Címkék

Magyarország 2007. december 21-től a schengeni övezet teljes jogú tagja. A határokon ugyan megtörtént az átállás, de ami a légi közlekedést érinti viszont, még várnunk kell. Ott ugyanis az átállás időpontja 2008. március 30-a lesz.
Schengen – nem Schengen?
A mai naptól nem kell vízum, de még útlevél sem azokba az országokba, amelyek szintén tagjai az övezetnek. Az Európai Unió tagállamai közül Anglia és Írország nem tartozott idáig sem a schengeni körbe, az új Uniós tagállamok közül pedig Bulgária, Ciprus és Románia beléptetése egyelőre várat magára. Az Unión kívüli országok közül viszont tagja az övezetnek például Svájc, Norvégia és Izland is, ezekbe az országokba tehát nem fog kelleni úti okmány a határátlépéskor.
Határkörkép – vízum, személyi vagy útlevél?
Magyarország határain vegyes a kép az ügyben, milyen okmányok kellenek az átlépéshez. Szlovénia, Ausztria és Szlovákia határain nem lesz semmilyen okmányellenőrzés, mert ők is Schengen-tagok. Ukrajnába mi vízum nélkül utazhatunk, ők viszont csak vízummal léphetnek be Magyarország területére. Ugyanez a helyzet Szerbiával kapcsolatban. Románia EU tagállam, ezért oda akár személyi igazolvánnyal is tudunk utazni, illetve a román állampolgároknak is elég a személyi a magyar határ átlépéséhez. Horvátországgal továbbra is fennáll a már korábban kialakított könnyített határátlépési procedúra, vagyis oda is személyi igazolvánnyal utazhatunk.
Ferihegy még nem tud átállni
A repülőtereken, s így Ferihegyen is némileg bonyolultabb a helyzet, hiszen itt fizikailag is el kell különíteni a schengeni és a nem schengeni országból érkezőket. Bár Szollár Domokos a Budapest Airport szóvivője úgy fogalmazott, akár holnaptól indulhatna a rendszer a repülőtéren, lesznek még megoldandó feladatok e téren.