Címkék

,

Ballagok a Schumanra a bankba, amikor a sarok mögül kilépve egy szélerőmű magasodik fölém. Hozzászoktam már a látványához, Magyarországra menet rengeteget látunk Ausztriában. Brüsszelben a Schuman közepén viszont nem annyira elterjedtek. Ezt meg kell néznem közelebbről!

A tér szélén információs pavilon, közepén egy turbinával, mellette transzparens a működéséről. Gyanítom nem a tíz méterre kolduló nő kedvéért állították éppen ide. Inkább a média miatt, amely Európa szerte megemlíti mint érdekességet, belopva a köztudatba, hogy az Unió igenis foglalkozik az energiakérdéssel és a környezetvédelemmel. Azoknak a hivatalnokoknak a figyelmét is felkelti, akik nap mint nap itt mennek munkába, és az energiapolitikáért és a környezetért felelősek. Óriási felkiáltójelként áll itt, hogy emlékeztesse őket a feladatukra.

A magam részéről támogatom a megújuló energiaforrásokat. Nem csak azért, mert a többszöri orosz olajmizéria után eszébe jut az embernek, hogy mivel fűt majd, ha mégsem nyitják meg újra a csapot. Hanem azért, mert szerintem is tenni kell valamit az energiafüggőségünk ellen, és a környezetvédelem érdekében. Mondhatnék most hangzatos jelmondatokat arról, hogy a Föld a közös lakóhelyünk, vigyáznunk kell rá, nem szabad tönkretennünk, mert az utódainknak is szükségük lesz rá. Inkább azt mondom: utálnám, ha a lányomnak állandóan légzőmaszkkal kellene járnia a szmog miatt, vagy a fiam családja a hidegtől vacogna, mert elfogyott az olaj, és nincs mivel fűteni. Szóval hadd kutassák csak a szél és vízi energiát, sőt ne csak kutassák, hanem alkalmazzák is.

Ha nyerek a lottón, akkor olyan házat építtetek, amely tetején napcella van, és saját szélerőmű áll az udvaron. (Már hallom a kritikusokat, hogy Belgiumban nem is süt a nap, csak az eső esik folyton. Mit szóltok Spanyolországhoz? Valaki lécci emlékeztessen még péntek előtt, hogy ne felejtsek el lottót venni!)

Erről jut eszembe: a Youtube-on láttam egy videót (angol), aminek a témája is érdekes – a legújabb képfeldolgozási fejlesztések és jövőbeli lehetőségek-, de most a reklámot akarom kiemelni. Egy hidrogén hajtású BMW van benne. Na ezt figyeljék az olajsejkek! Nagyot nézhetnek, ha elterjednek a járművek, amelyek vízzel működnek. Ne mondd, hogy ez csak álom! Emlékszem gyerekkorom sci-fi történeteire, amiben a videotelefonról olvastunk, mint a jövő csodájáról. Eltelt huszonöt év, és senki sem csodálkozik az MSN videochat-jén, nem is beszélve arról, ha komolyabb felszerelésed is van. Szóval hajrá hidro-BMW!