Címkék

,

Hír: Tegnapelőtt letartóztatták az Európai Bizottság két tisztségviselőjét korrupció gyanújával. Ugyanerre a sorsra jutott egy Belgiumban élő olasz üzletember is. A tisztviselők letartóztatására egy razzia során került sor, amikor bizottsági és parlamenti irodákban is házkutatást tartottak bizonyítékokat keresve.

A vád az ellenük, hogy ellenszolgáltatást fogadtak el bizottsági tenderek során albániai és indiai delegációk épületeivel kapcsolatban. Pénzt kaptak ingatlanos és biztonsági cégektől, hogy azok kapják a szerződéseket az épületek bérlésére, felszerelésére és védelmére. A gyanú szerint a bizottsági alkalmazott házát is renoválták lefizetésképpen. Az elkövetési érték valószínűleg euró milliókban mérhető.

A nyomozás még 2004-ben kezdődött, amikor a bizottság csalás ellenes főigazgatósága (OLAF) panaszt kapott egy sikertelenül licitálótól egy tenderrel kapcsolatban.

Ez nem az első eset a Bizottságon belüli korrupcióra, 1999-ben tört ki egy megvesztegetési botrány, amely az egész biztosi stáb lemondásához vezetett. 2003-ban is volt egy botrány az Eurostat körül, ami szerződéses alapok titkos bankszámlákkal való megcsapolásával volt kapcsolatos. A Bizottság szóvivője szerint semmilyen kapcsolat nincs a korábbi esetek és a mostani között.

No comment.