Címkék

,

Manneken Pis, azaz Pisilő Kisfiú, meglehetősen ismert nevezetessége Brüsszelnek. Mi is megnéztük nem sokkal azután, hogy kiköltöztünk Belgiumba. Mit mondjak, csalódás volt: az egész szobor kb húsz centi, egy pufók kisfiú, összesen anyi érdekesség van benne, hogy pisil.

Nos, ma egy másik pisilő kisfiút láttam, bár ő nem olyan híres. Az Enterprise főigazgatóság épületéből kilépve fogadott a látvány, amint egy nagymama pisilteti unokáját. A kisfiú letolt gatyával áll a járda szélén, és locsolja a platánfát, a nagyi ügyel, hogy a ruhája nehogy pisis legyen. Közben a megszokott délutáni forgalomban, a pirosnál megálló autókból is rácsodálkoznak a jelenségre. A Parc du Cinquantenaire mellett, az Európai Bizottság épületeinek tövében nem megszokott látvány, mi tagadás.

Bár lassan már nem csodálkozom rajta, nem egyszer láttam, hogy az út mellett – akár a városban is – megáll az autós, kiáll az út szélére, és kidobja a slagot. Semmi bokor vagy fa mögé mögé bújás, semmi szégyellősség. Persze csak a férfiak. Kedvesem meg is szokta jegyezni:
– Nem tudom mit szólnának, ha egy nő guggolna neki a dolognak pucér fenékkel az út szélén!
Hááát … okosat nem tudok mondani rá.

Ez valahogy benne van itt a kultúrában. A belgák zárkózottak – főleg a flamandok -, nem hívják meg egymást például vendégségbe, de az már kisebb gondot okoz, hogy az út mellett slagoljanak. Nem szégyenlősek. Az Európai iskolában például az udvarról nyíló wc ajtaja szimpla üveg. Az udvaron bóklászó néhány ezer gyerek bámulhatja a dolgukat végzőket, szerencsére csak hátulról. Végül is nem láthatnak semmi szégyellnivalót. Vagy ott van a Grand Place közelében lévő mélygarázs wc-je, aminek a garázsra nyíló fala üvegből van. Ne csodálkozzon senki, ha a magyar férfiember a fülkébe megy kisdolgát végezni a piszoár helyett.

Elnézést, hogy “kiteregettem a szennyest”, de ez a mozaik is hozzátartozik Belgium teljes képéhez. Végezetül itt a kép az említett eseményről, a minőséget nézzétek el, mobillal készült kicsit messzebbről, az esemény után, a gatyafelhúzás fázisában.