Címkék

,

Az “öregek” azt mondják Magyarországon: Messze van ide az az Európa!Néha nekem is ez az érzésem elnézve a magyar híreket – na de nem kanyarodom el a témától még mielőtt belekezdenék.

Állok az új fénymásoló mellett, a minap cserélték le a régit. Szinte ugyanaz a gép, csak újabb típus és másik céglogó. Nézem a falon a papírt: Hogyan kerüljük el a papír beszorulását? Sárgul, majdnem pergamen lett belőle az évek alatt, ezt is le kell cserélnünk, elavult. Fényképek mutatják az egyszerű uniós köztisztviselőnek, hogyan tegye be a papírt a szorulást megelőzendő. Az egyiken a felbontatlan papírcsomag címkéje, rajta felirat: Made in Hungary.

Két éve dolgozom ebben az épületben. Szinte minden nap jövök másolni, néha unalmamban olvasgatom ezeket a papírokat, amíg a gép kiköpi az ezer oldalt. Mégsem vettem észre. Két évig mentem el mellette mint vaksi vakond, két évig nem is tudtam, hogy ott van. Most láttam meg, amikor le kell szedni.

Mert nem ordított a híradóból, nem bökte az ember szemét a neten, mint a világhírű magyarok nevei. Senki sem kürtölte világgá, csendben hirdette a falról: magyar papírgyárban készült lapokra másolnak a brüsszeli közszolgák. A francia, angol, belga, dán, meg másik huszon-egynéhány nemzetiségbe tartozó asszisztensek és adminisztrátorok a magyar papírt szabadítják ki a másolóból, ha beszorul.

Bátyám, há’ nem is olyan messzi ez az Európa!