarsz valakinél? Fogadok, hogy egy lányról van szó!
– Ismersz – mondja, és mosolyogva ingatja a fejét. Naná, hogy egy magyar hölgyről van szó, aki örömmel csodálkozik majd rá a flamand oktatóra, hogy íme, itt, Belgiumban is ismerik Kodály nevét.
Azt hiszem ma tettem valamit kis hazám népszerűsítése érdekében.