Címkék

,

Régóta olvasgatom az EU híreket, érthetően azok érdekelnek, amelyeknek hatása lehet ránk is (és persze a nagyon érdekeseket is). Elhatároztam, hogy bemutatom a Hírek & Vélemény rovatot a blogomban. A bejegyzéseknek végén, elválasztva írok időnként érdekes híreket, és hogy mit gondolok róluk. Valahogy így fog kinézni:Kattints a nagyobb képhez!

Hír: Tengeri szélenergia kiaknázását tűzte ki célul az EU. Az Európai Bizottság is elismeri a szélenergia jelentőségét, és az energiacsomagban legalább 20%-os részesedését irányozták elő 2020-ig.

Vélemény: Én mindenképpen a megújuló energia kihasználása mellett vagyok. A minap hozott haza a fiam egy újságkivágást, egy családi ház energiaellátását ábrázolja megújuló energiaforrásokkal. Első látásra talán utópisztikusnak tűnik, de nem az volt a videotelefon huszonöt évvel ezelőtt? Vagy nem tűnt mesének a programozható termosztát, amikor az olajkályha reggelre kialudt, és a dunyha alatt kellett felöltözni, ha nem akartunk megfagyni? Ezek a tervek már most is megvalósíthatóak – csak pénz kérdése, de az a legkevesebb, ugye. Eltelik majd húsz év, és senki sem fog csodálkozni a házi napkollektorokon és szélerőműveken. Az olaj ára esni fog, mert egyre többen járnak majd elektromos autóval. (Ezt a folyamatot időnként olyan lökések segítik, mint a nemrégi orosz olajszállítási gondok.) Hogyan is kerül a képbe Belgium? Van egy olyan érzésem, hogy itt hamarabb megvalósítják ezeket, mint Magyarországon.